Skocz do zawartości

Jaką wybrać folię do sianokiszonki? [ceny]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego @Baartekk, produkcja sianokiszonki na skalę 20 rolek folii w sezonie to nie jedna rolka na cały rok. Ja wolę zapłacić 260-270zł za pewną folię niż kupować coś co potem nie chce się kleić i psują się sianokiszonki. Na folii zaoszczędzisz złotówkę na belce a stracisz 100zł gdy się zepsuje

Jeżeli potrzebujesz 20 rolek to tym bardziej powinieneś szukać tańszej, gdy kupujesz paliwo to też jeździsz po stacjach i szukasz droższego bo jest lepsze?

Że droższa to nie znaczy ze lepsza.

Ja kupuje dużo więcej od Ciebie i ani razu jeszcze nie kupiłem więcej niż 3 sztuki odrazu, i nigdy nie patrze na firmę i nigdy nie miałem problemu ze nie chce się owijać. Jeżeli robisz dużo kiszonki to na pierwszy rzut oka rozpoznasz dobra folie. Ale co ja mogę o tym wiedzieć. Aha i dodam jeszcze że ani jeden balot mi się jeszcze nie popsuł, a białko jest normalne i nie ma żadnych problemów.

Opublikowano

Twoja logika @Baartekk zbija z nóg :P

Owszem ja uważam że droższe zazwyczaj jest lepsze , bardzo ciekawe że tak dużo robisz i kupujesz najwyżej po 3 sztuki ........ to kiedy Ty masz czas jeździć i kupować tą folię??

Liczyłeś ile czasu stracisz na takie zakupy po kilka szt i ile paliwa :D:P . Kolejny rolnik z komputera :P

Opublikowano

Kiedyś rolniku z komputera robiłem zakupy po całej palecie i zdarzało sie ze miały powgniecane rolki i już nie mogłem ich oddać bo było po czasie, a gdy kupie 3 to gdyby było coś nie tak zawsze mogę oddać. I mam czas jezdzic bo mam niedaleko, a po drugie rzadko robię więcej niz 60 balotów na dzien. Zrób w życiu trochę kiszonki to pogadamy.

Opublikowano

Myślę że zrobiłem już więcej niż ty widziałeś :P

Po całej palecie kupowałeś i nie zauważyłeś że są uszkodzone?? Bystrzak z Ciebie jak widać .

Nie czuję potrzeby niczego ci udowadniać więc zakończ łaskawie swoje przechwałki , pozdrawiam

Opublikowano

Każdy karton będę otwierał i patrzył no bardzo jesteś bystry. Własnie kto się przechwala to sie przechwala,w sumie tez mogę powiedzieć ze kupuje rolke za 400 zł i będę się czuł jak gość :) no ale myślałem że to jest poważny temat.

Opublikowano (edytowane)

Podałem realną cenę , gdybyś choć trochę znał rynek folii to byś wiedział że ENSINBAL za 267zł to nie jest wygórowana cena. :P

Uszkodzone musi być i opakowanie , a to widać....

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Jeżeli potrzebujesz 20 rolek to tym bardziej powinieneś szukać tańszej, gdy kupujesz paliwo to też jeździsz po stacjach i szukasz droższego bo jest lepsze?

Paliwo kupuję z zaufanej stacji. Jeżeli zaoferuję ci cenę 5zł/l to też ode mnie kupisz, "bo tańsze"?

Ja kupuje dużo więcej od Ciebie i ani razu jeszcze nie kupiłem więcej niż 3 sztuki odrazu, i nigdy nie patrze na firmę i nigdy nie miałem problemu ze nie chce się owijać. Jeżeli robisz dużo kiszonki to na pierwszy rzut oka rozpoznasz dobra folie. Ale co ja mogę o tym wiedzieć. Aha i dodam jeszcze że ani jeden balot mi się jeszcze nie popsuł, a białko jest normalne i nie ma żadnych problemów.

Nigdzie nie napisałem ile kupuję także nie zakładaj w ciemno że kupujesz więcej ode mnie.

i nigdy nie patrze na firmę i nigdy nie miałem problemu ze nie chce się owijać

Nic tylko gratulować

no ale myślałem że to jest poważny temat.

Do tej pory też tak myślałem :P dopóki nie przeczytałem tego:

i dodam jeszcze że ani jeden balot mi się jeszcze nie popsuł

Także kupuj sobie folie i za 500zł, czuj się jak gość ale w tym temacie nie rób już bałaganu. Również Ci dziękujemy

Opublikowano

witam ja w zeszłym roku kupiłam mężowi dwa rodzaje folii" 3 plus duoplast "za około 260 zł i" silozet "była chyba 10 tańsza sporo belowaliśmy mamy sporo krów mąż mnie wyzwał że nie kupiłam ensibala bo jechał cały czas na niej tej 5 wartwowej ale była droższa a sprzedawca polecił ta

I wiecie co w tym roku już zakupiłam bo się bałam że nie będzie albo droższa tej duoplast jest 3 warstwowa ona jest w jakieś technologi że jest bezszelestna i wydmuchiwana nowość w zeszłym sezonie mąż powiedział że jeszcze takiej nie wiedział mówi że super ani się nie rwała i zrobił 30 balotów z jednej a innym max27 na tą silozet czekam na silozeta tańsza i też super stwierdziliśmy z mężem że teraz tylko tych dwóch będziemy używać naprawdę polecam z czystym sumieniem

na dzień dzisiejszy w wielkopolsce kupuję duoplast po rabaciku od sklepowej bardzo fajnej kupiłam za 265 zł a tą silozeta mówiła ze sprzeda mi za 255

jak ktoś chce informacji niech na wiadomość pisze

pozdrawiam Mirka

Opublikowano

witam ja w zeszłym roku kupiłam mężowi dwa rodzaje folii" 3 plus duoplast "za około 260 zł i" silozet "była chyba 10 tańsza sporo belowaliśmy mamy sporo krów mąż mnie wyzwał że nie kupiłam ensibala bo jechał cały czas na niej tej 5 wartwowej ale była droższa a sprzedawca polecił ta

I wiecie co w tym roku już zakupiłam bo się bałam że nie będzie albo droższa tej duoplast jest 3 warstwowa ona jest w jakieś technologi że jest bezszelestna i wydmuchiwana nowość w zeszłym sezonie mąż powiedział że jeszcze takiej nie wiedział mówi że super ani się nie rwała i zrobił 30 balotów z jednej a innym max27 na tą silozet czekam na silozeta tańsza i też super stwierdziliśmy z mężem że teraz tylko tych dwóch będziemy używać naprawdę polecam z czystym sumieniem

na dzień dzisiejszy w wielkopolsce kupuję duoplast po rabaciku od sklepowej bardzo fajnej kupiłam za 265 zł a tą silozeta mówiła ze sprzeda mi za 255

jak ktoś chce informacji niech na wiadomość pisze

pozdrawiam Mirka

podpowiedzdzcie czy siatka tama jest dobra czy bo zaproponowano mi w dobrej cenie co sądzicie o tej firmie

Opublikowano

Mariusz wiem że jeden z niedaleko mieszkających gospodarzy maiał w tamtym roku ją i dużo razy cofali owijarkę bo pękała ;)

a najlepsza to silotite czy jak ona sie zwie ale jakoś tak chyba nigdy nie pęka, dobrze nachodzi i mocno skleja sie warstwami

Opublikowano

A co sądzicie o folii Silo-Vit? W wielu sklepach w okolicy spotykam taką po 270zł za rolkę 500mm. Chciałem zamówić JD ale cena 325+ przesyłka za folię 500mm to chyba złota musiałaby być...

Opublikowano

Ja używam Bal'ensil i naprawdę polecam, nie pęka a podczas owijania slychać jak dobrze trzyma klej. W tym roku planuje Ensibal zieloną bo jest tańsza. Polecacie ją?

Opublikowano

Osobiście mogę polecić folie Ensibal używam jej od dłuższego czasu i nie mogę złego słowa powiedzieć. W tym roku również postawiłem na sprawdzony zestaw Ensibal oraz Unterland Agristretch Extra Plus

Opublikowano

wie ktoś może ile sztuk owine folia 1800 metrow 50 szerokości balotów 120x120?

Taką folią ,przy 24 owinięciach powinno wyjść około (w zależności od folii ) od 24-28 bel .

Opublikowano

500 mm czy 750 mm to jest tylko taka różnica ,że pierwszą owijasz 24 razy ,a drugą 16 ,czyli czas pracy .

Worki ,to nie wiem czy w ogóle można je przyrównać do owijania folią . Chodzi tu o jakość bel .

Firm jest masa ensibal ,agro-flex ,u mnie w gosp. drugi sezon owijamy polską folią siloerg i jesteśmy z niej zadowoleni . Cena takiej foli 750 mm to 300 zł .