Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie diagonalne opony sa tylko teoretycznie tańsze w momencie zakupu otóż radialka ma równomierny nacisk na podłoże na całej jej szerokości i rzeczywiście ma taki sam uciąg jak szersza diagonalna, natomiast diagonalna najbardziej tylko na środku dlatego w tych oponach zużywa się tylko bieżnik na środku przy nienaruszonych bokach, w moim c-330 przy podobnej jeździe po polu i asfalcie pierwsze opony stomil pracowały 8 lat drugie stomil z prostym bieżnikiem 12 lat natomiast radialne mam już 9 lat i zużyły się tylko ok 1 cm nadmieniam że od 3 lat ciągnik ten wykonuje połowę pracy ale sprawa najważniejsza na oponach radialnych ciągnik w terenie górzystym dołów nie kopie na polu tak jak się to działo na diagonalnych.

Opublikowano

A czy teraz jakbym chciał wymienic mozna gdzies dostac jeszcze radialne opony do 30-stki na tył bo u mnie w okolicy moge dostać trzech producentów (mitas, kormoran, petlas) ale wszystkie diagonalne

Opublikowano

a ja petlasów nie polecam bo u mnie padła po 4 latach i teraz kupiłem jedną kormorana a drugą BKT i zobaczymy kóra będzie lepsza.jak dla mnie petlas to sam szajs zresztą cena sama mówi za siebie.

Opublikowano (edytowane)

Gwarantuje ci że BKT bardzo szybko ci sie zedrą lub rozpadną.Badziew,szkoda kasy na nie

Brak uzasadnienia - %

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano (edytowane)

Witam.Przepraszam ale nie miałem czasu od razu odpowiedzieć i uzasadnić swoją opinię.Dostałem % i bana od moderatora

więc utworzyłem nowe konto by odpowiedzieć.Widocznie tu taka kultura u moderatorów że każe się za dobre rady.

Banuje bez szans na udowodnienie swojej racji.Gratuluję wam waszego poziomu.Już uzasadniam:

-Kilka lat temu mój kuzyn kupił c 360,z tyłu były dwie prawie nowe opony,jedna kormoran,druga bkt,bkt zdziera mu się w tempie

3 razy szybszym niż kormoran

-Gdy chciałem zmienić opony w swojej c 360 mój znajomy wulkanizator szczerze odradził mi zakup bkt,bo nie chce wciskać

mi bubla,miał już reklamacje i nie chce mieć kolejnych problemów,bo nie chcą uznać reklamacji u przedstawiciela.

-Drugi sąsiad zmienił rok temu wszystkie opony w c 330 na bkt,przednie zdarły mu się prawie całe,tylna jedna zaczęła się rozłazić

jakby była z dwóch różnych gatunków gum.Moje kormorany z przodu w t25 zdzierają się 1 mm na rok a robimy mniej więcej

tyle samo,ja dodatkowo dużo robię turem.

Uważam że nie warto wydawać kasy na buble,bo to tylko względna oszczędność.Czy to wystarczające powody dla uzasadnienia mojej opinii?

Trzeba był od razu tak uzasadnić. Ale utrzymujesz z urzędu bana dożywotniego

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Miałem kiebyś takie opony, nie pamiętam ile kosztowały, ale były dosyć drogie i za pół roku się zużyły.Teraz kupiłem jakieś Made in china i 2 lata już chodzą, a dopiero połowa się zużyła.

Opublikowano

Miałem kiebyś takie opony, nie pamiętam ile kosztowały, ale były dosyć drogie i za pół roku się zużyły.Teraz kupiłem jakieś Made in china i 2 lata już chodzą, a dopiero połowa się zużyła.

To ile tyś mtg robisz tym ciapkiem że w pół roku zjeździłeś opony hehe

potwierdzam najtańsze chińskie 3ci sezon i są ok, a co do uciągu itd to w ciapku chyba nie jest tak istotne hehe

Opublikowano

a ja polecam opony Kormoran radialne. W moim zetorku chodzą już 12 lat a bieżnika zostało jeszcze 30%. Przez ten czas nie miałem z nimi żadnych problemów.

Opublikowano

o ile wiem barum juz nie robi opon, ja mam o tej firmie b. dobre zdanie,

ponad 15 lat i jeszcze dosc duzo bieznika, ok 40%

o ile wiem to juz nie ma opon barum

u nas w 60 ponad 15 lat i bieznik dosc dobry, ok. 40%

uciag lepszy bedzie na radialnych

chinskie radzilbym omijac

Opublikowano

Ja mam założone. Są trochę łyse, ale może to i dobrze. Na mokrych łąkach z kosiarką nie topi się tak łatwo jak sąsiad na oponach 12.4. Możesz zobaczyć u mnie w galerii tą trzydziestkę, a właściwie C-328 właśnie na oponach 13,6.

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie.

Jak będzie się zachowywać opona 14.9 x 28" na oryginalnej feldze w C-330? Czy ktoś może próbował złożyć takie coś i ma dowświadczenie? Chodzi mi głównie o to czy opona będzie się dobrze trzymać, czy nie straci profilu, czy nie będzie się zbytnio zużywać?

Dodatkowe pytanie. Jakiego producenta opon polecacie? Niezbyt wygórowanej ceny a dobrej jakości.

Opublikowano

Opone z C360 chcesz dać do C330. A po co Kolego?. Jak traktor zadbany to szkoda zakładać bo skrzynia i zwolnice poleco na bank od przeciążenia. Ja używam najtańszych diagonalnych Petlasa, narazie siedzą 2 zezon. Napędowe mają już lekkie bicie na drodze. Chciałem kupić radialne dobrej firmy to cena mnie wystraszyła

Opublikowano

Ja akurat chce je do Zetora a tu mamy wytrzymalsze materiały. U mnie felga zewnętrzna jest z C-330 tylko bo akurat dobrze pasowała. A chcę założyć szersze bo mam miejscami piasek i na moich 11.2 z kultywatorem 1.6m siada w moment jak sie nie przyuważy.

Opublikowano (edytowane)

Kurde jak dla mnie to 30tka to bardzo słaby traktor który pod większym obciążeniem nie ma siły a on jeszcze większe lacze zakładać chce chyba bo po że jak będzie miał sie kopać to dęba będzie stawać

Chcesz coś napisać? - zrób to poprawnie !!!!

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

Ale pisalem przecież, że mam tylko felgi zewnętrzne z C-330 a skrzynia, zwolnice i reszto z Zetora. Szkoda no bo cena Mitasa 13.6 x 28" jest tylko o 10zł niższa od 14.9 x 28". Ale przecież jak do C-360 są oryginalne 14.9 a założymy 16.9 to profil się nie zmienia a różnica szerokości wynosi 2". To przy C-330 jak jest 12.4 i zmienimy na 14.9 to różnica wynosi 2.5". Między 13.6 a 14.9 jest tylko ok. 3 cm więc aż tak drastycznie nie może się to zmienić.

Opublikowano

Oponę 14.9 założysz owszem :) ale będzie się nie równo zużywac ;) tak jak koledzy mówią racjonalnie byłoby kupić 13.6 i być spokojnym (takie montowano w zetorach 5211 i montują w farmtracach 555 )