Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

upraw to pole tak jak do siewu. odczekaj 7-10 dni aż chwasty odrosną. popryskaj glifosatem. siej.

btw. znacie odmiany Wołma albo Wołamaj i Szafir?  litewskie odmiany 

Edytowane przez Taurus83
Gość a1fe26c2
Opublikowano

Zabiegi zbierania i palenia perzu wykonywałem już trzy razy. Początkowo myślałem że to Syzyfowa praca ale za kolejnym przejazdem kultywatora było tego coraz mniej. Perz był męczony , wyciągany i palony. To ostatnie sprawiało mi największą radość ... 

Trzeba było wysuszyć i sprzedać. Radość byłaby może jeszcze większa??

Opublikowano

Ja zasiałem wczoraj 3ha. Niby padało praktycznie cały czas, a dzień pogody i już się kurzyło .. ;) Aa jeszcze dzisiaj spadł lekki deszczyk, więc myślę, że szybko skiełkuje ;) 

Opublikowano

ja dzisiaj jadę z glifosatem a we wtorek środę mam zamiar siać

Czyli jak jutro popryskam roundupem  360 około 3 litry na h to w następny czwartek mogę siać grykę i oprysk jej nie zaszkodzi ?

Opublikowano

U mnie to samo :) W czwartek talerzowałem to sie ziemie kleila a wczoraj przy siewie kurzawa jakby nie padało z miesiac albo lepiej :/ 3 ha posiane jeszcze 1.5 dziś ;P W okolicy nie widze gryki a pszczelarze dowiedzieli się ze sieje to juz dzwonia czy moga z ulami przyjkechac 

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do was którzy siejecie gryke czy to sie opłaca i czy jest na to zbyt? No i przede wszystkim do kiedy można ja siać? Nie wiem co robić bo wziąłem 20hektarow dzierżawy z agencji i ze względu na procedury nie wiem kiedy będę mógł wjechać na pole, planowana była tam kukurydza ale jeśli sprawa przeciągnie się jeszcze o dwa tygodnie to trochę ryzyko... co byście polecili zasiać kukurydze czy grykę? Pole w bardzo dobrej kulturze stanowisko po kukurydzy większość to 4 i trochę 5 klasy.

Opublikowano

Na takim polu możesz do końca maja spokojnie posiać grykę. Czy się opłaca ? Nakłady nie są duże, ale jak nie masz doświadczenia, to wielkiego plonu raczej się nie spodziewaj, a zwłaszcza na zachwaszczonym polu. Jedna tona gryki kosztuje tyle, co 3 tony kukurydzy. Zbyt jest, a jakbyś miał 20 ton to nawet łatwiej sprzedać, tylko trudniej wysuszyć po zbiorze. To tak jak z soją - jedni sieją i sobie chwalą, inni spróbowali i dali sobie spokój.

Opublikowano

pole nie jest zachwaszczone, mam mozliwosc zasiania agregatem bezorkowym.doswiadczenia z gryka nie mam wogole. gadalem ze znajomym ktory sieje gryke co rok to mowil ze na tym polu to musial bym bez nawozu bo sie polozy...

Opublikowano

A opryskanie pola na 2-3 dzień po siewie chwastoxem extra coś daje ? Bo niby chwastów przed uprawą się trochę znalazło. Więcej było samosiewów zbóż, i mam 2 środki basagran i fusilade forte. Co mógłbym zrobić ? Bo koszt chwastoxu jest znikomy.

Opublikowano

Na pewno chwasty wrażliwe na chwastox zginą, nawet te, które kiełkują. Trzeba tylko zwiększyć dawkę wody (nie 200 a 300l/ha). Kolega spod Lubartowa pryska na 4-5 dzień po siewie (5 to max, bo później zaczyna wschodzić gryka) i walczy później jedynie z jednoliściennymi

Opublikowano

pole nie jest zachwaszczone, mam mozliwosc zasiania agregatem bezorkowym.doswiadczenia z gryka nie mam wogole. gadalem ze znajomym ktory sieje gryke co rok to mowil ze na tym polu to musial bym bez nawozu bo sie polozy...

Sialbym grykę na Twoim miejscu, naklad praktycznie znikomy, koszty nasion, moze oprysk chwastoxem czy glifo, ewentualnie jednoliścienne i reglone. Tone z hektara Ci sypnie i jesteś do przodu przy minimalnym koszcie. U sąsiada na 4-6 klasie sie udaje z nawozeniem 60 kg npk pod korzeń, oprysk przed zbiorem i tyle.

Opublikowano

Na pewno po gryce nie będzie chorób w zbożu, bo jest fitosanitarna. Jak nie dasz NPK pod grykę, to po niej nic też nie pozostanie, to nie łubin czy groch. Za to gleba pozostaje w wyższej kulturze i spulchniona. Trzeba na jesieni dać nawóz i zboże powinno być OK. Trudno mi się wypowiadać, bo zwykle sieję grykę na niewielkich kawałkach jako przedplon przed ziemniaki, po zbożach

Opublikowano

Kosił ktoś kiedyś na raz bez pryskania na dojrzewanie. Widziałem pole po pokosówce i po talerzowaniu wyszedł z tego dość gęsty poplon po żniwach (bardzo dużo obleciało) nie było pryskane na dojrzewanie. 

Opublikowano

Zawsze w gryce są duże straty, a do tego  latem skiełkuje wszystko co kombajn wydmuchnie.

Opublikowano

Do kiedy najpóźniej mozna siac gryke ? woda stoi na polu jeszcze :/

Opublikowano

Ja koszę zawsze na raz bez desykacji. Potem suszarenka i lux towar.

A jak się nie ma suszarenki czy wygrzewanie w słońcu na plandece załatwi sprawę ?