Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Jak myslicie czy wykaszanie gryki kosiarką listwową typu Osa byłoby dobrym pomysłem na zbiór dwuetapowy? Nie mam pokosowki a pryskac glifo tez nie chce

Ja próbowałem i nie idzie - jak troche pomplątana to sie zapycha i ciągnie. W dodatku po osie jest gryka bardzo cienko rozłożona i później trudno to podebrać. Chyba że masz podbieracz to może i by szło. Ja łapałem motowidłem - to lipa

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

Z tym cienkim rozlozeniem to myslalem aby wziac zgrabiarke pasową i jadąc do tylu podgrabic w grubsze pokosy dla kombajnu

To sie kombajnista ucieszy jak mu kamieni na/pod pokos nawrzucasz zgrabiarką 😉. W dodatku osypiesz część ziarna - ja w tym roku pokosiłem rotacyjną bo jak zobaczyłem jak osa cienko kładzie i sie pcha to wymiękłem. Po rotacyjnej wcale sie ziarno nie osypuje - pod pokasami nic nie leży, ale podebrać to bez podbieracza (a pokos grubszy niż po osie) to masakra - zbieram bo mam swój kombajn ale następnym razem jade z pnia. Z pokosów duże straty podczas omłotu

Edytowane przez karbex
Opublikowano

Panowie co Wy tak kombinujecie ze zbiorem tej gryki? Wjeżdżać bezpośrednio kombajnem i tyle ja tak robię, nigdy na pokosy nie kosiłem ani niczym nie pryskałem. Nawet jak trochę zielonej jest to ją dosuszam parę dni, później przepuszczam przez wialnię i towar eksportowy;-). 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, MrElQk napisał:

Panowie co Wy tak kombinujecie ze zbiorem tej gryki? Wjeżdżać bezpośrednio kombajnem i tyle ja tak robię, nigdy na pokosy nie kosiłem ani niczym nie pryskałem. Nawet jak trochę zielonej jest to ją dosuszam parę dni, później przepuszczam przez wialnię i towar eksportowy;-). 

No i o to chodzi - ale to po części efekt forum 😂😂. Ja kiedyś pryskałem i jak mi bizonem młucił to mu młocarnia staneła i mało sie kombajn nie zapalił. Na forum wiekszośc albo glifosat albo zbiór dwuetapowy no to każdy szuka alternatywy dla glifosatu a że pokosówki są regionalnie to każdy kombinuje. A chyba z pnia najprościej tylko trzeba mieć troche pojęcia jak kombajn ustawić tj. Obroty młocarni., klepisko wiallia i sita i idzie. Sam w tym roku na dwa etapy sie skusiłem i nie moge odżałować roboty i straty ziarna

Edytowane przez karbex
Opublikowano

U mnie to kolega bizonem kosił. Ustawia kombajn podobnie jak do owsa, tylko wiatru jeszcze mniej a klepisko w odwrotną stronę jak do pszenicy co by ziarna za mocno nie pośrutowało, bo wiadomo że gryka łatwo się młóci. I jakoś to wychodzi 😉

Opublikowano (edytowane)

a ustawienie sit to dolne tak żeby ziarno przeleciało a gorne troszeczke mocniej otwarte ?

na jakich obrotach młocarni kosił?

Edytowane przez raszpl
Opublikowano
1 godzinę temu, raszpl napisał:

a ustawienie sit to dolne tak żeby ziarno przeleciało a gorne troszeczke mocniej otwarte ?

na jakich obrotach młocarni kosił?

Sita tak jak mówisz. Górne trochę więcej otworzyć dolne mniej, z resztą trzeba zobaczyć co do zbiornika leci. Obroty około 600, podobnie jak w rzepaku.

Opublikowano

Potwierdzam, maszynę rozkręcić , obroty zmniejszyć żeby nie łupało, wiatry mniejsze niż do zboża, górne więcej dolne mniej. Obserwować to co w zbiorniku i to co na tylnym wózku.

Agrest  ta gryka na pokosie jest z tego pola co wrzucałeś w maju? ( taka piękna była i czysta)

Opublikowano

Tak to ta gryka, siana co 25cm.

Miejscami wyszedł rdest,  ale ogólnie jest czysta.

To niby mieszanka Antarii i Hruszowskiej. Są rośliny wręcz oblepione ziarnem,  a są i takie z samą chudą plewą.

Opublikowano
10 godzin temu, MrElQk napisał:

ile masz tej gryki? przy 5 ha i więcej to już robi się problematyczne

Opublikowano

Ja aż tyle to jej nie uprawiam, maks tak do 3 ha. Na samych piachu ją tylko sieję. Wiadomo jak jej więcej no to już trzeba mieć trochę miejsca, i więcej z tym roboty. Ale jak ma się spory magazyn i dobrą maszynę do czyszczenia to nie ma problemu😉

Opublikowano

A to akurat dobrze świadczy o marketach - ekonomia i wygoda TAK ale jedzenie powinno być bezpieczne. Monsanto samo sobie strzeliło w kolano dopuszczając glifosat do desykacji - stosując go do odchwaszczania nic nikomu sie nie stanie i żadnych legendarnych pozostałości nie ma, ale pryskając na spożywcze części roślin to wg mnie przesada. Z drugiej strony glifosat jest nadal dopuszczony do desykacji rzepaku i ciekawe jest to że markety olejów nie badają - to jest właśnie obłuda ekologii, polityki i biznesu 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, Pajej napisał:

jak się ma, a jak nie ma to albo oprysk albo pokosówka

To lepiej jej nie siać jak się nie ma warunków, albo przyorać. A nie się z nią bujać. A glifosfat to już w ogóle masakra, co później robić z takim ziarnem?

Opublikowano

Kilka lat wcześniej kupiłem od gościa gorczycę na poplon .Ładnie zasiałem i co się okazało .Nic nie powschodziło .W miejscu gdzie zasiałem ręcznie resztki gorczycy zakupionej na cele domowe urosła ładna .Ludzie walą glifo i się nie przejmują .Aby sprzedać a za bramą pocałuj mnie w ...e

• Like 1