Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich!

Czytam Wasze komentarze i sam się zastanawiam jak mi pójdzie zbiór mojej gryki - zasiałem pierwszy raz, ok 2 ha na wyoranej łące, bez nawozów, ładnie wybujała, że miejscami deszcze i wiatry ją położyły. Mam kombajn MF 307, niestety brak pokosówki. Nie wiem jak mi się uda to skosić i kiedy, chyba jedyne wyjście to czekać do września, jak uschną badyle. Możliwe, że do tego czasu część gryki opadnie? Jak myślicie?

Przeczytałem dziś na stronie: http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/212-uprawa-gryki, że niby można dosuszyć grykę tym środkiem: http://ochronaroslin.agro.pl/index.php?page=preparat&id=385 podobno zastosowanie tego preparatu ma mieć nawet dobry wpływ na zdolność kiełkowania! Nie wiem co o tym myśleć, bo nawet ciężko będzie mi wjechać w moją grykę, wysiane ok 100 kg/ha i jest tak gęsta że szok! Zobaczcie sami zdjęcia - jeszcze z czasu kwitnienia. W sobotę zrobię aktualne zdjęcia i prześlę.

Podsumowując: nie chcę mojej gryki niczym pryskać, ani też kosić na pokos. Czyli jak dla mnie jedyna szansa to czekać? Jak myślicie, jak długo? Na co mam zwracać uwagę? Na uschnięte badyle, kwiaty, czy inne wskazówki?

Z góry dziękuję za pomocne komentarze.

36758508_2136882919672932_6139742198733733888_n.jpg

36823907_2136882209673003_2651722858773872640_n.jpg

36861932_2136882773006280_2132658760924004352_n.jpg

Opublikowano

Jak będziesz czekać na to aż to samo uschnie to może jednak sporo spaść. Ja pryskam grykę jakimś dosuszaczem i jest ok. Wjeżdżam z środkiem jak już generalnie przekwitnie a badyle są czerwone. Nasiona brązowieją lub czarnieją.

Gryka skoszona i plon po dzisiejszym wyczyszczeniu i zwarzeniu wyszło z hektara lekko ponad tona. 

Ostatnio myślałem czy w agencji nie uznali by gryki jako obszar proekologiczny. Ja osobiście wogule nie pryskam gryki i daje to radę. Posieje 10kg więcej i gryka sama sobie poradzi. Co wy o tym sądzicie? 

Opublikowano

Swoją grykę zmłóciłem 13 sierpnia. Ulewy wbiły pokosy w glebę i dużo skiełkowało. 

Plon na podstawie objętości przyczep i masie 1 dm3 z zanieczyszczeniami wyniósł około 1.4t/ha. Na czysto szacuję maks 1.3t. I to chyba ostatni rok z gryką. 

Opublikowano

Moja gryka wygląda obecnie tak jak na zdjęciach. Rozmawiałem z sąsiadami, którzy też grykę sieją i oni będą czekać aż łodygi będą schnąć, podobno najlepiej młócić po pierwszych przymrozkach, jak jest słonecznie. Co o tym sądzicie? Dodatkowo jak dziś robiłem te zdjęcia, słychać było w gryce jeden bzęk owadów.

DSC_8304.JPG

DSC_8300.JPG

DSC_8299.JPG

DSC_8298.JPG

Opublikowano

Przymrozków w tym roku to się możesz nie doczekać. Ja sialem ok 5 maja. Tydzień temu pokosówka poszła a dzisiaj skończyłem kosić. Plon na oko to 1.5 tony. Temat gryki w swoim gospodarstwie uważam za zamknięty. Tak jak w tym powiedzeniu. Kto sieje gryke i proso ten chodzi boso....skoro na kotlinie Kłodzką firma sprowadza z Łotwy po 1000 zł z transportem to ja nie mam pytań więcej. 

Opublikowano
Dnia 19.08.2018 o 14:34, kristofer13 napisał:

Moja gryka wygląda obecnie tak jak na zdjęciach. Rozmawiałem z sąsiadami, którzy też grykę sieją i oni będą czekać aż łodygi będą schnąć, podobno najlepiej młócić po pierwszych przymrozkach, jak jest słonecznie. Co o tym sądzicie? Dodatkowo jak dziś robiłem te zdjęcia, słychać było w gryce jeden bzęk owadów.

DSC_8304.JPG

DSC_8300.JPG

DSC_8299.JPG

DSC_8298.JPG

Mam pytanie do "znawców" moja gryka wygląda na dziś dzień podobnie do tych ze zdj, warto już jechać desykantem? czy odczekać jeszcze?

Opublikowano

Macie jakieś prognozy cen gryki? 

Ogólnie jest dno cenowe. Gorzej być już nie powinno. Pytanie to czy będzie lepiej i kiedy.

Zboża w górę to i kasza powinna się piąć do góry

Opublikowano

Lepsze jakie kolwiek zboże w monokulturze niż gryka jako jej przerywnik. Przy cenie 1000zł pokrywa koszt pokosówki kombajnu i paliwa na obróbkę ziemi.

Opublikowano (edytowane)

Ja będę siał grykę tylko na 2 kawałkach. Jeden to bagno, nie wjade tam wcześniej jak w maju, a drugi to VI klasa jeszcze większość pola to praktycznie sam piach. Z doświadczenia wiem że pszczółki dużo pomagają. Cena u mnie zależna od ilosci i czystości. Od 850 za tonę do 1200. Musze znaleźć jakiegoś pszczelarza co by chciał wstawiać ule.

Plon w moim przypadku z 80 arów niecałe 800kg także bardzo słabo jak na ten rok. Liczę że z 100 do 150kg zostało na polu ze względu na wyłożenie się łanu.

Edytowane przez rolnik31
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Macie jakieś prognozy cen gryki? 

Ogólnie jest dno cenowe. Gorzej być już nie powinno. Pytanie to czy będzie lepiej i kiedy.

Zboża w górę to i kasza powinna się piąć do góry

Kasza pnie się do góry ale w marketach , ale nie cena za grykę .