Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Soltys40 ja mam senatora, 6 perkins i też 'pyrkocze' na pełnych obrotach.. Nie ma się czym przejmować, te typy tak mają.. jadę tak odkąd go mam, czyli 10 sezonów i wszystko w porządku..

A przy okazji mam pytanie. Czy orientuje się Ktoś może, czy bez większych przeróbek pasowałaby do Senatora/Mercatora kabina od Fortschritta 512 / 514 albo może od jeszcze innego kombajnu? Chodzi oto, ze szkoda mi wydawałc ponad 4 tys na nową, tymbardziej, że rocznie siedzę na tej maszynie nie dłużej niż 40 godzin. Być moze Ktoś z Was miał doświadczenie z taką przekładką? Albo wie gdzie można kupić jakąś używkę za nieduże pieniądze?

Opublikowano (edytowane)

@ Kamil16251290 dzięki za odpowiedź. Kosę do rzepaku zrobiłem wg Twojego pomysłu, od 2 sezonów sprawuje się znakomicie;) teraz czas pomyśleć nad adaptacją kabiny:)

Edytowane przez rafciu
Opublikowano

@Soltys40 ja mam senatora, 6 perkins i też 'pyrkocze' na pełnych obrotach.. Nie ma się czym przejmować, te typy tak mają.. jadę tak odkąd go mam, czyli 10 sezonów i wszystko w porządku..

@rafciu dzięki za odpowiedz kupiłem go w tamtym roku myślałem że coś nie tak .

Opublikowano

Koledzy jeszcze raz zapytam czy ktoś odkręcał pompę wtryskową w silniku perkins, tą pompę która jest w pozycji pionowej? Leci mi tam olej między pompą a kadłubem silnika-czy jest tam uszczelka? Czy pompa wyjdzie spokojnie bez problemów z kół zębatych, czy nic się nie przestawi?

Opublikowano

Dzięki kolego czyli spokojnie wyjdzie pompa, nie przestawi się nic na trybie? A tam jest pompa przykręcona do takiej podstawy a podstawa przykręcona jest do bloku. Czy pewnie pewnie pokolei odkręcić?

Opublikowano

Spokojnie powinna wyjsc , odkrecasz od podstawy i do gory nic sie nie powinno przestawic. Ja u siebie kiedys wyjmowalem bo mi sie zatarła, [pewna firma przywiozla mi beczke 1000 l a póżniej paliwo w te beczke i beczka buła do d***y] wystapiła jakas reakcjia z paliwem...

Opublikowano

Panowie potrzebuje pomocy ;))

Kupiłem Claasa mercatora 75 ale bez sita do pszenicy. Jakby miał ktoś numer do sklepu lub producenta to proszę o podanie numeru

telefonu. A może ktoś ma do odsprzedania to chętnie odkupię.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja takie miałem w komplecie i ma numer katalogowy 653181

Sklepów jest oczywiście więcej niż ten przykładowy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Aby Ci niepotrzebnie nie mieszać z rodzajem i wymiarami otworów ( okrągłe, wydłużone, podłużne...)

skorzystaj z tej ściągi.Nie ma tu wszystkich dostępnych rodzajów sit.

med_gallery_42053_57_10192.gif

Zastosować możesz fi 12 mm

Vete - pszenica

Rag -żyto

Korn- jęczmień

Opublikowano

mam sito o średnicy otworu 12mm okrągłe tylko rozmawiałem z kolegą który ma fortschritta e-514 i mówił mi żebym kupił sito tzw. łezka o fi 6 na 25mm, bo na tym okrągłym będzie syf leciał

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z tymi zanieczyszczeniami się zgadza- niestety.

szukaj sita o wymiarach 5.6mm x 25mm lub 6mm x 20 mm lub jak w tabelce 5.6mm x 20mm .

O sicie 6 na 25 nie słyszałem a i w katalogu takowego nie znalazłem.

Opublikowano

KRISTOFORn dzięki serdeczne za pomoc ;)

sito o średnicy 6mm na 25mm mierzyłem u kolegi w fortschrittcie jak dzwoniłem to mówiłem że sito o fi 6mm na 25mm to do claasa takiego nie mieli. Będę szukał takiego jak napisałeś mi o numerze katalogowym 653181 czyli 5.6mm na 25mm. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Nie ma sprawy

Jak masz możliwości to popytaj u handlarzy może Ci coś takiego załatwią.

Nie znam formatu sit w fortschrittcie i nie wiem czy da się takie dostosować do Classa.To byłoby wygodne choć pracochłonne rozwiązanie dla Ciebie.

Sito 6mm - podłużne otwory - ma nr 653163 (653163.0)

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

podzwoniłem dziś po różnych handlarzach i w poniedziałek ma mi wysłać sito 5.6mm na 25mm (fasolka) cena 100zł + flaszka hehe. KRISTOFORn dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W zasadzie nie miałem większej styczności z tym typem, lecz na podstawie danych z katalogu widzę,że powinny być pod deską rozdzielczą, pod zegarami. W ściance pod deską od strony zbiornika ma być okrągłe okienko i pod nim mają być te bezpieczniki 8A sztuk 16 .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bugi
      Witam
      Strzasznie ciężko w mojej trzydziestce chodzi sprzęgło, słyszałem że nie tylko u mnie, ale słyszałem też że da się coś z tym zrobić ale nie słyszałem co i właśnie dlatego chcę coś z tym zrobić da się? Jak tak to co?
    • Przez BenQ
      Witam.Kolejny problem z renatą.Pytanie czy dostane gdzieś docisk sprzęgła (nie wiem jak sie to poprawnie nazywa) cały komplet w sklepie kosztuje 2600zł.Może któryś z panów wymieniał. Z góry dziękuję za odpowiedź .Na dole zdjęcia o co chodzi
    • Przez Adek123rolnik
      Witam forumowicze, bardzo prosze o porade... mam wyciek w Reni-cieknie na laczeniu skrzyni I sprzegla (zalaczam zdjecie, oznaczone rozowa strzalka) myslalem ze poszedl uszczelniacz na walku sprzegla ale najciekawsze jest to ze nic nie kapie z "zawleczek" ktore sa zaraz pod sprzeglem... po popuszczeniu dekielka oznaczonego zielona strzalka wyciekal olej (zeszlo 20l I lecialo dalej) mysle ze tam oleju nie powinno byc bo nad tym dekielkiem jest dojscie do docisku sprzegla, jesli sie myle to mnie poprawcie... dodam ze cala akcja z wyciekiem na laczeniu skrzyni I sprzegla zaczela sie od wyniany oleju w skrzyni (starego bylo 35l wlalem swiezy 58l)

jutro wyjade w pole sprawdzic czy ze sprzeglem wszystko ok a puki co prosze o jakies porady...

Dlaczego cieknie olej (rozowa strzalka)?
      Co jest za dekielkiem (zielona strzalka)?
    • Przez byczek1999
      Witam
      mam pytanie mam na oku ciągnik ford 6610 i chciałbym poznac jakie są opinie o tym ciagniku 
      Jeszcze jest jedna sprawa otóż ma cos chyba ze sprzeglem poniewaz bierze raptownie przy samym końcu.czy duzo by wyniosla naprawa? I czy ciągnik by sie dobrze sprawowal w pracy z turem ?
      Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    • Przez antonio8
      Mam problem ze sprzeglem w lamborghini lampo. Jest to sprzeglo dwustopniowe i drugi stopien (wom) jest rozlaczany za pomoca dzwigni. I wlasnie problem jest ze sprzeglem od wom, a mianowicie nie mozna do konca wylaczyc walka za pomoca dzwigni(walek sie kreci po zaciagnieciu dzwigni i niby mozna zatrzymac reka ale bardzo trudno. Calkowite zatrzymanie wom nastepuje po wcisnieciu sprzegla jezdnego  ). Sprzeglo zostalo wymienione na nowe razem z dociskiem ale problem pojawial sie tez przed wymiana sprzegla. Regulowane bylo sprzeglo zgodnie z wytycznymi jak rowniez i linka od dzwigni sprzegla.
  • Dodaj nową pozycję...
v