Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

stosować nie stosowałem ale patrząc na skład to jak dla mnie zawiera za dużo formy amidowej a za mało azotanowej i amonowej.

Gdybym miał wybierać nawóz z 3 formami N to poprostu RSM, cenowo też napewno wyjdzie taniej niż yara

Opublikowano

wszystkie znaki na niebie i Ziemi na dzień dzisiejszy wskazują że rozsiewać, tylko zawsze jest ryzyko co będzie dalej z pogodą, ja na 2ha mam rozsiane, połowa rzepak połowa pszenica, robiłem próbę rozsiewało się dobrze ale się bałem rozsiać na wszystko

Opublikowano

Witam

Jak tam Panowie w centrum polski, ruszyliście już z jakimiś nawozami, ja planuje jutro MgS  zapodać ale czy to wypali to kto wie. Macie może plany kiedy I dawkę N dacie? http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/116732,prognoza-16-dniowa-zima-nie-powiedziala-ostatniego-slowa według tej pogody to już niedługo można by było wyruszyć. Tylko martwi mnie ta spora ilość opadów, jak będzie się prezentował wjazd w pola.

I takie jeszcze małe pytanko czy 70 kg czystego N wystarczy na początek żeby ruszyć pszenicę faza 3 liści ?

Pozdrawiam

Opublikowano

I jak więcej niż 60-70 N rośliny nie wykorzystają więc nie ma sensu dawać więcej jak chcesz koniecznie bardzo dokrzewic to stosuj CCC Ale optymalna temperatura działania to 8st najlepiej jak jest 10 i więcej Ale trzeba pamiętać że czym wyższa temperatura tym silniejsze działanie środka

Opublikowano

Chciałbym ją jeszcze dokszewić CCC tylko ile go dać? Macie jakieś sprawdzone metody na dobre dokszewienie ? Też rozmyślałem dać Moddus Start w  fazie BBCH 28-29, da on sobię radę czy może dać CCC ?

Opublikowano

Witam. Na jesień prosiłem was o pomoc w sprawie nawożenia pszenicy  i chciałbym prosić o poradę na wiosnę. Na jesieni został została zastosowana Polifoska w ilości 500kg/h.

Opublikowano

W czwartek spadło 15litrow/m2, w piątek kolejne 5 a mimo to (przymrozek ok -1 -2) całkiem dobrze się jechało, w rzepaku praktycznie brak śladów, w pszenicy już gorzej, fakt, że już zaczęło puszczać.

Opublikowano

Audi w pszenicy podobna sytuacja jak w rzepaku, jak słoma z przedplonu pozostała na polu i nie dałeś N na nią to z 10-15kg nie zaszkodzi dodatkowo, jak pszenica do 3-4 liścia i celujesz w spory plon to 70-80kg N, jeśli dobrze rozkrzewiona i obsada ładna to z 60kg wystarczy, to tak w skrócie a z azotowych to ciekawy jest saletrosan 30 lub też 26 może być na zboża, saletrzak, saletra itp zalezy czy Ci już wegetacja rusza?

Opublikowano

Z prognozy pogody długoterminowej okazuje się że wiosna idzie pełną parą (południe polski)nawet 16 stopni pod koniec tygodnia jak myślicie wjeżdżać z saletrą kędzierzyńską w pszenicę

Opublikowano

Ja jutro wjadę na lżejszą glebę, w środę będę chciał zakończyć siew na wszystkich polach bo od czwartku ma padać coś 

Jestem dobrej myśli aby obyć się bez wtopy, której nigdy w życiu nie zaliczyłem  :P

Opublikowano

U mnie pada i taki ma być cały tydzień, dobrze, że rzepak mam załatwiona i chociaż część pszenicy, chociaż jeszcze prawie 40ha zostało. Jak nie przymrozi to będzie ciężko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v