Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dnia 24.03.2019 o 09:27, staszek131415 napisał:

Daj Polidap i będzie git nie słuchaj bajek że fosfor dolistnie coś pomoże a doglebowo nic nie daje wiosną wiele razy zdobrym skutkiem tak robiłem 200 kg ibędzie git

Bardzo dobra rada.Polidap czyni cuda, mało kto jeszcze o tym wie.Do rozkrzewienia i na braki fosforu to czyni cuda ten nawóz.A dokarmianie dolistne to tak jak by bykowi zamiast dobrze dać jeść to dać mu 2 ziemniaki na cały dzień.

Edytowane przez KULAWA_KOZA
Opublikowano

Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,6, Faxer(prochloraz) 0,6 , Stabilan 0,8, Moddus 0,2i do tego  siarczan magnezu 5 % ? po łaczeniu fungi i skracanie nic sie nie dzialo w tamtym sezonie, tylko chce jeszcze dodac siarczanu 5% i tak mysle czy nie bd przypalen?

Opublikowano
Gregoryy90 napisał:

Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,6, Faxer(prochloraz) 0,6 , Stabilan 0,8, Moddus 0,2i do tego  siarczan magnezu 5 % ? po łaczeniu fungi i skracanie nic sie nie dzialo w tamtym sezonie, tylko chce jeszcze dodac siarczanu 5% i tak mysle czy nie bd przypalen?

Nie powinno być dużo osób robi "zupę"

Opublikowano
Dnia 31.03.2019 o 19:04, krychu napisał:

Czyni cuda pod warunkiem że jest odpowiednie pH. Pierwsze co zrobić najpierw podnieść pH wtedy momentalnie idzie podnieść zasobność gleby.

O ph się nie boję wapnowane po żniwach w sporej ilości podniesione aż do 7 ph

Opublikowano (edytowane)

Za wysokie najlepsze 6,5

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Dnia 28.03.2019 o 21:05, eddi87 napisał:

Panowie mocznik na pszenicę na n2 można jeszcze dawać czy już za późno i saletrą sypać?

Jesli nie planujesz 3 dawki to mozesz spokojnie dac mocznik . A jesli planujesz trzecią to lepiej saletra / rsm .

Opublikowano

Jaka min temperatura do pryskania odzywkami makro + mocznik.?

Opublikowano

zostało mi jeszcze trochę pszenicy do opryskanie huzarem activ i chciałbym zejść z wodą do 160 l/ha do tego dorzucę mocznik i siarczan magnezu i czy byłoby dobrze ? taka ilość wody wystarczy ?

Opublikowano
9 godzin temu, Camry napisał:

zostało mi jeszcze trochę pszenicy do opryskanie huzarem activ i chciałbym zejść z wodą do 160 l/ha do tego dorzucę mocznik i siarczan magnezu i czy byłoby dobrze ? taka ilość wody wystarczy ?

czemu chcesz tak mało wody dać?

Opublikowano

Witam. Dzisiaj wybrałem się na pszenicę Sailor a tu taka niemiła niespodzianka. Czy to jest zgorzel fuzaryjna? A co to jest ta pleśń? Czym to zwalczać na T2? Czy jest już za późno?

IMG_20190521_112454.jpg

Opublikowano

W gęstych pszeniczkach jest po tych deszczach ogromna presja chorób i nie ważne czy jest prowadzona perfekcyjnie czy nieco gorzej, przejrzałem już pare i wszędzie to samo, mączniak na całego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v