Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, gustaww napisał:

Dla czego uważasz że nie potrzebny? Mikro daje dobre rozkrzewienie z tego co czytałem i stymuluje zawiązki kłosów. W jaki plon musiał bym celować by dawać mikro? Pytam bo nigdy nie stosowałem dolistnego nawożenia jesienią i chciałbym spróbować.

Nie wierz w cuda. Znaczenie to ma klasa ziemi, azot na wiosnę, ph, płodozmian, zawartość makro w glebie, odmiana i ochrona fungicydowa. Na 8t na 2-3 klasie to wystarczy. Jak chcesz 10 ton to możesz się bawić w dodatki.

Oczywiście pogoda jest kluczowa.

Opublikowano
43 minuty temu, gustaww napisał:

Dla czego uważasz że nie potrzebny? Mikro daje dobre rozkrzewienie z tego co czytałem i stymuluje zawiązki kłosów. W jaki plon musiał bym celować by dawać mikro? Pytam bo nigdy nie stosowałem dolistnego nawożenia jesienią i chciałbym spróbować.

Ja w tym roku bez żadnych mikro na jesień i wiosnę uzyskałem plon 10.4t, pH7.0. Więc mikro słabo się pobierało przy tym pH ziemi.

Opublikowano

Ok. rozumiem, dzięki za pomoc. Wstrzymam się w takim razie do wiosny. A pytanie z innej beczki, mogę na wiosnę rozrzucić w paru miejscach na polu wapno granulowane? Miałem problem już w rzepaku że w paru punktach place, nawet chwast nie rósł, Ph w tych miejscach około 5. Mam pomysł żeby wrzucić w rozsiewacz granulowane wapno i w tych miejscach rozsiać. Pomoże taki zabieg czy zaszkodzi?

Opublikowano
4 minuty temu, gustaww napisał:

Ok. rozumiem, dzięki za pomoc. Wstrzymam się w takim razie do wiosny. A pytanie z innej beczki, mogę na wiosnę rozrzucić w paru miejscach na polu wapno granulowane? Miałem problem już w rzepaku że w paru punktach place, nawet chwast nie rósł, Ph w tych miejscach około 5. Mam pomysł żeby wrzucić w rozsiewacz granulowane wapno i w tych miejscach rozsiać. Pomoże taki zabieg czy zaszkodzi?

Kreda pomoże, rozsiej nawet teraz tam gdzie chcesz. Do zimy nie będzie po niej śladu.

Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

Dajemy dolcorn na wiosnę jak jest taka potrzeba , wydaje nam się że sporo pomaga. (Pisze my tzn. ja i sąsiad)

Opublikowano
A ja w tym roku jadę z opryskiem mikro, koszt nie duży plus cos na robactwo a zainspirował mnie artykuł w top agrar. W sumie to nawet dzwonilem do autora tego artykulu https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-uprawa/mikroelementy-recepta-na-przezimowanie/
Opublikowano

Witam. Jestem nowy w tym temacie. Czytam i czytam, ale nic do mnie nie przemawia co ja mam dokładnie zrobić. Czy mógł by mi ktoś doradzić jak mam po kolei poradzić sobie z tymi nawozami? Dla początkującego wszystkie te obliczenia są skomplikowane. Posiałem pszenice ozon rok po centrali tak 250kg na h. przedsiewnie dałem wapno 330kh/h i polifoską tytan 220kg/h. Zasiane 1 października na takiej średniej ziemi. (badań nie mam dopiero na następny rok zrobię). Nawozy idą w górę i chciał bym się zaopatrzyć już teraz, ale nie wiem jakie ile i w jakich dawkach. Mógł by mi ktoś napisać jak i co by dał?

Pozdrawiam i z góry dziękuje. 

Opublikowano
22 godziny temu, 1pieter napisał:

Witam. Jestem nowy w tym temacie. Czytam i czytam, ale nic do mnie nie przemawia co ja mam dokładnie zrobić. Czy mógł by mi ktoś doradzić jak mam po kolei poradzić sobie z tymi nawozami? Dla początkującego wszystkie te obliczenia są skomplikowane. Posiałem pszenice ozon rok po centrali tak 250kg na h. przedsiewnie dałem wapno 330kh/h i polifoską tytan 220kg/h. Zasiane 1 października na takiej średniej ziemi. (badań nie mam dopiero na następny rok zrobię). Nawozy idą w górę i chciał bym się zaopatrzyć już teraz, ale nie wiem jakie ile i w jakich dawkach. Mógł by mi ktoś napisać jak i co by dał?

Pozdrawiam i z góry dziękuje. 

Hehe teraz kupno nawozu to niezbyty dobry pomysł,  no chyba że masz w miarę tanio 

Opublikowano

Dałbym wiosną na start 200kg/ha nitrofoski(npk16-16-16) razem z tym 100kg/ha saletry, potem początek kwietnia 250 kg/ha saletry albo w przeliczeniu mocznika ale ja nie stosuje mocznika. potem na kłosa około 150 saletry i po temacie. Wiem o tym, że nie znam ziemi wyników badań itd. Temat jest szeroki zależy od warunków np. słaba pszenica albo mróz dał jej po gaciach daję wiosną na start 100N albo suchy rok się kroi to zamykam całą dawkę N do początku kwietnia.

Ja na początku moich zmagań z uprawą roślin znalazłem sobie życzliwych okolicznych rolników z dobrymi osiągnięciami i od nich czerpałem wiedzę. Prawda jest taka, że trzeba reagować na bieżąco trzeba widzieć uprawę a przez internet to słabo to wychodzi.

Powodzenia

Opublikowano (edytowane)

u mnie saletra Puławy w worku 1200zł i ma iść w górę. Ludzie wykupili wszystko co w BB  ze starej dostawy, nowa dostawa jest nie na sprzedaż.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja dziś trochę kupiłem w tej cenie ale dalej się wstrzymam, na pierwszą dawkę mam więc mogę poczekać nawet do końca marca-może potanieje. Co ciekawe na placu jest pełno BB saletry puławskiej ale nie jest na sprzedaż bo azoty wydały towar i do któregoś tam dnia jest wstrzymana sprzedaż. Cwaniaki nie wiedzą ile podnieść cenę bo pszenica ciągle w górę.

Opublikowano
Witam ,chciałbym na pierwszą dawkę dać saletrę 200kg/ha i mocznik 150kg/ha dlatego że w późniejszym czasie mogę nie mieć już czasu i finansowo wyjdzie troszkę taniej ,dobre byłoby takie rozwiązanie ?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v