Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuję we wtorek wjechać we wtorek rano z saletrosanen na pszenicę i raps, na dziś dzień pszenica przykryta około 5cm warstwą śniegu, jutro lekki plus zapowiadają, czy ten śnieg nie będzie stanowił przeszkody? 

Niestety od środy temperatury na plusie zapowiadają... 

DSC_0204.JPG

Opublikowano
1 godzinę temu, Mathieu92 napisał:

Planuję we wtorek wjechać we wtorek rano z saletrosanen na pszenicę i raps, na dziś dzień pszenica przykryta około 5cm warstwą śniegu, jutro lekki plus zapowiadają, czy ten śnieg nie będzie stanowił przeszkody? 

Niestety od środy temperatury na plusie zapowiadają... 

DSC_0204.JPG

Węglinek ?

Opublikowano

Weglinek, Weglinek, skąd chłopaki jesteście że znacie te okolice?? 

W tym roku sypie na pszenicę Saletrosan 100kg stąd chce wcześniej wyjeżdżać, saletra tradycyjnie koło 15go marca 

Opublikowano

Mieszkam w gminie niedrzwica duża. jeżdżę  do lublina to znam tą okolicę.

Czy tam wgłąb, na wysokości ulic koralowej też są takie słabe pola jak te przy dk19 ?

Jak sie przejeżdża przez weglinek i patrząc po prawej stronie to co by ludzie nie posadzili (buraki, rzepak, zborze, ziemniaki )to nie chcę rosnąć

co ci da rozsianie nawozu po śniegu ?

ziemia jest zamarznięta wgłąb ileś cm a nawóz musi się wchłonąć

Nawóz azotowy to nie wapno

Opublikowano

To mu i wszystkim innym da że natracą tylko kasy a i tak wielkie G.... z tego, ale kto bogatym zabroni ma niech sypie. Nawóz sie sieje na wiosnę jak ruszy wegetacja czyli ok. 20 marca. Znajomy w tamtym roku na początku marca posiał azot na zamarzniętą ziemię, mówie mu poczekaj on nie bo już się sieje przyszły roztopy poszliśmy z nim na pole i się z niego śmiałem jak widzieliśmy jak granulki nawozu płyną bruzdami to rowu. 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Decyzję podjąłem żeby jeszcze poczekać, trudno, później będę musiał czekać na przymrozek albo aż obeschnie...

@Małyrolnk18 : nawóz rozsiewa się przed ruszeniem wegetacji ! To nawóz ma czekać na roślinę a nie roślina na nawóz...

Te pola zmagają się z dość wieloma problemami, liczne zacienienia/zakrzaczenia na miedzach, obecność wron, saren,bażantów a nawet dzików, wiele pól tam też obrabia Pan który ściernisko uprawia zazwyczaj na wiosnę nastepnego roku a buraki cukrowe sieje w maju. Jesli dobrze identyfikujesz to dwa z tych pól przylegających do DK19 dzierżawię ja, pszenica jest tutaj moją czwartą rośliną którą zasiałem, pola nie były w najlepszej kondycji, PH około 5, wrony też nie raz mocno dały mi w kość, ale już nieco nauczyłem się z nimi żyć...

Edytowane przez Mathieu92
Opublikowano

Azot azotanowy na pewno poleci w powietrze może troszkę amonowego zostanie i tyle z tego będzie  sypiąć na zamarzniętą ziemię

Opublikowano

Woj lubuskie zboza wygladaly na przymarzniete cale zwiedniete czarne. Ale 2 dni na plusie i wszystko ladnie podnioslo sie i zielone sie robi. Wiec zle nie bedzie. Na start zasilone po 130 kg saletry

Opublikowano

Ja na razie poleciałem polowe zbóż siarczanem magnezu jutro dalsza część. Jak odmarznie myślę w sobotę wjechać z saletrą no chyba że będzie za mokro bo zapowiadają opady.

Opublikowano

co proponujecie na stanowisko gleba 4a był późny siew pszenicy, stanowisko ubogie w P i K a N tez na niskim poziomie, dodam,  że przedsiewnie nic nie bylo dawane, tak więc ogolna bida, planuję jako pierwszą dawkę dać 300kg saletrosanu, aby miała kopa, a PK uzupelnić przy II dawce , czy już teraz ratować poziom PK, jakie są wasze propozycje

Opublikowano

Są 2 rozwiązania azot i korn Kali teraz i ratowanie odżywka fosforowa. Druga to nitrofoska z Yary bez zalowania dawki. Teoretycznie ta druga lepsza ale dla kieszeni gorsza

• Like 1
Opublikowano

poradzcie jak podzielić dawki N w planie jest wysiać 200 w czystym składniku. Pszenica siana 330-380 roślin na m w zaleznosci od odmiany. obecnie jest w fasie 3 rozkrzewień do 3 lisci w zaleznosci od terminu siewu. o przezimowanie jestem spokojny.
czy 80 -80-40 bedzie dobrze?

Opublikowano

W zeszlym roku na start dalem 200kg saletry a na drugą dawkę 150kg saletry , jednak plon nie byl zadowalajacy jak na stanowisko i warunki jakie miala - nie cale 7ton z ha .

Jaką taktykę proponujecie na ten rok (gleby III A - IIIB , zasobne w skladniki pokarmowe , przedplon rzepak i koniczyna czerwona , zasiana w terminie i dosc ladnie rozwinięta) ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v