Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co będzie lepsze na pierwszą dawkę w pszenicy? Wariant pierwszy 200kg saletry+100 kizerytu czy może 250 saletrosanu+100 kron kali ??

200kg saletry+100 kizerytu+100kg soli potasowej - nie podałeś co było przedplonem i nawożenia jesiennego

Opublikowano (edytowane)

Cenowo 2 różne sytuacje. KK + saletrosan za dużo siarki na zboże.

Rozumiem że cenowo dwie różne sytuację, bardziej chodzi mi o ilość dostarczonych składników(w KK  mamy 40% K2O) jakieś skutki za dużego nawożenia siarką? W tym roku leciałem saletrosan+KK i nic się nie działo

@aro1975 ten wariant chyba najdroższy ze wszystkich co? Przedplony łubiny i zboża nawożenie jesienne, pszenżyto i żyto 200 Ultra 8 pszenica i jęczmień 250 Ultra 8

Edytowane przez macio9554
Opublikowano

W tym roku nawożenie, skracanie oraz ochronę fungicydową i herbicydową zamknąłem w granicach 1300zł brutto. Plon w granicach 8-8,5 tony. Odpowiednie zmianowanie, zasobność gleby, ph, dobór odmiany i trochę szczęścia z pogodą wystarczy do tego by końcowy wynik (nie plon a zysk) był satysfakcjonujący.

Rozumiem jak ktoś ma 40ha pszenicy, to wtedy rzeczywiście jest o co dbać bo na ilości jakiś tam zysk wyjdzie, ale generalnie powyżej pewnej granicy przyrost zysków w stosunku do nakładów nie jest imponujący.

Opublikowano

W tym roku nawożenie, skracanie oraz ochronę fungicydową i herbicydową zamknąłem w granicach 1300zł brutto. Plon w granicach 8-8,5 tony. Odpowiednie zmianowanie, zasobność gleby, ph, dobór odmiany i trochę szczęścia z pogodą wystarczy do tego by końcowy wynik (nie plon a zysk) był satysfakcjonujący.

Rozumiem jak ktoś ma 40ha pszenicy, to wtedy rzeczywiście jest o co dbać bo na ilości jakiś tam zysk wyjdzie, ale generalnie powyżej pewnej granicy przyrost zysków w stosunku do nakładów nie jest imponujący.

I tak koszt ponad 2tyś/ha wyszedł.

1300zł to według ciebie mało czy dużo na ochronę i nawożenie przy super warunkach jakie podałeś?

Opublikowano

a weź rozpisz te 1300zł brutto, bo jakoś mi za cholerę nie wychodzi. 

Opublikowano

polifoska 6 250kg - 400zł

saletra amonowa 34N 400kg - 420zł

lancet plus- 130zł

moddus + ccc - 100zł

tilt turbo + duett ultra - 220zł

mocznik dolistnie 2x10kg - 30zł

+ jakieś wapno uśredniając z kilku lat, bo akurat w poprzednim sezonie pszenica nie dostała nic

bez mikro i innych wynalazków

Opublikowano

lancet plus- 130zł

moddus + ccc - 100zł

+ jakieś wapno uśredniając z kilku lat, bo akurat w poprzednim sezonie pszenica nie dostała nic

U mnie podobnie jak u kolegi, tylko radze podawać cenny netto

HOLIST PK 250kg                                    275 zł

saletra amonowa 450 kg-                         400 zł

lancet plus                                                110zł

moduss 0,5 kg+ 1l ccc-                             60 zł

duett star 1l + plochloraz 0,5 l                  125 zł

azoksystrobina 0,5l + epoksynazol 0,75l  110 zł

tabukonazol+ insekcyd                              70 zł

bogato licząc 50 litrów paliwa                    110 zł

Razem 1260 zł netto, odmiana Linus 9ton, przedplon kukurydza na kiszonke, koniczyna czerwona, lucerna

Opublikowano

50l bogato licząc?
10l orka
10l zbiór
10l siew i uprawa
10l siew i nawożenie
10l transport/słoma?

No i wychodzi hmm, taki to pożyje.

lancet plus- 130zł
moddus + ccc - 100zł

180N to ja ładuje po przedplonach zbożowych i tu widzisz zasadność stosowania niektórych wynalazków?

Mocznik dolistnie to dopiero wynalazek.
Opublikowano

U mnie podobnie jak u kolegi, tylko radze podawać cenny netto

HOLIST PK 250kg                                    275 zł

saletra amonowa 450 kg-                         400 zł

lancet plus                                                110zł

moduss 0,5 kg+ 1l ccc-                             60 zł

duett star 1l + plochloraz 0,5 l                  125 zł

azoksystrobina 0,5l + epoksynazol 0,75l  110 zł

tabukonazol+ insekcyd                              70 zł

bogato licząc 50 litrów paliwa                    110 zł

Razem 1260 zł netto, odmiana Linus 9ton, przedplon kukurydza na kiszonke, koniczyna czerwona, lucerna

chyba źle coś po doliczałeś. Sam moddus kosztuje jakieś 250 zł za 1l a Ty piszesz 0,5l + ccc i tylko 60 zł... tak samo nie pasuje mi cena z t2

50l/ha z obróbką pola ?

Opublikowano

Nie wiem, co w tym takiego strasznego że 50l/ha

Orka 15l/ha

Nawożenie 10l

Oprysk 10l

Siew 10l

Agregat 10l

Tak to mniej więcej u mnie wygląda. Razem 55-60l/ha na III i IV klasie ziemi, górkach

Opublikowano

Nie wiem, co w tym takiego strasznego że 50l/ha

Orka 15l/ha

Nawożenie 10l

Oprysk 10l

Siew 10l

Agregat 10l

Tak to mniej więcej u mnie wygląda. Razem 55-60l/ha na III i IV klasie ziemi, górkach

Tylko tak się zdaje, transport zboża, nawozów ewentualnie obornik, słoma czy woda. Wapno załadunek i rozrzucenie. Kombajn sam 20l.

U jednego orka 10l u drugiego 20l, ja liczę 20l średnio bo jest i 16l, a jest i 25l.

Bezorkowa mniej, może z 13l?

Opublikowano

Nie mam obornika, zboże wywozi mi samochód, nawóz - transport sprzedawcy. Kombajn - najem. Dlatego napisałem - u mnie, w tym roku.

Kombajn około 18l/ha

Ciężko wliczyć do ilości paliwa wyjazdy do lasu, rąbanie rębakiem i inne prace ciągnikiem, a faktury obejmują wszystko. Poza tym mówimy o uprawie zboża, a ja wywóz obornika podczepiłbym pod koszta hodowli.

Opublikowano (edytowane)

To i ja swoje 5zł wtrącę.

Kompleksowo:

Agrotechnika Tacitusa. Stanowisko po rzepaku oz, pod który poszło 300kg Polifoski 6, zawartości P, Mg, w glebie średnie, S i K wysokie, pH kwaśne/obojętne gleba IV klasa kompleks pszenny wadliwy/żytni dobry. Zakładany plon 9t/ha.
1. 13.08.2016 - uprawa 20cm,
2. 08.09.2016 - rozsiew nawozów 150kg PK 20-30,
3. 08.09.2016 - uprawa 10cm,
4. 09.09.2017 - siew 300 szt/m2,
5. 14.10.2016 - oprysk Expert Met 0,35kg/ha, Diflanil 0,12l/ha, Glean 10g/ha,
6. 05.03.2017 - nawóz Saletrosan 190kg/ha,
7. 29.03.2017 - nawóz Saletra 290kg/ha,
8. 31.03.2017 - oprysk A.Cu 0,3kg/ha, A. Mn 0,5kg/ha, SOMgO 10kg/ha, Asystent + 0,05l/ha,
9. 08.04.2017 - oprysk Boogie 1,5l/ha, Antek 1,5l/ha, Cuadro 0,4l/ha, SOMgO 5kg/ha, Kw cytrynowy 100g/ha,
10. 26.04.2017 - nawóz Saletra 100kg/ha,
11. 05.05.2017 - oprysk Naxel 26g/ha, Flurostar 0,85l/ha,
12. 12.05.2017 - oprysk A. Complete 2kg/ha, SOMgO 5kg/ha, Fury 0,1l/ha,
13. 18.05.2017 - oprysk Seguris 0,8l/ha, Olympus 1,2l/ha, SOMgO 5kg/ha,
14. 29.05.2017 - nawóz Saletra 100kg/ha,
15. 16.06.2017 - oprysk Menara 0,4l/ha, Danadim 0,5l/ha, A. Complete 1,2kg/ha.
16. 04.08.2017 - zbór

Szacowany plon 8,2-8,5t/ha

Koszt na "gotowo" to ok 2700zł/ha brutto.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

To ja tez dorzuce koszty na Ozona i Desamo  na 1 ha

- herbicydy jesień Lentipur 2l -  55 zł

-herbicydy wiosna Agritox Turbo 1,25l - 60 zł

- fungicyd Bumper Super 1,15l - 96 zł

Soprano 1,15l 95 zł

Tebu 1,15l  53 zł

- wapno dolokorn - 250zł

- insektycydy -  9,90 zł

- nawożenie dolistne mocznikiem i siarczanem 40 zł

-  zaprawa Certicor 22 zł

- Regulacja 0,45 Modan - 85 zł

- Usługa kombajnu około 300 zł hektar

- Koszty Paliwo po zwrocie akcyzy - około 150-160 zł

- Azot 200 kg saletry i 250 kg RSM z siarką w sumie - 435 zł

Koszty wychodzą około 1700 zł na ha to co wsadziłem w pole nie licząć podatku i Krusu

Średni Plon 6,5 ton z ha

Zakładany 7 ton.

Opublikowano (edytowane)

u mnie koszt uprawy pszenicy to ok 2500-2800 zł brutto. Zależy od roku. 

W tym ubezpieczenie (wiosenne), podatek, paliwo, śor, nawozy i jakaś tam amortyzacja mała maszyn, nasiona

Edytowane przez XTRO
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v