Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie na zaniedbaniedbane pole po pszenicy lepiej sypnąć polifoska 6 czy 8? Słoma była przyorana pole po wapnowaniu lecz u poprzedniego właściciela PK na jesieni nigdy nie widziało.

Edytowane przez eddi87
Opublikowano

ndaj z 400kg Polifoski 6. Ja przy bardzo wysokich zawartościach npk w glebie i ph około 6,5 co roku daję ok 350-400kg NPK 8-20-30. Pod pszenicę około 350 pod rzepak około 400kg.

Opublikowano

ndaj z 400kg Polifoski 6. Ja przy bardzo wysokich zawartościach npk w glebie i ph około 6,5 co roku daję ok 350-400kg NPK 8-20-30. Pod pszenicę około 350 pod rzepak około 400kg.

Na jakich kompleksach/klasach prowadzisz gospodarstwo i jakie plony pszenicy zbierasz?

Opublikowano

Fosforem i potasem nie przenawozisz więc właściwie żadna dawka nie będzie za duża. Nadmiar nawozu pozostanie w glebie. Czy 250kg na zaniedbane pole które rzadko widziało PK nie będzie za mało? Zasobności pewnie nie są zbyt duże.

Na stanowisko po grochu który dostał 300kg polifoski 6 i oddał ładny plon sypnąłem 288kg polifoski plon plus (5/17/32)i zastanawiam się czy to nie za mało. Zasobności średnie

Opublikowano

Odebrałem wczoraj wyniki z badań wszystkich pól na swoim gospodarstwie i wyglądają one tragicznie. To znaczy domyślałem się, że tak jest bo przejąłem ostatnio mnóstwo zapuszczonych ugorów i niemal na każdej działce mam zasobność niską lub bardzo niską potasu, fosforu i magnezu. pH to osobny temat bo mam zaplanowane wapnowanie, ale w jaki sposób zwiększyć zasobności w P, K i Mg? Czy przedsiewne nawożenie co sezon 400kg nawozu typu Polifoska oraz 100-150kg kizerytu pozwoli na wysycenie gleby czy całą tą dawkę pochłoną rośliny podczas wegetacji? Na jednej działce 4 lata z rzędu stosowałem nawożenie 400kg polifoski 6 a także dość wysokie nawożenie azotowe 130-140kg a w wynikach analizy zawartość P i K są oznaczone jako "niskie". Jest tu sporo osób, które posiadają obszerną wiedzę i liczę, że ktoś się nią ze mną podzieli. :)

Opublikowano

co to za ziemia? na magnez polecałbym dać dobrej jakości wapno magnezowe np radkowit. Co do podnoszenia zawartości składników, jakie pH, resztki zostawały na polu? trzeba by przeliczyć. ogólnie to potrzeby roślin + 10-20% na odbudowę

Opublikowano

Nie wszystkie składniki ulegają wymyciu. Dodatkowe 20% gleba jest w stanie skumulować, jeśli będą poplony. Wapń i tak należy uzupełniać bo jest pobierany przez rośliny oraz konieczny do stabilizacji pH.

Opublikowano

Słomę zawsze zostawiam pociętą, pH jest niskie bo w granicach 4,5-5,0, mialem zaczac wapnowac w tym roku kredą z Kornicy ale pozno skonczylem zniwa, pogoda nie sprzyjala i poza tym cena byla zbyt wygórowana jak twierdzil sam przedstawiciel - do kopalni mam jakieś 150km a za tone 120zl i doradzil jednak wstrzymac sie z transakcja. Do tej pory ratowałem się jedynie granulatami kredowymi w dawkach max 500kg aby nie dopuscic do jeszcze wiekszego spadku odczynu.

Ziemie lekkie klas IVb-V. 

Magnez wolałem uzupełnić inaczej niż dolomitem, bo wapnujac chcialbym przede wszystkim podniesc pH a podobno dolomity pod tym wzgledem nie sa zbyt efektywne.

Opublikowano

wszystko zależy co kupisz, jak kupisz kruszywo jakieś to szału nie będzie, jak dobry towar to jest ok. 

Opublikowano (edytowane)

Na jakich kompleksach/klasach prowadzisz gospodarstwo i jakie plony pszenicy zbierasz?

klasa gleby od III do V. Plony pszenicy średnio podkreślam średnio 7,5t w tym roku. Jęczmień jary browarny średnio 7,5t, rzepak średnio 3t, jęczmień ozimy 8,3t. Nie będę pisał ile co sypało na najlepszych kawałkach jak to większość rolników robi więc podałem średnie plony a nie z najlepszych kawałków. Wszystko zważone. Plony ze żniw 2017

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Piszesz że masz wysoką zasobnośc fosforu i potasu i dobre PH gleby i sypiesz 400 kg polifoski i zbierasz z tego roku średnio 7,5 tony z ha gdzie ja przy duzo mniejszych nawozeniach bo na jesien dałem tylko krede i nawożenie azotowe 140N i plony średnio w tym roku od 6.5 do 7 ton to już sie zastanawiam jaką ja mam zawartośc fosforu i potasu i w glebie. Plon podejrzewam że byłby wyższy. Smaliło przez miesiąc czasu po 30 pare stopni.

Opublikowano

To przy takim nawożeniu jakie daje pod korzeń, to wybacz ale bez rewelacji.

to albo analizy gleby są tak robione albo ja coś źle robię. Ochrona 2-3 zabiegowa, nawożenie około 180-190N. Z drugiej strony zmniejszyć nawożenie PK to z czasem zawartość zejdzie w dół. W koło znajomi podobnie nawożą i plony mają takie a nawet niższe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v