Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A co na przykład w takim sytuacji: siew bardzo gęsty np. 550szt./m2, obecnie pszenica ma 3-4 liście i zakładając że dobrze przezimuje to jaką ilość azotu powinno się zastosować?  

Opublikowano

7 t na V klasie ciężki temat. Przy korzystnej sumie i rozkładzie opadów i jeszcze wyższym nawożeniu azotowym może i możliwy wynik aczkolwiek nie jest to proste wyzwanie. Zaraz pojawia sie tu pewnie wpisy że na V klasie ktos wyciaga i 8 ton, może i tak ale:

1. Klasa klasie nie równa.

2. "Gumowe hektary" pięknie podkręcają średnią :)

Opisz troche swoja agrotechnikę od siewu do zbiorów (razem z normą wysiewu i mniej wiecej terminami zabiegów) moze cos wykombinujemy

losktos

Podesłałem Ci na priv. Jak byś mógł rzucić okiem i coś podpowiedzieć to wdzięczny będę ;)

Opublikowano

Witam. mam pszenice sianą około 10-15 października, na start nic nie dałem (siane po kukurydzy, przed QQ było dane ok 35-40t/ha obornika) na wiosne chciałbym sypnąć 200kg Polifoski 6 oraz 200kg mocznika (100kg po polifosce i 2 raz też 100kg po około 2-3 tygodniach) 

tu moje pytanie, czy to rozwiązanie się sprawdzi? wg. waszych obliczeń na jaki plon taka dawka wystarczy? ew. co mogę zmienić?

Opublikowano

nawozy takie jak polifoska miesza się z glebą, lepiej było dać pod pług/uprawę głęboką. Sypnij, lepsze to niż nic

Opublikowano

Witam. mam pszenice sianą około 10-15 października, na start nic nie dałem (siane po kukurydzy, przed QQ było dane ok 35-40t/ha obornika) na wiosne chciałbym sypnąć 200kg Polifoski 6 oraz 200kg mocznika (100kg po polifosce i 2 raz też 100kg po około 2-3 tygodniach) 

tu moje pytanie, czy to rozwiązanie się sprawdzi? wg. waszych obliczeń na jaki plon taka dawka wystarczy? ew. co mogę zmienić?

daj sobie spokój z polifoską, konkretnie azotem pojedź.

Według zapotrzebowania 200 kg mocznika to nawożenie na ok 4 t

Jak Cię taki plon zadowala to ok.

Opublikowano

Co myślicie o takim zestawieniu na pszenicę 1 dawka 150 kg saletry a na 2 150 kg saletrzaku albo mocznika, Na jesień była pod korzeń sypana polifoska 8 150 kg i obornik dość sporo bo u mnie go nie, brakuję klasa ziemi to 4

Opublikowano

Mimo, że dałeś obornik to wydaję mi się trochę mało na pierwszą dawkę 150 saletry. Chyba że naprawdę masz ładne zboże, ale jak ma tak koło 3 liści jak u większości pewnie to bym trochę dołożył. Na 2 dawkę  mocznik i to trochę nie bardzo porównanie, bo dawka 150 kg mocznika to już jest można powiedzieć nawet ładnie, ale 150 saletrzaku to trochę słabo. Masz 69 azotu do 40,5 kg z saletrzaku. Więc prawie 2 razy mniej. Do tego saletrzak beznadziejnie się rozpuszcza, i jest drogi.

Opublikowano

Co myślicie o takim zestawieniu na pszenicę 1 dawka 150 kg saletry a na 2 150 kg saletrzaku albo mocznika, Na jesień była pod korzeń sypana polifoska 8 150 kg i obornik dość sporo bo u mnie go nie, brakuję klasa ziemi to 4

W jakiej fazie masz pszenice?? od tego zacznijmy. Jak z jesieni miałes ładną i weszał w faze krzewienia i przyjmująć że mrozy jej nie uszkodzą jakoś to na pierwsza dawke bym dał około 200 kg saletry. (Wiosną 2014 dałem 150-160 kg saletry na pierwszy rzut ale pszenice miałem mega rozkrzewioną z racji ciepłej i bezmrozniej zimy) a na drugą dawkę tez  z 200kg saletry albo 150 kg mocznika z tym ze mocznik musisz troche szybciej wysiac niz salatre na druga dawke. Saletrzaku nie dawaj. Jak słaba pszenica z wiosny to nawet 250 kg saletry czyli jakies 80 kg N

Opublikowano

@losktos

taki plon mnie nie zadowala i nie interesuje. oczywiście mógłbym dac wieksza ilosc mocznika ale boje sie ze mi wypali plon albo zaszkodzi. gospodaruje na swoim od 2 lat bo tata choruje i stosuje jego zasady z przyzwyczajenia. chociaz on dawal dawke mocznika mniejsza niz 100kg i przy dobrych latach mial te +-5-6t zbiorów/ha. chciałbym pozmieniac to bo jak to mi znajomy powiedział ( i człowiekowi sama kiełbasa się przeje tak i z ziemią )

Opublikowano

200 saletry na start, koniec krzewienia/początek strzelania w źdźbło 150 mocznika

Mówienie "nie stosuje azotu bo mi wypali" to stwierdzenie sprzed XX lat, w zasadzie nawet nie za bardzo uzasadnione. Ryzyko wypalenia a raczej przypalenia jest przy stosowaniu 3 dawki (podczas kłoszenia w susze) ale we wcześniejszych fazach nie ma i na pewno nie mocznikiem który nawet na wilgotne rośliny nie robi większych szkód.

Radziłbym CI przeanalizować całą agrotechnikę bo jak robisz wszystko tak jak tata z przyzwyczajenia to różne cuda tam mogą być (oczywiście bez urazy dla Twojego taty, po prostu wiele się zmieniło w agrotechnice)

Opublikowano

Ja bym zamiast polifoski z saletrą dał z 250kg Saletrosanu 26N 13S. Tylko najlepiej żeby go z 2 tygodnie wcześniej rozsypać przed ruszeniem wegetacji. Długo rośliny mają ten azot.

Co lepiej na I dawkę 250-300kg Saletrosanu 26N 13S czy 200kg saletry 34N?

Opublikowano

Jest u Was w sprzedaży Saletrosan30 ? W katalogach już dawno są, ale u mnie w okolicy w sprzedaży nie ma. Ja myślę dać 100kg/ha kizerytu a później rozlać RSM przynajmniej 200l/ha.

Opublikowano

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i może Mi ktoś poradzi co źle robie. Mam ziemie klasy 2, pszenica daje mi około 4,5 - 5,5 tony. Ph gleby 6,0, materiał siewny kupiony, przedsiewnie daje 200 kg polifoski, na wiosne saletra w 3 dawkach 250 kg   200 kg   150 kg  +  2 opryski na grzyba, wszystkie zabiegi robione na czas. Na skracanie nic nie daje. Moze jakaś podpowiedź co zrobić żeby plon zwiększyć. 

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i może Mi ktoś poradzi co źle robie. Mam ziemie klasy 2, pszenica daje mi około 4,5 - 5,5 tony. Ph gleby 6,0, materiał siewny kupiony, przedsiewnie daje 200 kg polifoski, na wiosne saletra w 3 dawkach 250 kg 200 kg 150 kg + 2 opryski na grzyba, wszystkie zabiegi robione na czas. Na skracanie nic nie daje. Moze jakaś podpowiedź co zrobić żeby plon zwiększyć.

Na skracanie nic nie dajesz bo? Ale świadczy to o tym, że faktycznie nie ma szału, bo nażarta pszenica lubi się położyć. Pytanie jakie dwa zabiegi fungicydem? Jak dwa to powinny być siekiery. Po czym stanowisko? Jaka odmiana, kiedy był siew i w jakiej ilości?

Ja na pewno dołożyłbym na początku roku (luty) Korn-Kali 100kg + 100kg Kizerytu. Do tego zamiast na 1 dawkę Saletre dałbym Saletrosan 250kg a na drugą dawkę 250kg Saletry. Co z mikro? Siarczanem magnezu?

Edytowane przez Kula07
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v