Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie 65 ar. Na innych pójdzie prawdopodobnie Tilt + Mondatak. Po prostu chce zrobić doświadczenie dla siebie testując nawożenie i ochronę. I na tych 65 ar chcę zrobić wszystko . Dodam, że nigdy u nas nie było stosowanych fungicydów. 

Opublikowano

Na takim małym areale nie pchałbym sie w capalo  bo wychodzi drożej a tym bardziej  jak dopiero   zaczynasz przygode z fungi . Możesz wypróbować mieszanke Duet Star + Mondatak  Dueta dostaniesz w jedynkach i też ładnie załatwi podstawy.. 

Opublikowano

witam, jako że jesien była bardzo sucha pod pszenice nie stosowalem zadnych nawozow. dlatego zastanawiam się czy na pszenice w 1 dawce dać saletry 200 kilo oraz w drugiej dawce 150 kilo, czy to będzie dobre rozwiązanie?

Opublikowano

Zacznijmy od tego na jaki plon chcesz osiągnąć takim nawożenie? A druga sprawa jak chcesz zbudować plon na samym azocie nie dając PK? No chyba że masz super zasobne gleby w te składniki i po super przedplonie który zostawił po sobie dużo odpowiednich składników. 

Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne grono:)

Edytowane przez aletes
Opublikowano

Fajnie było by mieć minimum informacji o tych uprawach. Kiedy siane, w jakiej ilości, w jakiej fazie obecnie znajdują się plantacje, jakie oto odmiany. I wtedy można coś więcej powiedzieć. 

Opublikowano (edytowane)

:)

Edytowane przez aletes
Opublikowano (edytowane)

zawsze stosowałem nawożenie kizerytem jednak po badaniach okazało się , że mam wysoką zawartość magnezu na każdym polu... teraz prosił bym o porównanie kizerytu z wigor S: kizeryt ma MgO 25% i SO3 50% za to wigor S ma S 90% ( 1 kg S to 2,5 kg SO3  czyli na korzyść Wigor S bo cena to mniej więcej 1100zł kizerytu do 1650 zł wigoru ) więc jeśli zależy mi na nawożeniu przedewszystkim siarką to korzystniej jest wybrać wigor S ? jeśli żle myślę proszę aby ktoś mnie poprawił. 

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano (edytowane)

Ja bym wybrał tak jak wyżej saletrosan lub polifoska 21
Ja mam właśnie problem przeciwny. Na jesień pod korzeń dałem sól + 300 kg superfosfat prosty i w składzie ma tam ok32% S. A z magnezem w glebie jest problem.

Edytowane przez byczekish
Opublikowano

A to już zależy od pszenicy i od tego co chcemy osiągnąć I dawką.
Po drugie po to właśnie Saletrosan podaje sie wcześniej żeby zmiany form azotowych zaszły przed ruszeniem wegetacji a z drugiej strony dzięki takiemu podziałowi działa dłużej.

Opublikowano

tylko  , że saletrosan na 1 dawkę w pszenicy chyba gorszy od saletry amonowej bo ma więcej azotu wolniej działającego tzn. amonowej formy...

Jak posiejesz koniec lutego ,to będzie działal gdy rośliny będą go ptrzebować ,innego rozwiązania dla mnie niema

Opublikowano

Tylko w tym roku pszenice siane w połowie września mają rozkrzewienia , a siane pod koniec września/pażdziernika co najwyżej 3 liście. i moim zdaniem w takim wypadku tylko saletra.

Opublikowano

Tylko w tym roku pszenice siane w połowie września mają rozkrzewienia , a siane pod koniec września/pażdziernika co najwyżej 3 liście. i moim zdaniem w takim wypadku tylko saletra.

moje siane po 20 wrzesnia mają po 5 liści czyli krzewienie. Kolega siał 27 wrzesnia ma 4 liście.

Opublikowano

ile maksymalnie można dać saletry na pierwszą dawkę chodzi o to ie rośliny wykorzystają

Wszystko zależy w jakiej kondycji jest plantacja. Dawka w granicach 250- 300 kg jest w zupełności wystarczająca. Z wyższymi dawkami nie ma co głupiec bo rośliny najzwyczajniej tego nie wykorzystają w należyty sposób. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v