Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, w tym roku wysiałem 150kg/ha polifoska 8 (ok mało ale były ważniejsze wydatki) zastanawiam sie teraz nad wiosną jaki nawóz wybrać tylko mocznik czy moze lepiej poczekać i saletre amonową a moze i jedno i drugie oczywiscie mocznik a potem saletre jak sie ciepło zrobi??

Opublikowano

Myślę, że wiosną będzie trochę dostępny dla pszenicy.

Napewno już jesienią niektóre ze składników beda dostępne takie jak potas i azot z fosforem może być gorzej. Wszystko zależy od ilości opadów.

Witam Panowie, w tym roku wysiałem 150kg/ha polifoska 8 (ok mało ale były ważniejsze wydatki) zastanawiam sie teraz nad wiosną jaki nawóz wybrać tylko mocznik czy moze lepiej poczekać i saletre amonową a moze i jedno i drugie oczywiscie mocznik a potem saletre jak sie ciepło zrobi??

Po co piszesz o polifosce a potem o azocie to dwa różne nawozy. Jeśli chodzi o nawożenie azotowe to tradycyjnie najpierw saletra a potem mocznik albo saletra wedle uznania. Jeśli chcesz uzupełnić jeszcze NPK to możesz rzucić samą sól potasową. Możesz też jeśli chcesz uzupełnić fosfor pokombinować z nitrofoskami z Yary. Nie zaszkodziłoby rzuć też kizerytu w celu uzupełnienia siarki i magnezu.

Opublikowano

Z fosforem już po ptokach, a ten który został płytko wymieszany przyda się w większości w przyszłym sezonie.

Roślinie wszystko jedno co wysiejesz z nawozów azotowych mocznik saletrę czy obornik kurzy czy świński  i tak nie przyswaja granuli Sprawdź jaki nawóz jest dostępny w jakich warunkach i po jakim czasie i zastosuj tak by roślina mogla go pobrać gdy będzie potrzebować. Co z tego jak jesteś głodny i masz wielki gar ziemniaków, które się jeszcze nie ugotowały, ba może dopiero ktoś je obiera.

Opublikowano

Mam na polu dwie odmiany jantarke i arkadie. Arkadia ma ładniejszy zieleńszy kolor ale to o niczym nie świadczy. W tamtym roku miałem na polu 5 różnych odmian i też miały różne odcienie. Jest to spowodowane jak pisałem uwarunkowaniami genetycznymi. Inaczej ma sie sprawa kiedy jest jaśniejszy kolor i pszenica jest mniejsza albo ogólnie ma jakieś żółte przebarwienia co jest oznaką brakiem jakiegoś skaładnika. Na Twoim miejscu darował bym sobie już jakiekolwiek zabiegi skoro nie ma przebarwień. Napewno bardziej efektywny będzie ten zabieg wykonany wiosną kiedy zapotrzebowanie i głód na składniki będzie dużo większy.

Opublikowano (edytowane)

jakie nawozenie pszenicy byscie proponowali ?

ostatnie nawozenie 

250kg polifoski 6 

i ok 150 kg N w 3 dawkach + odzywki

nie moze wyciagnac wiecej niz 6 ton. wiec w czym moze byc problem??

Edytowane przez kamilmar
Opublikowano (edytowane)

dziwne?? u mnie na IV klasie przy nawozeniu 135-140 N po łubinie sypała 8.1 ton z ha odmiana Jantarka. Wiem dokładnie bo ta odmiane sprzedałem na nasienie. Arkadia około 140 N po gryce sypała w granicach około 7,5 tony z ha, dokładnie bede wiedział jak sprzedam ale wiem ze cos koło tego. Nawozenie przedsiewne jedynie dolokorn. W tamtym roku 7.1 ton z ha przy podobnym nawozeniu. Jaka masz klase gleby? Albo czesto siejesz pszenica po pszenicy lub po jeczmieniu?

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

drugi rok byla pszenica ale w poprzednim roku po rzepaku plon byl podobny.

Zastanawiam sie czy odczyn nie jest zbyt wysoki ale srednia 7,35 raczej jest w normie.

Napewno woływ ma  niedobór magnezu ktory planuje uzupelnic sypiac jak najwczesna wiosna ok 200 kg siarczanu magnezu oraz dostarczac go przy kazdym zabiegu fungicydowym. 

Szukam tez sposobu na skuteczne rozkrzewienie pszenicy wiosna bo z tym tez mam problem.

Opublikowano

Nigdy nie liczylem obsady na wiosne.

Na tą chwile moj Julius siany pod koniec wrzesnia osiaga ponad 400 roslin na m2.

W tym roku mam rowne i wysokie wschody dzieki siewie zestawem siewnym z siewnikiem talerzowym. w poprzednich latach po starym siewniku redlicowym duo ziarna zostawalo na wierzchu. 

Zastanawiam sie nad wiosennym nawozeniem w ktorym musze uzupelnic niedobory magnezu.

Opublikowano

Na tą chwile moj Julius siany pod koniec wrzesnia osiaga ponad 400 roslin na m2.

W tym roku mam rowne i wysokie wschody dzieki siewie zestawem siewnym z siewnikiem talerzowym. w poprzednich latach po starym siewniku redlicowym duo ziarna zostawalo na wierzchu. 

Zastanawiam sie nad wiosennym nawozeniem w ktorym musze uzupelnic niedobory magnezu.

mam zamiar na wiosnę pomieszać saletrę z siarczanem magnezu i rozsiać rozrzutnikiem do nawozu

Opublikowano

bardzo brakuje magnezu? może wystarczy w tym sezonie podąc magnez dolistnie a magnez uzupełnić przy okazji wapnowania? zawsze to taniej..

jeżeli masz obsade 400 rosl i zakładamy że podobna się utrzyma to proponuje w ten sposób:

1. Saletrosan 150-200 kg

2. Saletra am. 200-250 kg

3. Saletra am. 150 kg

Przy takiej obsadzie nie ma co szaleć z azotem w pierwszej dawce

Opublikowano

A powiedzcie w jakim stopniu 150 kg/ha siarczanu magnezu 21-30 MgS, (np z siarkopolu) zakwasza ziemie? Koszt tony 21-30 to ok 750-800 zl, natomiast kizerytu 25-50 ok 1300 zl. Czym one sie roznia poza zawartoscia skladnikow i cena? Zastanawiam sie czy nie lepiej rozsypac 150 kg/ha tego tanszego i po zniwach rozsiac tone kredy CaCo3?

Siarke stosuje razem z NPK, za to magnezu na moich lekkich polach zaczyna mi brakowac. 2-3 krotnie uzupelniam niedobory dolistnie siarczanem magnezu.

Co korzystniej wyjdzie? w jakim stopniu ten siarczan magnezu zakwasza glebe? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v