Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na każdym opakowaniu po ŚOR jest informacja w języku urzędowym dla danego kraju (dla nas będzie to język polski) o szkodliwości zawartego weń środka zarówno dla ludzi, zwierząt, roślin i ogólnie środowiska. Jeśli ktoś nie potrafi czytać lub ma zaburzoną zdolność rozumowania jest także wersja dla niepiśmiennych, czyli dużej części ludzi współczesnych w formie piktogramów (obrazków). Każdy człowiek z natury będzie dbał o życie zarówno swoje własne, jak i najbliższej rodziny. Dobrze byłoby, gdyby zadbał także o środowisko naturalne, bo to jest przyszłość jego dzieci i wnuków. I z natury tak się dzieje. Jeśli jakaś jednostka nie ma w sobie takich mechanizmów trzeba ją takich zachowań nauczyć - czemu służą m.in szkolenia. W skrajnych przypadkach takie osoby trzeba karać lub przenieść w miejsce odosobnienia, gdyż stanowią potencjalne niebezpieczeństwo dla środowiska i pozostałych ludzi. Zdrowa jednostka chce żyć i dać życie innym, zaś chora przeciwnie.

Jeśli ktoś nie wie co zrobić z opakowaniami to znaczy, że nigdy w życiu nie był na tzw. szkoleniu chemizacyjnym!

Po wtóre nie traktuje poważnie zarówno własnego zdrowia, jak zdrowia innych ludzi i zwierząt.

Opublikowano

Można je bezkosztowo oddać do punktu sprzedaży, który przekaże je profesjonalnej firmie zajmującej się utylizacją odpadów. Nie musi to być ten sam punkt, w którym dokonaliśmy zakupu. Opakowanie można oddać do dowolnego sklepu, który uczestniczy w Systemie PSOR. Nie ma konieczności okazywania paragonu czy też faktury.

Opublikowano

Tak jest w teorii, ale praktyka swoją drogą. Nie chcą przeważnie opakowań po srodkach nie zakupionych u siebie. 

Przykro nam, że takie są Pana doświadczenia. Sklepy są prawnie zobowiązane do przyjęcia czystych i pustych opakowań po środkach ochrony roślin, niezależnie od źródła ich zakupu. W razie jakichkolwiek problemów, prosimy o kontakt z naszą infoliną 801 561 461 lub poprzez formularz na stronie www.systempsor.pl/kontakt

Opublikowano

To jestescie za tym aby te toksyczne opakowania leżały po polach i rowach?Jednak chyba oddawać do punktow sprzedaży.
W mojej wiosce taki pojemnik na puste opakowania po srodkach chemicznych jest w sklepie i można je wrzucać.

Opublikowano

Jest poprawa od kiedy wprowadzono ustawe segregacji odpadow i trzeba za to płacić to ludzie zaczęli jednak sie stosować do tego.Nie wyrzucaja byle gdzie śmieci najczesciej w paryjke do lasu.

Opublikowano

Też tam myślałem, ale to była moja naiwność. Nic się nie zmieniło a mówię to na podstawie zawartości i ilości śmieci na mojej łące bezpośrednio przylegającej do drogi krajowej. Jak już wspomniałem jest to łąka i co roku jestem zmuszony chodzić po całej łące i zbierać przeróżne śmieci. Pół biedy jeśli to plastik, gorzej, jak szklane butelki - bo kosiarka rozbija butelki a szkło rozbryzguje się po łące. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zje to później bydło, bo cały zbiór jest zmechanizowany.

Podsumowując nie zauważyłem, aby ilość tych śmieci zmniejszyła się po wprowadzeniu opłat. Ot polskie społeczeństwo, przyzwalające na syf i przyczyniające się doń, ale usprawiedliwione przynajmniej po części przez panujący analfabetyzm.

Opublikowano

Dokładnie kolego, mam taki dół który wyrwała woda jak przerwała wał przeciwpowodziowy i ludzie walą tam przeróżne syfy. Butelki, szmaty czy styropiany nie wspominając gruzu to standard, ale sracz, umywalka albo wanna to już przesada... Dół przez ostatnie 2 lata wypłycił się ponad metr...

Opublikowano

Agro Fakt  przedstawił nowe informacje o oddawaniu  opakowań po ŚOR ,to i dobrze że są zaostrzone zmiany ,lecz ciekawi mnie jedno jak w tej chwili będą wystawiane zaświadczenia,do tej pory to było ogólne ,co ze środkami które pozostały na kolejny sezon ? Jak to będzie trzeba przedstawiać i komu ?

Opublikowano

No ale teoretycznie już od dawna należy zdawać puste opakowania do sklepów . Sądzisz że teraz bardziej będą to sprawdzać ? Nie rozumiem Twego zachwytu zaostrzonymi przepisami .

Opublikowano

No i je oddaje ,zachwytu nie ma zle to napisałem w pierwszym poscie :P,ale nie mam zwyczaju edytowac więc niech juz tak zostanie 

czy beda sprawdzać ,nie wiem  ,dlatego pytam ,straszą karami a na pewno więcej papierkowej roboty będzie

Opublikowano

Powiem tak . Denerwują już te wszystkie wymogi , zakazy , nakazy . Oczywiście że trzeba to wszystko ogarniać i się dostosowywać . Ale przykładowo te kursy chemizacyjne , lub atestacja opryskiwaczy - to normalnie kabaret . Więc kto poważnie będzie traktował te wszystkie przepisy , jak wiadomo że to pic i wyciąganie kasy .