Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tuwim powiesz w końcu gdzie to widzisz? Ja też chciał bym popatrzyć, szkoda ci?

Pisząc o zapasach, to rozumiem że zaczną rozmnażać stan magazynowy, bo niby jak mają wzrosnąć jeśli w całej europie susza ograniczyła plon o 50%?

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Tuwim powiesz w końcu gdzie to widzisz? Ja też chciał bym popatrzyć, szkoda ci?

Pisząc o zapasach, to rozumiem że zaczną rozmnażać stan magazynowy, bo niby jak mają wzrosnąć jeśli w całej europie susza ograniczyła plon o 50%?

To po co opróżniają magazyny jak 50% tylko zboża jest? Obawiam się że prognozy są mocno niedoszacowane obym się mylił bo może być nieciekawie wiosną

57 minut temu, JozB napisał:

Niech ktoś mądry się wypowie ile qq może dać plonu przy zbiorze na początku września. I nie fao 190 tylko 240-280? Bańka pęka owszem, ale chyba w drugą stronę. I pęknie dokładnie jak przyjaciele z Rosjii w poniedziałek lub wtorek zdecydują na spotkaniu o wprowadzeniu cła. Jeżeli wyprowadzili z kraju blisko połowę tego co zamierzali, to jeśli nie teraz, to w następnych miesiącach cło wprowadzą, a wtedy dywagacje czy wzrośnie czy spadnie nie będą miały znaczenia, bo każdy wie co się wtedy będzie działo, zarówno na giełdach jak i co chyba ważniejsze, na rynkach wewnętrznych. Ja u siebie nie obserwuje jakiegokolwiek ruchu tirów. Sprzedaż póki co toczy sie na na linii agrobisnes-agrobiznes, lub stasiu vs olx. 

Osobiście wydaje mi się, że z qqq będzie identycznie jak z pszenicą. W miarę upływu czasu ceny będą rosły. 

Masz rację w obawie spadków skupujący wstrzymują zakupy oj będzie jazda

Opublikowano

Skąd masz kryształową kulę ? Możesz mi powiedzieć wynik totka na środę ?

Opublikowano
17 godzin temu, staszek131415 napisał:

To po co opróżniają magazyny jak 50% tylko zboża jest? Obawiam się że prognozy są mocno niedoszacowane obym się mylił bo może być nieciekawie wiosną

nieciekawie? dopóty Ty i Twoje banialuki tu będą- co na poniektórych działają jak płachta na byka to będzie wesoło ....

Opublikowano
10 godzin temu, bercik9894 napisał:

Zależy w jakim regionie, naprawdę wielu ludzi, gospodarzy mieli zapasy z poprzedniego roku. Pytanie czy ASF nie wpłynie na cenę.

Dokładnie zamknięte porobili zapasy bo przed żniwami ceny były niskie a otwarte najwyżej nie wstawią i na wiosnę może być nie wesoło z cenami

Opublikowano
17 godzin temu, staszek131415 napisał:

Masz rację w obawie spadków skupujący wstrzymują zakupy oj będzie jazda

Taaaak taaaak a ty za 2 miesiące i tak napiszesz że dziś kupiona pszenica po 800 z czego się bardzo cieszysz bo na skupie 900.... Staszek jazdę to będziesz miał jak wyczaisz gdzieś w sąsiednim woj po 750 

Opublikowano

Pawełku kiedy się wreszcie dowiem jakim to sposobem rolnicy zarobią w tym roku na kukurydzy skoro zbiorą 50% co zawsze acena wyższa o 100 zł🤔

Opublikowano
10 godzin temu, bercik9894 napisał:

Zależy w jakim regionie, naprawdę wielu ludzi, gospodarzy mieli zapasy z poprzedniego roku. Pytanie czy ASF nie wpłynie na cenę.

Zapasy zapasami nie było ich tak dużo to są nie liczni . Ale ASF  będzie miał wpływ na ceny pszenicy bo jak hodowla świń zniknie to pszenica , czy inne zboża kto będzie zjadał jak tak jak w Siennicy Nadolnej powiat Krasn , jest już ASF , A są dwie fermy jedna 500 szt a druga  700 szt i tak dalej jak cała Polska padnie to co będzie .

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Pawełku kiedy się wreszcie dowiem jakim to sposobem rolnicy zarobią w tym roku na kukurydzy skoro zbiorą 50% co zawsze acena wyższa o 100 zł🤔

Cena jest już ponad 100zł wyższa a jeszcze gdzie do żniw kukurydzianych, na razie bełkoczą coś tak jak ty przed żniwami że suszy nie ma i nie ma powodów do podwyżek i że tylko głupi da ponad 500 za mokrą... U nas tną na kiszonki już to mówią że nie ma tragedii - ciekawe jak z ziarnem 

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

Co chwila grzyb na kolbie

Pieczarka czy podgrzybek?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v