Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wow, bardzo duża różnica między pszenicą jakościową i paszową. Może nawet zbyt duża, ale widać już światełko w tunelu. Bo przez ostatnie lata wkurzało mnie, że nie było żadnego bonusu za wyprodukowanie bardzo dobrej jakości towaru. Natura wymusiła zróżnicowanie cen, i dobrze.

A na matifie kolejne rekordy, Kontrakt marcowy konsumpcyjnej już 207 euro/t.

Edit:

Jednak każdy kij ma dwa końce. Teraz mogą zechcieć kroić rolnika na badanej próbce. Zacznie się szukanie dziury w całym. Oj, dobrze pamiętam manewry na niektórych skupach. Ale największym magikom i chamom już towaru nie wożę.

Edytowane przez torpedo
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, staszek131415 napisał:

To tak widzimisię że biegasz u nich jak ten piesek na smyczy no i 500 ton im sprzedałeś to pewnie byli zasypani z miesiąc no to faktycznie pewnie jesteś ich strategicznym dostawcą  niezłe bajeczki tu piszesz :P:P

Skoro nie masz pojęcia jak funkcjonuje taka paszarnia to o co się wypowiadasz. 500 ton to oni w 2 dni pewnie skupują.

A samochody ładowane u mnie to było dosypanie mieszalnika bo od wierzchu trochę brakowało.

Opublikowano
39 minut temu, torpedo napisał:

Wow, bardzo duża różnica między pszenicą jakościową i paszową. Może nawet zbyt duża, ale widać już światełko w tunelu. Bo przez ostatnie lata wkurzało mnie, że nie było żadnego bonusu za wyprodukowanie bardzo dobrej jakości towaru. Natura wymusiła zróżnicowanie cen, i dobrze.

A na matifie kolejne rekordy, Kontrakt marcowy konsumpcyjnej już 207 euro/t.

Edit:

Jednak każdy kij ma dwa końce. Teraz mogą zechcieć kroić rolnika na badanej próbce. Zacznie się szukanie dziury w całym. Oj, dobrze pamiętam manewry na niektórych skupach. Ale największym magikom i chamom już towaru nie wożę.

Bardzo duża różnica między pszenicą jakościową i paszową  tak może być w tym roku ale jak będzie normalny rok , to tej różnicy  nie będzie widać aż tak może z 15 zł .

Opublikowano
4 godziny temu, ordynator napisał:

ciekawe ile wiosen ma joz pewnie z 9 :D

I co ekspercie od wszystkiego. Ten Joz z 9 latkami miesiąc temu napisał jak będzie wyglądała obecnie sytuacja. Takich wzrostów dawno nie pamiętam i na pewno się nie skończyły. A ty lepiej sprzątaj zmiotki u stasia by miał czym je karmić  w tym sezonie :D

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, damianzbr napisał:

Skoro nie masz pojęcia jak funkcjonuje taka paszarnia to o co się wypowiadasz. 500 ton to oni w 2 dni pewnie skupują.

A samochody ładowane u mnie to było dosypanie mieszalnika bo od wierzchu trochę brakowało.

500 ton to by Stachowi pewnie na 10 albo 15 lat starczyło wiec musi podśmiechujki robić

Opublikowano

JozB, nie gniewaj się, ale od roku czy dwóch piszesz o giełdzie i wzrostach. Cena w ostatnich czasach jest tak ch...owa, że już niższa być nie mogła. 2018 rok, ceny maszyn to meksyk jakiś, a Wy chcielibyście cały czas jebać w polu I dostawać po 600 za pszenicę?

Opublikowano

Każdy wolał by pszenice po 1000 ale chcieć to sobie można. Masz jakiś pomysł by "załatwić" stałą cenę na tym poziomie? 

I na koniec brutalna prawda - jak ci nie pasuje po 600 to sprzedaj gospodarstwo i nie męcz się. Po co ciągle narzekać że się za darmo robi?

• Like 1
Opublikowano

Cena 650 brutto to była zeszłym roku na lokalnym skupie wrzesień potem w styczniu była po 70 zł brutto , a teraz to samo czyste kpiny na niektórych skupach ale tak było i tak będzie bo duży zawiezie i 60 kilometrów a ten mały sprzeda ile mu dadzą na miejscu i 650 bo tyle jest ...

Opublikowano

Na moje możesz i po 500 sprzedawać. Tylko te zachwyty nad stuzłotowym wzrostem mnie rozpierda..ą, trochę szacunku do własnej pracy. A potem trzeba wyciskać po 8-10 ton by wypracować dobry zysk.

Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

I co ekspercie od wszystkiego. Ten Joz z 9 latkami miesiąc temu napisał jak będzie wyglądała obecnie sytuacja. Takich wzrostów dawno nie pamiętam i na pewno się nie skończyły. A ty lepiej sprzątaj zmiotki u stasia by miał czym je karmić  w tym sezonie :D

troche to dziwne taki dzieciak joz  przewidział wzrosty na podstawie zasiewów za stodołą  a potentaci pisali kontrakty po 630 :D bańka pęknie i joz znowu wory będzie przechowywał następny rok

Opublikowano

Jeśli cena przekroczy 700zł to te kontrakty po 630 wszyscy po prostu pozrywają, bo zostanie nawet na potencjalne kary, i to sporo. A niektórych żółć zalewa że ktoś ma szerszy światopogląd niż oni i jest w stanie coś przewidzieć, a nie tylko porannego kloca.

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

Jeśli cena przekroczy 700zł to te kontrakty po 630 wszyscy po prostu pozrywają, bo zostanie nawet na potencjalne kary, i to sporo. A niektórych żółć zalewa że ktoś ma szerszy światopogląd niż oni i jest w stanie coś przewidzieć, a nie tylko porannego kloca.

A nie jest czasami tak że im cena pszenicy wyzsza to kara większa ??? i to by tłumaczyło te wzrosty B|

Opublikowano

Kary sa różna, ale zazwyczaj kwotowe od ustalonej ceny w umowie, a nie od ceny na giełdzie. Są też zazwyczaj tabele indeksacyjne, że jeśli cena będzie wyższa niż to i cena w umowie będzie wyższa, tylko często tak jest to skonstruowane, że rolnik jest kilka razy kopany w d.... Musiałby ktoś przytoczyć taką umowę na papierze. Co do faktów, to zazwyczaj przy większej różnicy w cenie albo firma daje cynę rynkową, albo nie dostanie towaru i sama też będzie miała problem, bo przecież też ma kontrakty do wypełnienia.

Opublikowano

Na umowie miałem 20 procent od wartości kontraktu (kara)

Opublikowano

Jahooo daj se spokój z gimbazą. Jedyna umowa jaką w życiu zawierali to był pakiet startowy niu mobile za 20 zeta xD

Opublikowano

Przykład: 100 ton rzepaku po 1500. Jeśli zerwiesz kontrakt, płacisz 20% od sumy 100x1500

Opublikowano

Noo, a jeśli nieoczekiwanie będzie miał suszę albo grad to płaci 50 % od sumy + do tego rozciąganie za 4 kończyny na środku wsi? Może zdarzają się takie wyjątki wyłudzania, ale bardziej mi to wygląda że koleś blefuje. Chyba że z cyganami handlował xD

W 2015 r nie dostarczyłem nawet 50 % ilości gwarantowanej w kontrakcie bo była susza i wolałem sobie wysuszyć i sprzedawać później niż za pół darmo oddać mokra kukurydzę której i tak było 3 razy mniej.

I jakoś firma CEDROB zrozumiała zaistniałą sytuację, przepisała pozostałą część kontraktu na następny rok. Bardzo porządna firma, z cenami może nie powalają na kolana ale w tamtym przypadku zachowała się bardzo uczciwie i za to ich będę chwalił publicznie i polecał.

Opublikowano

damianzbr

Wez juz nie rób z siebie dupka większego niz jestes !!!

podpisałeś kontrakt za półdarmo hahaha to może trzeba było napisać że oddasz za darmo

jak ty miałes w dooopie wypełnić zobowiazanie kontraktu to podobnie pewnie by było w druga strone :D

Opublikowano

No już się tak nie jarajcie z tymi cenami bo nie każdy będzie miał konsumpcyjną a porośniętej paszówki jest opór...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v