Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cedrob zaproponował mi cenę n na pszenicę paszową 720 netto z ich odbiorem z pod kombajnu. Mają do mnie około 150 km. Na wschód PL. Oczywiście powiedziałem że może być porośnięta.

Nie interesuje ich to, aby wilgotność była poniżej 15% i chcą przysyłać auta na pole.

Nie wiem czy to cena jako dla stałego klienta czy każdy tak ma. Ale jeszcze im nie potwierdziłem, chyba zwiozę do silosu i zaryzykuję przetrzymać z miesiąc. Myślę że 750 netto w połowie sierpnia dostanę minimum. Więc 300 zł za każdą przyczepę 10t nie ma co odpuszczać.

Kiedyś pamiętam żyto gnój mokre zrośnięte do gorzelni sprzedałem po 450 zł/t

Ale żeby za porośniętą pszenicę 750 zł netto to jeszcze takich cyrków nie widziałem, jest super a będzie jeszcze lepiej. To do świń jak one nie mogą porośniętego jeść to chłopaki po 1100 zł/t będą musieli kupować, aż mi ich szkoda, nie dość że ASF to jeszcze pszenica w  takiej cenie, masakra.

Opublikowano
Plony masakrycznie słabe w naszym rejonie jak cena nie podskoczy to jestem pod kreska na pszenicy i pszenzycie także. Dziś ciapnalem 15ha pszenzyta i po zbiornikach myślę że średnia sporo poniżej 4t a kosilem głównie po rzepaku i łubinie czasem ładny gesty łan a w zbiorniku poslad🤪 pszenica też raczej poniżej 4t tyle że kosilem narazie tylko sailora który szybko padł od suszy. Jeśli skagen odda podobnie to będzie masakra. Nakłady na 8t a plon nawet nie połowa 😞
Opublikowano (edytowane)

@TomiAgroKujawy Świnie dawno przestały napędzać rynek zbóż. Teraz drób się liczy kolego. Ale o to się nie martwię, bo to już nie są chłopki co utrzymują 20 świnek i nie mają nic do gadki, tylko kurniki - przedsiębiorstwa obracające grubymi milionami w roku i oni nie dadzą sobie w kaszę dmuchać z jakimiś ptasimi grypami, jak chłopki z ASF sobie dali.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
14 minut temu, damianzbr napisał:

Cedrob zaproponował mi cenę n na pszenicę paszową 720 netto z ich odbiorem z pod kombajnu. Mają do mnie około 150 km. Na wschód PL. Oczywiście powiedziałem że może być porośnięta.

Nie interesuje ich to, aby wilgotność była poniżej 15% i chcą przysyłać auta na pole.

Nie wiem czy to cena jako dla stałego klienta czy każdy tak ma. Ale jeszcze im nie potwierdziłem, chyba zwiozę do silosu i zaryzykuję przetrzymać z miesiąc. Myślę że 750 netto w połowie sierpnia dostanę minimum. Więc 300 zł za każdą przyczepę 10t nie ma co odpuszczać.

Ale żeby za porośniętą pszenicę 750 zł netto to jeszcze takich cyrków nie widziałem, jest super a będzie jeszcze lepiej. To do świń jak one nie mogą porośniętego jeść to chłopaki po 1100 zł/t będą musieli kupować, aż mi ich szkoda, nie dość że ASF to jeszcze pszenica w  takiej cenie, masakra.

Cena raczej dla stałego klienta. Mi tydzień temu proponowali też 720 netto, ale dowóz po mojej stronie (mam do nich 20 km). Choć przez tydzień coś mogło się zmienić.

5 minut temu, bialy2005 napisał:

Plony masakrycznie słabe w naszym rejonie jak cena nie podskoczy to jestem pod kreska na pszenicy i pszenzycie także. Dziś ciapnalem 15ha pszenzyta i po zbiornikach myślę że średnia sporo poniżej 4t a kosilem głównie po rzepaku i łubinie czasem ładny gesty łan a w zbiorniku poslad🤪 pszenica też raczej poniżej 4t tyle że kosilem narazie tylko sailora który szybko padł od suszy. Jeśli skagen odda podobnie to będzie masakra. Nakłady na 8t a plon nawet nie połowa 😞

U mnie to samo. Pszenżyto, średnia z całego areału 4 t/ha.

2 minuty temu, ordynator napisał:

Trochę chyba w dekle niektórym przygrzało !! :D

Mówisz o sobie?

Opublikowano

Plony marne nawet na moim skagenie, który wyglądał naprawde nieźle, średnia 6,5 tony, pocieszenia tyle że łapie konsumpcje dziś badana wilg. 12-14% białko 13, gluten 28 cena bez rewelacji i raczej nie nawalą 690 netto

Opublikowano

A u nas w okolicy na razie średnie plony 1,5 - 2 t/ha no i raczej rosnąć już nie będzie...

Opublikowano

A mi się prasa pasowa z rotorem zapchała. Za szybko jechałem. Na podbieraczu się zbita masa zrobiła. 30 minut wyrywania po kawałku 

Ale jęczmienie tragedia. Nie ma masy i rotor nie wciąga tylko mieli. Nocami tylko idzie to prasować 

Opublikowano (edytowane)

A u nas w okolicy dla odmiany zdaje się że słomy trochę jest. W jarych mało, ale w ozimych pokosy słomy są spore. Nie wiem jak to się przedstawia po sprasowaniu bo tylko koszę usługowo, bez prasowania, ale każdy się spodziewał plonu 3t/ha i słomy prawie zero. A tu wyszło że plon ziarna znacznie mniejszy a słomy jako tako leży na pokosie.

Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Cedrob z której siedziby ci tyle proponował ? U nas w Raciążu proponującą 670...

Opublikowano

pio25w napisał:

Widzę że niektórym już zal dupkę ściska że pszenica drożeje😁 Od kilku miesięcy wszystkie znaki wskazywały że będzie drożej tyko kilku fraje..... na czele z Stasiem twierdzili odwrotnie  A teraz brak odwagi by się do tego przyznać 

Dokładnie tak każdy kto umie liczyć i jest w tej branży to wie że jak jest plon to cena leci a jak nie ma plonu to cena idzie w górę ja już w maju wiedziałem że plonu nie będzie i starej pszenicy nie sprzedałem i mam ja do dziś a i nowa mam zamiar zostawić przynajmniej do grudnia czekam na 900 netto jak pyknie w listopadzie to opycham a jak nie to do czerwca czekam a wtedy napewno tyle dostanę

Ulman napisał:

Przy marnych 6 tonach po 600 masz 3600 z czego 3000 to koszty. Przy cenie 700/t masz 4200 przy tych samych kosztach co daje zysk 1200 pln zamiast 600.To 2x tyle więc jak sie nie cieszyć? 

A jak będzie po 900 a na tyle liczę to tak jak by nakosic 10 t i sprzedać po 600 a takie lata były i wtedy wszyscy się cieszyli

Opublikowano

A jak będzie po 700 to będzisesz 300 w plecy na tonie;)

9 godzin temu, damianzbr napisał:

A to ciekawe niby dlaczego świnia porośniętgo zboża nie może jeść większych durnot to w życiu nie czytalem pewnie tylko na mąkę takie zboże się nadaje  co?  :P

Zrozumu hłopku pszenicy to świnia w ogóle nie musi oglądać a drobiarz z powodzeniem może ją zastąpić tańszą kukurydza

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RolnikTivi napisał:

Cedrob z której siedziby ci tyle proponował ? U nas w Raciążu proponującą 670...

Ja  nie wiem gdzie oni dokładnie tą siedzibę mają i gdzie wiozą. Wiem tylko że gdzieś w okolice Płońska, to tam ten Raciąż jest?

670 zł/t toś sobie jaja z ciebie robi jakiś pracownik albo po prostu szuka osła. Ale tam mają chyba spory bałagan,bo kiedyś też tak było że tel do mnie sukają zboża dobrze płacą, ale ja wtedy nic  nie chciałem sprzedać. A kolega miał 3 auta pszenżyta, dałem mu nr. zadzwonił do nich a oni że narazie nie potrzebują zboża ale jak coś to od niechcenia mogą kupić i zaproponowali mu cenę 60 zł mniej niż mi xD

Wiesz skup zboża to jak gra w pokera, zwłaszcza w tak trudnym czasie gdy zboża w kraju jest co najmniej połowę mniej a zagraniczne podrożało co najmniej o 50 %. Bo cena za tonę wzrosła, cena EURO wzrosła, no i cena transportu wzrosła.

45 minut temu, staszek131415 napisał:

A to ciekawe niby dlaczego świnia porośniętgo zboża nie może jeść większych durnot to w życiu nie czytalem pewnie tylko na mąkę takie zboże się nadaje  co?  :P

Zrozumu hłopku pszenicy to świnia w ogóle nie musi oglądać a drobiarz z powodzeniem może ją zastąpić tańszą kukurydza

Ja się nie znam na świniach, wydaje mi się że tu na AF pisaliście że świnia porośniętej pszenicy nie będzie jadła.

Co do kukurydzy w kurniku, to co ty myślisz że jak pszenica będzie po 900 zł/t to ja im kukurydzę będę sprzedawał po 600 zł?? Hahaha, czy na pewno wszystko z główką w porządku??

Opublikowano
9 godzin temu, bialy2005 napisał:

ooooo to witam w klubie. u mnie identycznie było pszenżyto i pszenica po łubinach i rzepakach pszenżyto około 3-3.5t a pszenica myśle że około 4-4.5 się zakręci (sailor) bardzo szybko się poddał koniec czerwca był całkowicie żółty. u mnie nakład był na 6t bo nawożenie po uprzednim roku musiało by być giga aby uzupełnić zasobność i jeszcze dac papu roślince = nie kalkulowało się i dobrze że tak zrobiłem bo byłoby jeszcze gorzej. po sprzedaży rzepaku i opłaceniu faktur jestem kilkaset pln nad kreską- masakra. pszenice objechałem dookoła i było więcej zielska mam nadzieje że będzie już tylko lepiej.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, damianzbr napisał:

Ja  nie wiem gdzie oni dokładnie tą siedzibę mają i gdzie wiozą. Wiem tylko że gdzieś w okolice Płońska, to tam ten Raciąż jest?

670 zł/t toś sobie jaja z ciebie robi jakiś pracownik albo po prostu szuka osła. Ale tam mają chyba spory bałagan,bo kiedyś też tak było że tel do mnie sukają zboża dobrze płacą, ale ja wtedy nic  nie chciałem sprzedać. A kolega miał 3 auta pszenżyta, dałem mu nr. zadzwonił do nich a oni że narazie nie potrzebują zboża ale jak coś to od niechcenia mogą kupić i zaproponowali mu cenę 60 zł mniej niż mi xD

Wiesz skup zboża to jak gra w pokera, zwłaszcza w tak trudnym czasie gdy zboża w kraju jest co najmniej połowę mniej a zagraniczne podrożało co najmniej o 50 %. Bo cena za tonę wzrosła, cena EURO wzrosła, no i cena transportu wzrosła.

Ja się nie znam na świniach, wydaje mi się że tu na AF pisaliście że świnia porośniętej pszenicy nie będzie jadła.

Co do kukurydzy w kurniku, to co ty myślisz że jak pszenica będzie po 900 zł/t to ja im kukurydzę będę sprzedawał po 600 zł?? Hahaha, czy na pewno wszystko z główką w porządku??

To tak jak w 2015 chciałem sprzedać kukurydzę na pniu na kiszonkę bo miałem zapas a ludziom mała porosła, pytam się dwóch czy trzech to każdy że nie będą kupować bo się młótem browarnianym zastąpi, tyle że młóto później tak podrożało że by  się z nawiązką ta kukurydza im wyszła

I to samo będzie z kurnikiem, jeśli będzie pszenica droga i się rzucą na kukurydzę to będzie i kukurydza droga

Edytowane przez PATr
Opublikowano
39 minut temu, damianzbr napisał:

A kogo obchodzi po ile będziesz sprzedawał pamiętaj cenę zawsze dyktuje kupujący albo ja zaakceptujesz albo nie

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

A kogo obchodzi po ile będziesz sprzedawał pamiętaj cenę zawsze dyktuje kupujący albo ja zaakceptujesz albo nie

To idź do biedronki i jako kupujący podyktuj im cenę 0,50 groszy za browara xD Oj staszku staszku...

Dla twojej wiadomości cenę dyktuje popyt i podaż.

Opublikowano
1 godzinę temu, marko-kolo napisał:

staszek widzę ceny pszenicy dyktuje ...cyrk na kołach :D

I się dziwisz że ceny dalej takie niskie :D.  Ale już chyba każdy zauważył że wszyscy portkami trzęsą. NAWET ordynator, który dalej sunie twarde argumenty przemawiające za niższymi cenami :D. Pszeniczka już blisko 200 euro. qq 180. Myślę Ulman, że 200 euro szybciej pęknie niż obstawiałeś.

Stasiu dawaj na olx kupuj, to zostaniesz w miesiąc milionerem. A miały być, jak to często piszesz "stabilne ceny na rynku zbóż" :D. Oby nie były stabilne na rynku świniaków przez ASF

Opublikowano

Kurde to nie jest temat "prognozy cen pszenicy" tylko "ceny pszenicy" (aktualne), a tu czcze gadanie co może być. Nie da się tego czytać, a nikt żadnych informacji nie podaje tylko wielka kłótnia bez przerwy. Załóżcie sobie temat "prognozy cen za pół roku" i tam się kłóćcie. 
Ile dają za pszenice w lubelskim? W moim rejonie nikt nie chce wystartować ze skupem, bo rzepakami zasypani. Do niedzieli nadają przelotne opady to może magazyny zwolnią. Z ceną też nikt nie chce wystrzelić i na razie cenników brak. Wywiozłem wczoraj pszenżyto, na razie bezcenne :P znajomy powiedział tylko, że "stratny nie będę" :D

Opublikowano (edytowane)

Kolejny telefon z oferta od paszarni. Tym razem blattin

Pszenżyto 630 zł/t netto odbiór z pod kombajnu. Jedyny parametr to wilgotność poniżej 15%, porost może być.

Cena na polu powiecie LLU - Łuków.

Co sprzedawać?? Czy trzymać to pszenżyto, w sobotę zamierzałem ciąć.

Opublikowano

zamiast nalać wody do piachu i robić babki to ceny pszenicy prognozuja :D

tu się pszedszkole zrobiło !!! i pora dać niektórym klapsa !!! 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v