Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ruszcie się trochę poza swoją wieś, to zobaczycie, że są plantacje, które rokują na 8-9 ton. Zrozumcie, że są rolnicy, którzy nie przewracają tylko 5 klasy, ale mają ziemie 1-3 utrzymane w kulturze i tutaj 8 ton to żaden wyczyn. U mnie dwa deszcze od kwietnia, a pszenice ozime wyglądają bajecznie. Jare-porażka, ale dwa deszcze plonu nie dadzą w uprawach sianych wiosną. Muszelka dała 9 ton, 0.78 gęstości. Plantacje znajomych wyglądają jeszcze lepiej. Jak słyszę teksty o Niemcach jeżdżących po wioskach za zbożem, to ryczę ze śmiechu. Pszenicy nie sieje się na 5 klasie. 

Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Gdzie Ty człowieku żyjesz jaki jęczmień :P widać że z hodowli to masz psa co najwyżej

No popatrz a tu piszą ze jak najbardziej. 

https://www.agrofoto.pl/rolnictwo/pasze/zywienie-prosiat-i-tucznikow-wysokomiesnych-1658

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Kukurydza akurat z suszy niewiele sobie robi a przypomnij sobie jak zabrakło wiosną nasion więc zbiory rekordowe się zapowiadają

Ty wogóle jestes rolnikiem że takie bzdury piszesz. Zbiory rekordowe? Zasieli o 10% więcej a plony bedą o 30-40% niższe. Wagarowałeś na matematyce? 

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Doszło do staszka że nie kupi  po 500 pszenicy to teraz będzie bredził 20 stron że rekordowe zbiory kukurydzy się zapowiadają i cena będzie 300zł  i tak aż do zbiorów będzie zanudzał a po zbiorach zacznie się jęczmień ozimy bo pięknie się rozkrzewił i z powodzeniem można nim zastąpić pszenicę i kukurydzę xD

Niech nakarmi świnie sianem, słomą,  zrębkami , wyprawadza  do lasu  na żołędzie. Ciekawe po cholerę sam pszenice kupował jak to taki zły pomysł w żywieniu Może kiedyś do tego dojdzie.

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, Anetka1 napisał:

to jednak zboże bedzie tanie  bo jednak plony u dobrych rolnikow bardzo wysokie a do tego ASF i likwidacja hodowli swiń w Polsce

Dobrych to znaczy jakich miodem polewanych czy co jak w danym rejonie było sucho to i dobrzy nie mają dobrych zbiorów , gdzie co więcej spadło deszczu to jest lepiej .

ASF  ok ale w zamian są stawiane opasy i tez trzeba zboża :D .

Opublikowano
56 minut temu, tomektroszynski napisał:

Ruszcie się trochę poza swoją wieś, to zobaczycie, że są plantacje, które rokują na 8-9 ton. Zrozumcie, że są rolnicy, którzy nie przewracają tylko 5 klasy, ale mają ziemie 1-3 utrzymane w kulturze i tutaj 8 ton to żaden wyczyn. U mnie dwa deszcze od kwietnia, a pszenice ozime wyglądają bajecznie. Jare-porażka, ale dwa deszcze plonu nie dadzą w uprawach sianych wiosną. Muszelka dała 9 ton, 0.78 gęstości. Plantacje znajomych wyglądają jeszcze lepiej. Jak słyszę teksty o Niemcach jeżdżących po wioskach za zbożem, to ryczę ze śmiechu. Pszenicy nie sieje się na 5 klasie. 

To ty sie rusz poza swoja kolonie, przejrzyj na oczy albo przestan sciemniac i wypisywac dyrdymaly. Caly kraj w kluczowych dla nalewania ziarna mial - 200 litrow na każdy metr, co nawet Iung zauwazyl, ale i tak zawsze sie znajdzie cwaniaczek który będzie zaklinal rzeczywistość. 

Opublikowano
52 minuty temu, Anetka1 napisał:

to jednak zboże bedzie tanie  bo jednak plony u dobrych rolnikow bardzo wysokie a do tego ASF i likwidacja hodowli swiń w Polsce

I o to chodzi bo lepiej niech niemiec kupi zboże i zapłaci normalną cenę niż mam handlować z fistaszkami którzy mówią że mogą wziąć po pincet bo im się nie opłaci drożej kupować , pewnie lepiej by było gdyby była Polska produkcja ale skoro chcą karmić zrębkami z lasu to ja dziękuję , kupię duńską kiełbasę hodowaną na Polskim zbożu .

Co to oznacza "dobry rolnik" to taki zrobiony z cukru i czekolady , taki co nosi kapelusz , a może to taki dobry co dwie flaszki robi w godzinę :) . W tym roku nic nie ma do dobroci i słodkości , gdzie była jakaś wilgoć to bez rekordów ale jako tako zwiększona cena pokryje stratę w plonie ale co ma zrobić rolnik który wymaścił pszenicę , poniósł koszty a zbierze  3 tony  , to taki "dobry inaczej" .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomektroszynski napisał:

Podaj średni plon z tamtego roku i najlepszy plon z kawałka i areał, podaj też ile azotu dałeś w czystym składniku i dla porównania z tego roku, tak wiem sypała ci muszelka 9 ton/ha ale to średnia czy plon z jakiegoś pola?

Opublikowano

Ja też będę miał kawałki w tym roku, gdzie będzie 6-7t ale średnia jak wyjdzie 4,5 to będzie lepiej niż dobrze, w każdym razie nie licze na więcej, na szczęście jarej w tym roku tylko 0,5ha a w ubiegłym 80% areału.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomektroszynski napisał:

Sam mam bardzo dobre ziemie i widzę że biedy nie bedzie. Tylko ile my w Polsce dobrych ziem mamy...... Żuławy, niewielka część Kujaw, południe dolnego Śląska i Opolszczyzny , trochę na południu Lubelszczyzny i wschodnim Podkarpaciu , cos koło Sandomierza,troche pod Krakowem i na zachód od Warszawy. Reszta jest raczej słaba. Wg gleboznawstwa Dobrzańskiego klasy I jest 0,5%,  klasy II - 3,2%, klasy IIIa - 10,0% a IIIb 13,7%. Czyli 3,7% gleb bardzo dobrych , 23,7% gleb srednich a blisko 73% słabych. Nie ma się co dziwić że koledzy narzekają . W warunkach optymalnych , dostatku wilgoci dobrej agrotechnice można  liczyć na dobre plony ale jak przychodzą skrajne warunki to cały misterny plan idzie w ......

U mnie wygląda to całkiem  nieźle po rozebraniu kłosa

Famulus.thumb.jpg.739179729fbd559320301b149e2c4818.jpg

Opublikowano

Ulman ma rację, na Kujawach problemem był mróz bez okrywy i totalna susza, ale wszystko prócz zbóż jarych wygląda pięknie. Pszenica ozima kapitalna, wygląda na rekord, dobrze zaziarnione kłosy, gęsty łan i co ciekawe zero wylegania . Kukurydza i buraki też śliczne.

Opublikowano
Przed chwilą, Wicherek napisał:

Piszecie o plonach a w lubelskim leje i ma tak lać do końca tygodnia ,jaka będzie jakość tych plonów ? żadna, konsumpcji już w lubelskim nie będzie !

W połowie Polski leje a w drugiej połowie też ma lać do końca tygodnia więc bedzie wszędzie po równo. Wolę mieć 8 ton paszówki po 650 niż 6 ton konsumpcji po 680. Wszędzie będzie  problem z jakością ale nie wszędzie  z plonem.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

Piszecie o plonach a w lubelskim leje i ma tak lać do końca tygodnia ,jaka będzie jakość tych plonów ? żadna, konsumpcji już w lubelskim nie będzie !

A no leje i czerń się rzuca

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

No popatrz a tu piszą ze jak najbardziej. 

https://www.agrofoto.pl/rolnictwo/pasze/zywienie-prosiat-i-tucznikow-wysokomiesnych-1658

Ty wogóle jestes rolnikiem że takie bzdury piszesz. Zbiory rekordowe? Zasieli o 10% więcej a plony bedą o 30-40% niższe. Wagarowałeś na matematyce? 

Niech nakarmi świnie sianem, słomą,  zrębkami , wyprawadza  do lasu  na żołędzie. Ciekawe po cholerę sam pszenice kupował jak to taki zły pomysł w żywieniu Może kiedyś do tego dojdzie.

Pewnie takich filozofów jak Ty słuchają to karmią albo jak pszenica tania ae nie za 1000zł kupowałem bo cena mi odpowiadała jak miałem do wyboru w tej cenie pszenżyto to wybrałem pszenicę bo miała wyższe białko

2 minuty temu, Ulman napisał:

W połowie Polski leje a w drugiej połowie też ma lać do końca tygodnia więc bedzie wszędzie po równo. Wolę mieć 8 ton paszówki po 650 niż 6 ton konsumpcji po 680. Wszędzie będzie  problem z jakością ale nie wszędzie  z plonem.

No i widzisz sam przyznałeś mi rację B|

Opublikowano

Dlatego lepiej mieć wyjściowo 8 ton a nie 6. Przy tej róznicy między konsumpcją a paszówką najważniejszy jest plon. 

W czym ci Staszku przyznałem rację?

Opublikowano
43 minuty temu, Albercik99 napisał:

A u mnie po rozebraniu kłosa wygląda to tak (stan na dziś, stojący łan):

Resized_20180715_182225.jpeg

To ze susza zrobiła swoje to teraz jeszcze będzie plony byle jakie bo porośnięte i na pasze nie bardzo bo tylko na gorzelnie się nadaje z tego co można już będzie zauważyć to porośnie bardzo dużo pszenicy bo już jest bardzo dostała .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v