Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żyto ,kukurydza i czarna soja tylko idiota może sądzić że niemiec zarabia na przetwórstwie i karmi zboże za 1000 świniami

Opublikowano

A żyto i kukurydza to nie drożeją?  Pewnie maja na nie ceny urzedowe i stałe xD Ty podpowiedz naszym rolnikom takie rozwiązanie to staną sie bardziej konkurencyjni w stosunku do niemców i duńczyków.

Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Żyto ,kukurydza i czarna soja tylko idiota może sądzić że niemiec zarabia na przetwórstwie i karmi zboże za 1000 świniami

A gdzie jęczmień ?  na start ,  a jaj już myślałem że karmią trocinami z drzewa i rybami  :) a jednak zbożem karmią więc skoro u nich susza , w Polsce susza to niby skąd to żyto wezmą ? może zastąpią go prosem z Afryki :)  ? Jednak wychodzi na moje że muszą kupić "w zastępstwie" pszenicę  . Co byś fistaszku nie napisał to i tak świńka musi jeść zboże bez względu na rodzaj , i nic tego nie zmieni a że nie umiesz dostosować produkcji do warunków panujących na rynku to trudno , i tak jemy półtusze z zagranicy więc przynajmniej niech producenci zbóż zarobią a nie jęczy d...y płaczą że sprzedają po 3,5 kg  za żywiec i lekarstwem jest tanie zboże . Uwierz mi na słowo że jak w przyszłości zboże stanieje do 500 to żywiec wieprzowy będzie po 2 zł i płacz hodowcy że jak by zboże było po 350 to by zarobił .

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nikt w Niemczech czy Dani nie da 800 zł za tonę zboża by karmić nim świnie :P

Masz rację Wicherek takie zboże kupują gorzelnie po 400 zł i towaru zapewne im nie zabraknie

Nie da w Niemczech w Dani 800 zł dlaczego tak powiadasz że skupy będą skupywać po cenie 650 zeta by Niemiec mógł kupić pszenice po 700 zł  Niemiec sprzeda do Polski po 1000 zł , Jest wielki problem dla rządu by utrzymać stabilną sytuacje baryłka ropy tanieje ale na stacjach drożeje o tej samej porze zeszłym roku ropa kosztowała 4 zł do 4, 30 a teraz co 5 , 20 to już 1 zł drożej .

Kto będzie musiał to sprzeda ale w tym roku będzie bardzo duży bałagan na rynku zburz .

Opublikowano
2 minuty temu, marks50 napisał:

A gdzie jęczmień ?  na start ,  a jaj już myślałem że karmią trocinami z drzewa i rybami  :) a jednak zbożem karmią więc skoro u nich susza , w Polsce susza to niby skąd to żyto wezmą ? może zastąpią go prosem z Afryki :)  ? Jednak wychodzi na moje że muszą kupić "w zastępstwie" pszenicę  . Co byś fistaszku nie napisał to i tak świńka musi jeść zboże bez względu na rodzaj , i nic tego nie zmieni a że nie umiesz dostosować produkcji do warunków panujących na rynku to trudno , i tak jemy półtusze z zagranicy więc przynajmniej niech producenci zbóż zarobią a nie jęczy d...y płaczą że sprzedają po 3,5 kg  za żywiec i lekarstwem jest tanie zboże . Uwierz mi na słowo że jak w przyszłości zboże stanieje do 500 to żywiec wieprzowy będzie po 2 zł i płacz hodowcy że jak by zboże było po 350 to by zarobił .

Gdzie Ty człowieku żyjesz jaki jęczmień :P widać że z hodowli to masz psa co najwyżej

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Gdzie Ty człowieku żyjesz jaki jęczmień :P widać że z hodowli to masz psa co najwyżej

Jak ci fistaszku duńczyk warchlaki wstawia to może i się obejdziesz bez jęczmienia ale co niby chcesz mi wmówić że od prosiaka od razu dajesz kukurydzę ? to już w ogóle odlatujesz bo że nie znasz się na rynku zbóż to  każdy wiedział ale że nie znasz się na hodowli to dla mnie zaskoczenie , bo wychodzi na to że na niczym się nie znasz :)

• Haha 1
Opublikowano

Podstawą jest kukurydza i to kiszona gdzie koszty są niskie tak działa tucz na całym świcie w oparciu o kukurydzę i mączki zwierzęce u nas zakazane

1 minutę temu, marks50 napisał:

Jak ci fistaszku duńczyk warchlaki wstawia to może i się obejdziesz bez jęczmienia ale co niby chcesz mi wmówić że od prosiaka od razu dajesz kukurydzę ? to już w ogóle odlatujesz bo że nie znasz się na rynku zbóż to  każdy wiedział ale że nie znasz się na hodowli to dla mnie zaskoczenie , bo wychodzi na to że na niczym się nie znasz :)

,

Opublikowano

A po co mają obniżać cenę ON ? Wprowadzą nowy podatek i powiedzą że bez zmiany cen . Znowu sukces będzie .

Opublikowano

Jak tak dalej będzie że ropa po 6 zeta wskoczy to i chleb będzie po 3 zeta 0,50 kg wszytko do góry .

Tak zapytam po ile u was biorą za usługę kombajnu za godzinę czy od 1 hektara po ile ?

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Jak tak dalej będzie że ropa po 6 zeta wskoczy to i chleb będzie po 3 zeta 0,50 kg wszytko do góry .

Tak zapytam po ile u was biorą za usługę kombajnu za godzinę czy od 1 hektara po ile ?

Do sześciu to daleka droga.

Chałę odwalasz xD

Opublikowano

Nie koniecznie taka daleka tylko niech zrobi się  krach na rynkach zagranicznych i będzie po 6 zeta już brakuje tylko 0,80 groszy a nie weszło jeszcze podwyżka 20 groszowa .

Opublikowano
8 minut temu, staszek131415 napisał:

Podstawą jest kukurydza i to kiszona gdzie koszty są niskie tak działa tucz na całym świcie w oparciu o kukurydzę i mączki zwierzęce u nas zakazane

,

Pytam się jak karmią niemcy a ty opowiadasz jak karmią na świecie :) , skąd niemiec ma wziąść ccm czy kiszonkę jak u nich susza ? Teoretycznie mogli by do EU ściągać DTR(wywar) ale też jest zakazany bo z GMO więc co im pozostaje ? POLSKIE ZBOŻE  więc wychodzi na to że nie dość że będzie mniej zbóż to jeszcze zachód będzie podbierał paszę hodowcom z Polski :) ,

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Nie koniecznie taka daleka tylko niech zrobi się  krach na rynkach zagranicznych i będzie po 6 zeta już brakuje tylko 0,80 groszy a nie weszło jeszcze podwyżka 20 groszowa .

wczoraj po 5,06zł placiłem. jest i po 4,99zl

z powrotem ma potanieć bo już w hurcie potaniało. zwiększyli wydobycie.

Opublikowano
29 minut temu, marks50 napisał:

bo wychodzi na to że na niczym się nie znasz :)

U nas są Janusze biznesu co sprzedają wieprzowinę a nie hodują świń, zgadnij jak to robią - sprzedają konserwy wieprzowe z darów :D A ryż i makarony gotują psom więc może i świnki zjedzą 

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

U nas są Janusze biznesu co sprzedają wieprzowinę a nie hodują świń, zgadnij jak to robią - sprzedają konserwy wieprzowe z darów :D A ryż i makarony gotują psom więc może i świnki zjedzą 

A ile tego Januszu dostają ?parę sztuk że nie warto o tym pisaćxD

Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

Pytam się jak karmią niemcy a ty opowiadasz jak karmią na świecie :) , skąd niemiec ma wziąść ccm czy kiszonkę jak u nich susza ? Teoretycznie mogli by do EU ściągać DTR(wywar) ale też jest zakazany bo z GMO więc co im pozostaje ? POLSKIE ZBOŻE  więc wychodzi na to że nie dość że będzie mniej zbóż to jeszcze zachód będzie podbierał paszę hodowcom z Polski :) ,

Kukurydza akurat z suszy niewiele sobie robi a przypomnij sobie jak zabrakło wiosną nasion więc zbiory rekordowe się zapowiadają

Opublikowano (edytowane)

Stasiu teraz to walnąłeś gafę jak nic. Kukurydze się sieje na słabszych stanowiskach i ona niby ma się nie bać suszy... dobre.

Gdybym miał samą III kl. nie zawracał bym se gitary z kukurydzą, ale mam słabe gleby i lubię ryzyko i albo jest taki rok że dokładam do interesu bo kukurydza sypie max 5 t/ha, albo jest taki rok że spijam śmietankę bo kukurydza sypie jak głupia ponad 10t/ha i nawet z tym moim restrykcyjnym liczeniem kosztów gdzie wkładki do gumofilców wliczam w 1ha uprawy zostaje mi 2 - 2,5 tys PLN na czysto.

W tym roku kukurydza miejscami raptem do pasa i wiechę puściła, jeśli będzie mokry także sierpień to plon i tak będzie rewelacyjny u mnie. A jeśli tydzień temu by deszcze nie przyszły być może bym zbankrutował bo zboża porażka na całej linii, a kukurydzę sieję w prawie 80% gospodarstwa i tydzień temu już cała była zwinięta.

Więc nie opowiadaj bajek że kukurydza nie boi się suszy. Jest to bardzo łatwa a zarazem ryzykowna uprawa, bo mało od nas zależy jaki będzie plon, tylko właśnie od tego czy będzie susza czy deszcz.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Doszło do staszka że nie kupi  po 500 pszenicy to teraz będzie bredził 20 stron że rekordowe zbiory kukurydzy się zapowiadają i cena będzie 300zł  i tak aż do zbiorów będzie zanudzał a po zbiorach zacznie się jęczmień ozimy bo pięknie się rozkrzewił i z powodzeniem można nim zastąpić pszenicę i kukurydzę xD

Edytowane przez pawel885
  • Like 2
Opublikowano

Źle się wyraziłem w poprzednim poście. U mnie kukurydze są ok, bo posiałem na niższych kawałkach. Ale w okolicy mnóstwo jest takich do pasa co wiechę puściły i tam jeśli nawet będzie mokry sierpień to rekordów w ziarnie nie będzie tak czy siak. A jeśli sierpień susza to tam nawet kolby nie będzie...

I z tego co wiem w PL jest dużo takiej kukurydzy. Cała WLKP przy A2 jak się jedzie to tragicznie wygląda. Znowu na północy strasznie nie równe.

Rekordów ogólnie nie przewiduję w PL. Może gdzieś w Rumuni/ włoszech bo tam ponoć powodzie.

Pszenicy nie ma, jęczmienia nie ma, kukurydzy na 90% będzię też mniej ale cena ne wzrośnie to powiedział P. Stacho. 600 zł daje na rękę i ani grosza więcej xD

Opublikowano

U nas ziemię kupują tylko duzi krowiarze i hobbyści na posadach z pensją >10tys zł , sprzedaż plonów z tej ziemi traktują jako bonus na piąty nowy ciągnik albo kolejne kilka ha bo mają nadwyżki z mleka/pensji 

Opublikowano
24 minuty temu, damianzbr napisał:

Źle się wyraziłem w poprzednim poście. U mnie kukurydze są ok, bo posiałem na niższych kawałkach. Ale w okolicy mnóstwo jest takich do pasa co wiechę puściły i tam jeśli nawet będzie mokry sierpień to rekordów w ziarnie nie będzie tak czy siak. A jeśli sierpień susza to tam nawet kolby nie będzie...

I z tego co wiem w PL jest dużo takiej kukurydzy. Cała WLKP przy A2 jak się jedzie to tragicznie wygląda. Znowu na północy strasznie nie równe.

Rekordów ogólnie nie przewiduję w PL. Może gdzieś w Rumuni/ włoszech bo tam ponoć powodzie.

Pszenicy nie ma, jęczmienia nie ma, kukurydzy na 90% będzię też mniej ale cena ne wzrośnie to powiedział P. Stacho. 600 zł daje na rękę i ani grosza więcej xD

To A2 kukurydzą w tym roku obsiana ;):P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v