Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

damianzbr napisał:

Dnia 23.06.2018 o 12:26, KrystianBieniek napisał:

Bardzo mała wiedzę masz na ten temat jak to działa u obszarówców poczytaj troszkę o ziemiach w powiecie Głubczyce ,czy K-Kozle ,Nysa i zadzwoń do takiej firmy jak kombinat rolny Kietrz czy Top Farms GŁubczyce to nie jest gr tylko firma ktora miala zasiane 2000 ha pszenicy w 2017 jaka mieli średnia wydajność lub poproś o zdjęcia tegorocznych plantacji jak tam wszystko pięknie rośnie i nie ma śladów suszy

Dnia 23.06.2018 o 12:33, KrystianBieniek napisał:

A i filmiki są na na YouTube żniwa pszenicy 2017 kombinat rolny kietrz i zobacz ta pszenicę co kosza czo ona nie dała 10 to bo ja myślę że jeszcze wiecej

3 godziny temu, KrystianBieniek napisał:

Wystarczyło posiedzieć przez godzinę w kombajnie a nie pod budka z piwem podczas koszenia takiej pszenicy i policzyć ile pelnych zbiornikow opróżnil w ciągu godziny a robił to 3 razy w ciągu h koszac 3 ha na godzinę

Wiedza wiedzą, informacje czerpię z GUS, filmiki na You tube są dobrym argumentem w rozmowie niepełnoletnich.

Liczenie wydajności na przyczepy z pola to rozumiem że był żart???

Nie znam kietrz nie znam głubczyc, ale wiem jedno żadne z nich nie uprawia na chybił trafił, może kietrz ma takie gleby że celuje z nawożeniem w 12t/ha a głubczyce może celują w 5t/ha

To nie ma najmniejszego znaczenia i nie wnosi nic do tego co chciałem przekazać. czyli: ,,jak to działa u obszarówców,, bo działa tak jak powiedziałem, na podstawie wyliczeń opartych na wieloletnich analizach i prognozach.

Zgadzam się z tobą odnośnie tych wyliczeń a liczenie tych przyczep to nie żart operator lexa u takiego obszarowca ma zakaz udostępniania takich informacji jak wydajność nawożenie i inne tym podobne on dostaje 45 zł za godzinę koszenia i buzia na kłódkę i dlatego nie pokazał mi wydajności na monitorze a sam se to wyliczylem widząc ile robi hektarów na godzinę

Opublikowano

dobrze że sobie sam to wyliczyłeś ale nie musiałeś tego tu pisać bo to jest śmieszne że ty przedstawiasz nam taki argument. Ten argument jest śmieszny i my go nie traktujemy poważnie ;)

Opublikowano
Ja nie oczekuję żebyś zrozumiał jak ja to liczę ja wiem ze 10 ton z pszenicy w 2017 było osiągalne i tym zamierzam przekonać niektórych użytkowników np tych co jadą na usługi do sąsiadów i nigdy więcej jak 6 to nie ukosili z ha i twierdzą że jeśli ktoś pisze o takiej wydajności to bajki opowiada
Opublikowano
10 godzin temu, pawelol111 napisał:

Chłopy - jak kupił po 4 zł za kg to kupił i tyle. Nie napisał że wszędzie było po 4. To tak jak z ziemniakiem. Można kupić po 0,2zł/kg ale i można po 2zł. Zależy gdzie i kiedy.

Detal z hurtem pomieszałeś w tym ziemniaku w dodatku w różnych rejonach Polski a nam chodziło o detal.

Zawsze jest coś takiego jak jakość i za nią się płaci więcej czy to w truskawce czy pszenicy

Jaka cena pszenicy u was ?

Były lata że przed żniwami drożała to czemu teraz jak mówią o suszy nic sie nie dzieje ?

Opublikowano

Racyl Ty to może idź na kurs czytania ze zrozumieniem? Pamiętam w klasach 1-3 mieliśmy takie fajne książeczki, czytałeś tekst taki na jedna stronę A4 (oczywiście dużą czcionką jak dla dzieci) a potem były dwie strony pytań dotyczące tekstu. Może poszukam na strychu to Ci podeślę co to za książeczka.

Tak na prawdę to nie wiadomo o co Ci chodzi, raz próbujesz udowodnić, że nie możliwe jest, że była taka cena a raz, że to niebyła truskawka tylko jakaś drobnica.  Teraz coś próbujesz się tłumaczyć detalem i hurtem w różnych rejonach. Plączesz się w swojej "logice". Wiem jesteś typowym łekspertem :)

A czemu cena nie idzie w górę? Z bardzo prostej przyczyny o czym pisałem wcześniej no ale kolega Racyl czytanie i rozumienie w parę nie łączy. Dla przypomnienia: to ostatni moment na zakupy po niższej cenie i liczą kupujący, że się uda. W żniwa będzie gra nerwów, najpierw cena nic nie wzrośnie bo będą czekać na tych co mają nóż na gardle i nie mają gdzie sypać. A potem jak zobaczą puste magazyny to cena w górę. 

Opublikowano
1 minutę temu, melon10641 napisał:

Racyl Ty to może idź na kurs czytania ze zrozumieniem? Pamiętam w klasach 1-3 mieliśmy takie fajne książeczki, czytałeś tekst taki na jedna stronę A4 (oczywiście dużą czcionką jak dla dzieci) a potem były dwie strony pytań dotyczące tekstu. Może poszukam na strychu to Ci podeślę co to za książeczka.

Tak na prawdę to nie wiadomo o co Ci chodzi, raz próbujesz udowodnić, że nie możliwe jest, że była taka cena a raz, że to niebyła truskawka tylko jakaś drobnica.  Teraz coś próbujesz się tłumaczyć detalem i hurtem w różnych rejonach. Plączesz się w swojej "logice". Wiem jesteś typowym łekspertem :)

A czemu cena nie idzie w górę? Z bardzo prostej przyczyny o czym pisałem wcześniej no ale kolega Racyl czytanie i rozumienie w parę nie łączy. Dla przypomnienia: to ostatni moment na zakupy po niższej cenie i liczą kupujący, że się uda. W żniwa będzie gra nerwów, najpierw cena nic nie wzrośnie bo będą czekać na tych co mają nóż na gardle i nie mają gdzie sypać. A potem jak zobaczą puste magazyny to cena w górę. 

Czyli TY jesteś ekspertem bo mamusia kupiła ci raz truskawki niż ja co nią handluje ?

Napisałem z punktu widzenia sprzedawcy przez cały sezon i wiem co za ile chodziło i chodzi.

Popracuj trochę w handlu detalicznym to będziesz więcej miał rozeznania i kiedy ktoś puszcza z ceny. Kupisz coś w jednym momencie i wydaje Ci się że ktoś miał taką cenę cały dzień, tydzień czy sezon.

Ten kolega któremu chciałeś pomóc to ma tylko 0,30ha malin i zero truskawek także przestrzeliłeś

Jestem od Ciebie starszy i z wyższym wykształceniem także zachowaj swoje zeszyty dla siebie bo po gimnazjum mogą Ci się przydać

Będzie gra nerwów tylko się nie podnieć z tego powodu.

Po prostu będzie tak że jak nie nasze zboże kupią  to sobie sprowadza za podobną cenę

Jakby były cła na pszenicę importowaną to by już cena podskoczyła

Opublikowano

dobry towar wart jest ceny  . kupiony pomidor po 4,5  asą tansze ale warto było   co niekturzy pamietają dobre smaki . 20 lat temu jezdziłem na snopowiązałce u jednego goscia dawał kiełbase swojską pomidora  ,kompot ten smak pamietam do dzis :x

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

Detal z hurtem pomieszałeś w tym ziemniaku w dodatku w różnych rejonach Polski a nam chodziło o detal.

Zawsze jest coś takiego jak jakość i za nią się płaci więcej czy to w truskawce czy pszenicy

Jaka cena pszenicy u was ?

Były lata że przed żniwami drożała to czemu teraz jak mówią o suszy nic sie nie dzieje ?

Bo popadało i jeszcze dorośnie zaraz zaczną się żniwa to się okaże że każdy ma [po 10 ton i cena bez zmian

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, pawel885 napisał:

Racyl kiedyś byłem w hurtowni warzyw i właściciel gały wywalił jak mu powiedziałem że w biedronce piękne pomidory po 3.5zł a u niego po 6....

Zgadza sie ja też nie raz to widziałem tylko czy to z biedronki czy z tesco te pomidory zanim dojadą to już tak nie smakują tak samo

Pomijając cene nie wiem czemu ale te marketowe pomidory zawsze mi sie trafiały kwaśne i sie rozciapuja

A co do ceny to w marketach cena promocyjna z gazetki obowiązuje przez tydzień a póżniej zazwyczaj w górę

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Ja nie oczekuję żebyś zrozumiał jak ja to liczę ja wiem ze 10 ton z pszenicy w 2017 było osiągalne i tym zamierzam przekonać niektórych użytkowników np tych co jadą na usługi do sąsiadów i nigdy więcej jak 6 to nie ukosili z ha i twierdzą że jeśli ktoś pisze o takiej wydajności to bajki opowiada

Gdzie i kiedy powiedziałem że 10t/ha jest nie osiągalne? Powiedziałem że jest to promil w skali kraju bo średnia GUS podaje 4t/ha

Opublikowano

Moim zdaniem nie masz racji, bo większość gospodarstw wiekotowarowych osiąga plony pszenicy 8+ 

Jeśli chodzi o statystyki to problem u nas jest struktura gospodarstw 49% to gospodarstwa poniżej 5ha w tym aż 56% tych gospodarstw nie posiada nawet ciągnika a ta sama statystyka dla wszystkich polskich gospodarstw wynosi 68% gospodarstw w pl posiada przynajmniej jeden ciągnik - czyli jak łatwo policzyć pozostali co mają 5+ha praktycznie wszyscy, co z tego wynika? A no tyle że 25% gospodarstw w pl to pseudo rolnicy których tylko interesuje dopłata do hektara i żeby cokolwiek tylko na tym polu rosło żeby kary nie było - nikt w takich gospodarstwach nie myśli o wydajności - taka jest smutna prawda o statystykach GUSu jeśli chodzi o średnią wydajność z ha w pl

Opublikowano

No jak 10 t z ha to ile to kg z 1m² będzie? Ja bym tak spróbował na drugi rok nawozić na max wszystkim 1m², jak susza to podlrwałbym, jak za mokro to parasol postawił, pryskał od wszystkiego co dostępne, ciekawe czy na 5kl bym miał 10t/ ha?

Opublikowano
13 minut temu, 20CBR12 napisał:

Moim zdaniem nie masz racji, bo większość gospodarstw wiekotowarowych osiąga plony pszenicy 8+ 

Jeśli chodzi o statystyki to problem u nas jest struktura gospodarstw 49% to gospodarstwa poniżej 5ha w tym aż 56% tych gospodarstw nie posiada nawet ciągnika a ta sama statystyka dla wszystkich polskich gospodarstw wynosi 68% gospodarstw w pl posiada przynajmniej jeden ciągnik - czyli jak łatwo policzyć pozostali co mają 5+ha praktycznie wszyscy, co z tego wynika? A no tyle że 25% gospodarstw w pl to pseudo rolnicy których tylko interesuje dopłata do hektara i żeby cokolwiek tylko na tym polu rosło żeby kary nie było - nikt w takich gospodarstwach nie myśli o wydajności - taka jest smutna prawda o statystykach GUSu jeśli chodzi o średnią wydajność z ha w pl

Kolego a niby o czym ja piszę?? Dlaczego niby nie mam racji, konkretnie z czym się nie zgadzasz bo ja już nic nie rozumiem o co ci chodzi.

Opublikowano

20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No jak 10 t z ha to ile to kg z 1m² będzie? Ja bym tak spróbował na drugi rok nawozić na max wszystkim 1m², jak susza to podlrwałbym, jak za mokro to parasol postawił, pryskał od wszystkiego co dostępne, ciekawe czy na 5kl bym miał 10t/ ha?

No właśnie, ja bym dał jakieś piachy pod lasem jednemu z drugim mądrali który ma dobre ziemie i byśmy widzieli co pokaże, mądrować na dobrym to żaden problem, radzę się zastanowić co niektórym  co się pisze a potem pisać.

Opublikowano
45 minut temu, tumiwisizm napisał:

Wątpię żeby wskoczyła na wiele wiecej niż 700zł 

O czym ty człowieku piszesz "wiele więcej" co to znaczy 800 ? 900  zł? czy 710 zł . Dla jednego " wiele więc " będzie miało różna znaczenie . Obecnie można podpisywać kontrakty po 720-740 zł a ty propaganda o jakiś 700 zł ? o co kaman . Chyba jesteś jednym z tych naganiaczy co wieścili od 15 stycznia wielkie spadki a teraz siejesz propagandę pod innym szyldem .

Magazynować zboża tym bardziej że nie będzie nadwyżek i nie będzie problemu z upychaniem w magazynie .

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, marks50 napisał:

O czym ty człowieku piszesz "wiele więcej" co to znaczy 800 ? 900  zł? czy 710 zł . Dla jednego " wiele więc " będzie miało różna znaczenie . Obecnie można podpisywać kontrakty po 720-740 zł a ty propaganda o jakiś 700 zł ? o co kaman . Chyba jesteś jednym z tych naganiaczy co wieścili od 15 stycznia wielkie spadki a teraz siejesz propagandę pod innym szyldem .

Magazynować zboża tym bardziej że nie będzie nadwyżek i nie będzie problemu z upychaniem w magazynie .

wielkich wzrostów też nie ma od stycznia bynajmniej w mojej okolicy. bynajmniej w styczniu było drożej a póżniej spadło

Tylko że zielone światło dostała ukraina także zboża nie zabraknie

Opublikowano
40 minut temu, damianzbr napisał:

Kolego a niby o czym ja piszę?? Dlaczego niby nie mam racji, konkretnie z czym się nie zgadzasz bo ja już nic nie rozumiem o co ci chodzi.

Może w takim razie cię źle zrozumiałem ale odniosłem wrażenie że według ciebie gospodarstwo które chce dobrze i wydajnie produkować nie ma mowy żeby średnia była na poziomie 9+, dlatego napisałem że szlak mnie bierze jak coś takiego czytam, bo wiem że w normalny roku jest to jak najbardziej do osiągnięcia 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

1 kg z m2.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ktoś poważny sieje pszenicę na V klasie i liczy na wydajność 10ton?O.o

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

23 minuty temu, 20CBR12 napisał:

Ktoś poważny sieje pszenicę na V klasie i liczy na wydajność 10ton?O.o

Sam sobie zaprzeczasz, najpierw podaj statystyki ile jest takich gleb w Polsce że wyda te 10 ton a potem pisz o średniej wydajnosci z ha. Rejony gdzie mogłoby wydać te 10 ton, zazwyczaj są w większości nawiedzane przez susze i choćbyś d*pą tarł po ziemi i tak nic nie zrobisz.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Z jednym się zgodzę nie ma sensu prowadzic tu dyskusji. To chyba logiczne że pszenicę trzeba siać na kompleksie pszenno-buraczanym, co tu ma do rzeczy ile jest takich gleb w Polsce? Przecież jeśli ktoś zasieje na V klasie to nie jest wina odmiany czy niewłaściwego nawożenia że nie udało się dobrego plonu zrobić, na takich glebach trzeba co innego siać i wtedy kalkulację robić a że unas sieje się w cholere pszenicy na glebach wadliwych to potem panuje przekonanie że 5 ton to już super wynik. 

Powiem tylko tyle, gdyby rolnictwo było takie proste jak tu jest przedstawiane mimo ceny np 500 za tonę każdy powinien być milionerem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v