Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 06:51, Wicherek napisał:

A ile konsumpcja ? czy to oznacza że drożeje ?

Konsumpcja w portach to może te 10 zł będzie więcej  , ale na skupach lokalnych pszenica leci w jednej cenie aby miała 12,5 % białka .

Opublikowano

Wczoraj sprzedaż PZZ Lewandowski Skierbieszów po 670 brutto i byłem tam chyba jedynym klientem tego dnia. Generalnie coś tam ludzie wożą ale szału nie ma i kolejek też.
Rotex Grabowiec po 650 brutto.

Opublikowano

Jeszcze za wcześnie o tym mówić  ale taka kolejność rzeczy jak zaczną się żniwa to pierwsze 3 dni ceny będą na tym samym poziomie jak teraz .

Ale jak wiadomo zaczną wieść do skupów  w Skierbieszowie to cena spadnie do 60 zł amorze być nawet i poniżej tak zawsze jest , bo każdemu trzeba na paliwo za kombajny itp , chyba że  nie dopisze pogoda .

Dlatego nigdy nie sprzedaję w żniwa .

Opublikowano (edytowane)

Ja w stosunku do ceny że żniw jestem 70 zł do przodu.
Ta polityka skupów wychodzi im w tym roku czkawką bo nawet mali gospodarze posprzedawali całe auta do pośredników. A tych co mają w gospodarstwie mniej niż samochód zboża jak na lekarstwo.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

Dzwonił do mnie gość z giełdy, który kilka lat się nie odzywał. Propozycja za pszenicę 670 netto.

Pewnie chciał się dowiedzieć czy zdrowiejesz !!

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ja w stosunku do ceny że żniw jestem 70 zł do przodu.
Ta polityka skupów wychodzi im w tym roku czkawką bo nawet mali gospodarze posprzedawali całe auta do pośredników. A tych co mają w gospodarstwie mniej niż samochód zboża jak na lekarstwo.

A z rzepakiem są 200 do tyłu choć wszystko wskazywało że będzie odwritnie

Opublikowano

W tym roku na przechowywaniu pszenicy został kurz

na rzepaku dług

kuku chyba ci co mokra sprzedali też nie żałują , bo nie na drożała i na dodatek się ciężko suszyła

jeczmien za to zapłacił za przechowywanie sporo powyzej 100 zł. , ale w tym roku trzeba chyba te 100 oddac i jeszcze dołożyć drugą !!!

i po co się ludzie oszukujecie ??????????? 

Opublikowano

Kolego ordynatorze, ty chyba nigdy nie wyzdrowiejesz. Ja na tym co sobie zostawiłem jestem na razie 30 tysi do przodu. Niech tobie zostanie po przechowywaniu taki kurz jak mi pozostanie, to przestaniesz skamleć za każdym razem. DOkładnie napiszę jak wszystko sprzedam i wtedy zobaczymy czy będziesz taki mądry. Skoro gościu dzwonił, a wcześniej nie miał takiej potrzeby, to znaczy że chyba ktoś gdzieś potrzebuje, a z tymi od których brał wcześniej i teraz się nie dogadał, bo nie mają. Z rzepakiem to prawda, ludzie potracili. Zresztą kiedyś jahoo zrobił ładne podsumowanie nt rzepaku. Na kukurydzy nigdy nie straciłem sprzedając w sierpniu

Opublikowano

To jest kontrakt majowy ,na niego skupy już nie patrzą ,teraz się liczy sierpniowy

Opublikowano
47 minut temu, miwigos napisał:

To jest kontrakt majowy ,na niego skupy już nie patrzą ,teraz się liczy sierpniowy

Tyle że u nas nikt już o rzepak nie pyta dużo ludzi ma na przechowaniu i do czerwca musi rozliczyć albo zabrać dlatego cena w dól leci co tydzień

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v