Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no w koncu ktos podal ceny bo byly same dyskusje . tam co sprzedalismy na kurnik juz zamkneli spowrotem punkt bo zasypali sie znowu jeszcze nigdy tak nie bylo ale nam sie udalo sprzedac ale jak rozmawialem z pracownikiem tam to bardzu duzo kukurydzy maja suchej tak ludzie dowoza , pszenicy troche mniej ale tez sporo teraz z 2 3 tyg bedzie przymkniete az znowu otworza a ludzie maja zboza jeszcze w magazynach troche i kazdy teraz sie spieszyl i wypychal bo obawial sie spadku ceny i tego ze znowu dlugi czas nie beda przyjmowac

Opublikowano

@warchest weź pod uwagę, że ten kurnik kupuje tylko na swoje potrzeby. W dodatku to jakaś niewielka lokalna firma. Rozważ jeszcze to, że jak widac nie mają za bardzo konkurencji na rynku i mogą zagrywać na zbicie ceny, a skoro wszyscy do nich jadą, wnioskuję, że ze skupem u ciebie krucho. Ten kurnik wkrótce będzie się musiał obkupić aż do następnych żniw jeśli ma możliwość zmagazynować takie zapasy, albo teraz kupuje tanio, żeby sobie skompensować późniejsze droższe zakupy.   Taka polityka ma krótkie nogi, bo zazwyczaj jest jakis lokalny patriotyzm i chętniej sprzedaje się lokalnym sprawdzonym partnerom niż nawet potencjalnie lepszym kupcom "skądś" ale to wszystko do czasu, dopóki ten skupujący nie zacznie przeginać z ceną. U mnie lokalne skupy oferują dziś ceny na o wiele wyższym poziomie niż np 3-4 lata temu, bo ludzie zaczęli odstawiać zboże do większych pośredników i rynek się skurczył, a z czegoś trzeba żyć. W dodatku na 4-5 sprzedanych TIR-ów zboża przyjeżdżał z Polski jeden z nawozem w ramach rozliczenia albo zamówiony. W pewnym momencie lokalni handlarze zdali sobie sprawę, że wkrótce nie będą mieli kogo okradać i trzeba zacząć traktowac rolników jako partnerów do handlu, a nie frajerów do wycyckania.

W lokalnych skupach w ubiegłym tygodniu ceny na pszenicę paszową po 10-20zł w górę (netto). Wszyscy czekają jak przetrwał rzepak i ozime.

Opublikowano

Mi jakby ktoś zaoferował 660netto za moje 13,5 białka i gęstość 81 To pewnie bym sprzedał ale cena w granicach 660-665 brutto za taki towar to delikatnie lekceważąca jest dla sprzedających.

Opublikowano

Jak ws71 i stasiu macie te swoje świnki, to dokupcie sobie ziemi, bo pewnie będziecie mieć za co jeżeli będziecie tanio kupować pszeniczkę przez następne lata. Rozumiem, że chcecie paszkę kupować tanio, a świniaki sprzedawać drogo. A pozostali mają się cieszyć, że mają takich obrotnych kolegów.  Kto tu anetka ma do kogo mieć szacunek? Do gości, którzy sieją propagandę, żebyś oddawała im pszeniczkę najlepiej za darmo? Koleżko witejus fantazjować, to sobie możecie razem ze stasiem, o byciu naczelnym spekulantem na forum. 20cbr cała sztuka polega na tym, żeby dobrze wyprodukować i sprzedać w najlepszym możliwym terminie, i wtedy mogą być magazyny/konto pełne u ciebie a nie u stasia i mu podobnych hodowców/spekulantów. Rok temu podobnie do mnie ćwierkałeś i jednak wyszło na moje. I żeby nie było, życzę wysokich cen trzody, bo może nabierzecie szacunku do tych co wam w tym pomogą. A jeżeli ktoś pisze, że ceny są adekwatne do nakładów, to ma nierówno pod sufitem

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, JozB napisał:

Jak ws71 i stasiu macie te swoje świnki, to dokupcie sobie ziemi, bo pewnie będziecie mieć za co jeżeli będziecie tanio kupować pszeniczkę przez następne lata. Rozumiem, że chcecie paszkę kupować tanio, a świniaki sprzedawać drogo. A pozostali mają się cieszyć, że mają takich obrotnych kolegów.  Kto tu anetka ma do kogo mieć szacunek? Do gości, którzy sieją propagandę, żebyś oddawała im pszeniczkę najlepiej za darmo? Koleżko witejus fantazjować, to sobie możecie razem ze stasiem, o byciu naczelnym spekulantem na forum. 20cbr cała sztuka polega na tym, żeby dobrze wyprodukować i sprzedać w najlepszym możliwym terminie, i wtedy mogą być magazyny/konto pełne u ciebie a nie u stasia i mu podobnych hodowców/spekulantów. Rok temu podobnie do mnie ćwierkałeś i jednak wyszło na moje. I żeby nie było, życzę wysokich cen trzody, bo może nabierzecie szacunku do tych co wam w tym pomogą. A jeżeli ktoś pisze, że ceny są adekwatne do nakładów, to ma nierówno pod sufitem

Ale bredzisz kolego !!!

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

toś pojechał po grzbietach:D

Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Według Ciebie 650 zł/t  to za darmo,idż  do lekarza,dzięki średnim hodowcą drobiu trzody ta cena się trzyma na tym poziomie ,zobacz cenniki skupu gdzie dominuje tucz nakladczy, ewentualnie potentat w  chowie trzody na Pomorzu Poldanor  wtedy zobaczysz jak oni docenią Twoją cenę ,braknie rodzimej produkcji zwierzęcej zobaczysz jak szybko zachodnie koncerny dadzą zarobić kokosy na produkcji roślinnej przykład USA gospodarstwo 2000 ha i ledwie wiąże koniec z końcem  ,na końcu obrażasz ludzi bo mają inne  zdanie niż TY, wyzywanie forumowiczów od  chłopków ,spekulantów ,zastanów się nad sobą,może Ciebie  tytułować Jaśnie Pan Nieomylny Pierwszy czy po prostu bardziej dosadnie Bu..k

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Popatrz w drugą stronę - jak zabraknie tych, co sprzedadzą  po 650 bo swoją pracę wycenią półdarmo, to kupisz po 800 z pocałowaniem w rękę od potentatów w produkcji zboża i jeszcze będziesz się cieszył, że te parę ton chcieli ci sprzedać. Popatrzcie na rynek detaliczny - pszenica dla gołębi już chodzi po 800zł, z hodowcami kilku świnek wkrótce może być tak samo. To się marzy tym, co chcieliby pszenicy po 500 dla siebie?

Dla mnie cena 700 byłaby rozsądnym kompromisem, ale widać nasz kraj jak ten kawał szkarłatnego sukna, kazdy by tylko rwał jak najwięcej dla siebie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Popatrz w drugą stronę - jak zabraknie tych, co sprzedadzą  po 650 bo swoją pracę wycenią półdarmo, to kupisz po 800 z pocałowaniem w rękę od potentatów w produkcji zboża i jeszcze będziesz się cieszył, że te parę ton chcieli ci sprzedać. Popatrzcie na rynek detaliczny - pszenica dla gołębi już chodzi po 800zł, z hodowcami kilku świnek wkrótce może być tak samo. To się marzy tym, co chcieliby pszenicy po 500 dla siebie?

Dla mnie cena 700 byłaby rozsądnym kompromisem, ale widać nasz kraj jak ten kawał szkarłatnego sukna, kazdy by tylko rwał jak najwięcej dla siebie.

dokladnie. 700 na ten czas wielu z nas by zadowoliło

Opublikowano
42 minuty temu, jahooo napisał:

Kup sobie chłopczyku pszenicy po 700 i ześrutuj świni po 4,5  to zaraz zmienisz zdanie . Jak się te mniejsze hodowle pokoncza to będziesz wozil zboże na fermy i dostaniesz w rozliczeniu kulawego albo z ugryzionym ogonem  za fatygę . Macie tu w kilku po kilka hektarów piachu i checie wstrząsnac rynkiem zbóż haha , takie zapasy to wróblom  na zime !!

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mam obecnie już dosyć a tu 800 w tym momencie przechodzę na tucz nakładczy i co najlepsze sam sprzedaję zboże na rynek , a zapewniam takich mądrych będą tysiące i w sumie cena sprzedaży zboża dla mnie będzie miała drugorzędne znaczenie bo mam co miesiąc wypłatę ,ciekawe jak to by wpłynęło na rynek.Pszenica dla gołębi,kur workowana okoliczna spółka rolna 735 brutto. Przy 700 brutto za paszówkę ale przez cały sezon nie mam zastrzeżeń:D,a tak z drugiej strony zdarzają się okresy że tylko obornik zostaje jako dochód ze sprzedaży świń i jakoś mocno nie narzekam a nie orientuję się czy były takie okresy że na czysto po sprzedaży pszenicy zyskiem była tylko słoma która z niej została

Opublikowano

I kto komu  robi dobrze czy świniarze producentom zbóż czy na odwrót A z tym suknem to trafna uwaga ,jak za Polski szlacheckiej Czy AF czy sejm dyskusja w podobnym tonie.Farmer Lipsko 640 przenica brutto paszowa.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v