Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

masz racje staszku oddajmy najlepiej za darmo owoc swojej pracy dla takich darmozjadów jak ty no bo po co rolnik ma zarabiać, ma robić panszczyzne i nic nie gadać

nasz proroku masz racje pszenica po 400 bedzie git

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Staszku nie wszędzie były zbiory rekordowe. Jak Ty miałeś rekordowe to po co musisz kupować? 

W 2011 roku to Ty jeszcze pampersy w zębach nosiłeś więc co ty możesz wiedzieć czy wymarzło czy nie.

• Haha 3
Opublikowano

Mów za siebie to nie jest moja data urodzenia w profilu

Opublikowano

nie ma co dyskutowac staszek ma zawsze racje, jakis moderator powinien zamknąć temat bo jaki sens ma dyskusja z prorokiem? zdecydowanie powstanie o nim księga napisana pod natchnieniem świętego nafaszerowanego LSD albo innymi cudami zza światów

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Anetka1 napisał:

Staszku nie wszedzie i nie u kazdego zbiory były super

Masz rację ale poczytaj temat w żniwa to nikt niżej 8 ton nie zbierał a kilka postów wstecz kolega pisał że ma ileś tam przyczep więc zboże jest a popyt nie wrośnie w sobotę kupiłem od kolegi po 700 brutto niech ma bo dopłat nie dostał

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano

a mnie jedna rzecz zastanawia ze wielki kurnik co zawsze prowadzil skup nic nie skupuje zboza od rolnikow praktycznie zamkniety i wstrzymany jest skup juz prawie 2 miesiace styczen luty przyjmowali zboze moze z 2 dni w tych miesiacach a zawsze tam duze ilosci potrzebowali obawiam sie mimo ze jest to w centrum kraju ze byc moze z ukariny wahadlo byc moze kupili zboza i stamtad ciagna bo nigdy takiej sytuacji nie bylo zadnego zboza nie kupuja a zawsze dawali najlepsze ceny i bardzo duzo ludzi im przywozilo kolejki byly i wszystko szlo

Opublikowano

nakręcacie się a on się pewnie z tego śmieje. Nie prościej pomijać jego komentarze?

Pszenice w okolicy 620-630 netto. Choć 25km dalej pewna firma wysłała mi cennik na pszenicę 14% Białka 716br, Za białko 12,5 cena 695br, Paszowa 674zł brutto. Termin ponoć 21 dni. I tak tam nie mam zamiaru się tłuc, poza tym dziwne bo nikt tam nie wozi z okolicy...

Opublikowano

Może w  części hal zamiast kurcząt wstawili cannabis to i  zboża mniej potrzebne:D

Opublikowano

@warchest ta firma ma tylko jeden elewator? Może ma jakiś inny oddział tak jak np FDW ma kilka punktów z czego jeden w okolicy gdzie nie ma żandego ruchu zresztą jak wszędzie, widać za to jak po kilka jak nie kilkanaście aut wyjeżdża załadowanych.

Opublikowano

oni maja jeden punkt potezne kurniki kury nioski i skup maja wlasnie w tym miejscu co kurniki i tam zawsze otchłań była tyle towaru brali nawet kiedys dzwonili zeby im wozic a nigdy tak nie bylo ze skup zamkniety i wstrzymane a firma prosperuje dobrze inwestycje kurnikow dostawiali itd

Opublikowano
14 minut temu, koniu napisał:

nakręcacie się a on się pewnie z tego śmieje. Nie prościej pomijać jego komentarze?

Pszenice w okolicy 620-630 netto. Choć 25km dalej pewna firma wysłała mi cennik na pszenicę 14% Białka 716br, Za białko 12,5 cena 695br, Paszowa 674zł brutto. Termin ponoć 21 dni. I tak tam nie mam zamiaru się tłuc, poza tym dziwne bo nikt tam nie wozi z okolicy...

a ja tam wożę  i płacą co do dnia

Opublikowano
12 minut temu, warchest napisał:

oni akurat nie maja suszarni i nigdy mokrej nie kupowali . tylko sucha

Ja na drobiu to się nie znam ale niedaleko gość ma 13 kurników i on nigdy nie suszył tylko w rękawy pakował aw tym roku 60 ha stało do mrozów i dopiero teraz kosii także podejżewam że chcąw pierwszej kolejności to zagospodarować B|

Opublikowano
chuj wie o co chodzi ,ja myślę że ludzie mają tyle zboża w magazynach jak co roku . a co do cen to u żaboli też mrozy bez śniegu także bądźmy dobrej myśli ,ciekawe co u Władka bo że mrozy to wiadomo ale jak mają śnieg to raczej u nich spdaku plonu póki co nie będzie.
Opublikowano (edytowane)

Pszenica z Ukrainy wcale nie ma dobrej ceny bo płacić za paszówke po 700zl + transport to chyba nie żaden luksus.

Może te kurniki czekają jak Staszek że po 500kupią bo może agrofoto czytają i trafili na posty proroka.

Za gruba warstwa śniegu też jest zła więc nie wiadomo czy brak powietrza wytrzyma pszenica u dziadzia Władzia.

Edytowane przez waldii1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v