Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego z tymi trolami to dobrze piszesz,ja również czytam te bzdety od dłuższego czasu i widzę że co niektórzy próbują jakby mobilizować rolników do sprzedaży i grać jeszcze na spadki, ja pocieszam się tym że od 4 lat sprzedaję zawsze w najlepszej cenie i liczę że w tym roku również tak będzie

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Na giełdzie towarowej są 2 oferty sprzedaży jęczmienia i z 10x tyle ofert kupna, to chyba daje do myślenia, że towaru nie ma.

Dla pszenicy jest mniej więcej 1:1 i ceny kupna/sprzedaży są podobne po jednej i po drugiej stronie, dla paszowej około 650 netto

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leo74 napisał:

Kolego z tymi trolami to dobrze piszesz,ja również czytam te bzdety od dłuższego czasu i widzę że co niektórzy próbują jakby mobilizować rolników do sprzedaży i grać jeszcze na spadki, ja pocieszam się tym że od 4 lat sprzedaję zawsze w najlepszej cenie i liczę że w tym roku również tak będzie

Ja a 2004 roku postawiłem biny i do tej pory dwa razy sprzedałem  na wiosnę pszenicę taniej niż  w żniwa mogłem, raz o 100 zł, raz o 50 zł  taniej na tonie.  A 3 razy w tej samej cenie i teraz też tak się zapowiada.

Teraz ugadałem sie  na 650  za paszę, do dużej firmy, komsumkcja taniej   ale tylko 200 ton mogę przywieść, więcej nie chcę  i to po 19  lutego termin odwiozu.

Więc  daj sobie na wstrzymanie i nie pisz bzdetów.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Każdy ma swoje odczucia co do cen, może nawet nosa. 

Najgorsze że wszyscy we wszystkim widzą, drugie dno - na agroszajsie kłamią, na agrofoto spekulują,  na giełdach spekulacja w co można uwierzyć.

Wszyscy ruchają rolnika a co do czego to rolnik rolnika najwięcej dyma.

Popatrzcie na jakie niektórzy czynsze płacą, cena ziemi w niektórych rejonach droższa jak na zachodzie maszyny zastaw się a postaw się

może się powtarzam ale cieszmy się że ceny zbóż są tak stabilne i nie ma ogromnych skoków, bo wszystko można normalnie zaplanować. 

oczywiście że chciałoby się wiecej. 

U mnie w regionie rekordy zbioru zbóż i rzepaku  w tym sezonie były

Opublikowano
ta cena była u chłopa w Czechach. słyszałem rozmowę dużego miejscowego handlarza z kolegą także nie jest to bzdura a na koniec powiedział jeden do drugiego bierz u nas sprzedamy to po 710
Opublikowano
12 godzin temu, jahooo napisał:

Na giełdzie towarowej są 2 oferty sprzedaży jęczmienia i z 10x tyle ofert kupna, to chyba daje do myślenia, że towaru nie ma.

Dla pszenicy jest mniej więcej 1:1 i ceny kupna/sprzedaży są podobne po jednej i po drugiej stronie, dla paszowej około 650 netto

Jakie sa zasady handlu na takiej gełdzie, czy przecietny rolnik moze wystawić swoja oferte?

Opublikowano
19 minut temu, Pajej napisał:

Jakie sa zasady handlu na takiej gełdzie, czy przecietny rolnik moze wystawić swoja oferte?

Oczywiscie I pozniej dzwonia matoly I proponuja cene 50 pln mniej najczesciej posrednicy ale odzew jest jak najbardziej

Dnia 8.02.2018 o 22:27, koczas napisał:

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie lepiej tańszą kukurydzą zastąpić ?

Też 700 netto,fakt że czysta i na bieżąco badana na mykotoksyny [idzie na zarodowe fermy drobiu], kurcze u nas wszystko po 700 ,tylko pszeżyto  po 620,[gorszej jakości można kupić taniej zapach,zanieczyszczenie chwastami,+ rozkruszki,wołki itp] także lepiej dać więcej i mieć spokój a w przypadku prosiąt i warchlaków jęczmień najlepszy

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Też 700 netto,fakt że czysta i na bieżąco badana na mykotoksyny [idzie na zarodowe fermy drobiu], kurcze u nas wszystko po 700 ,tylko pszeżyto  po 620,[gorszej jakości można kupić taniej zapach,zanieczyszczenie chwastami,+ rozkruszki,wołki itp] także lepiej dać więcej i mieć spokój a w przypadku prosiąt i warchlaków jęczmień najlepszy

to ja ci moge sprzedać po 650 netto ile chcesz kukurydzy na bank nie ma mytotoksyn bo byla zbierana w miare wczesnie i suszona zaraz . jakby co ja okolice płocka

Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

Ja tam jęczmień kukurydzą kiszoną zastępuję bez problemu

Opublikowano

Piszemy tu o suchej kukurydzy (ziarnie), której cena jak podają nie różni się od ceny zboża, a wartość odżywcza i skład jest inny.  Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje suszonej kukurydzy, aby ją zakiszać

• Like 1
Opublikowano

A coza problem mokrą zagrosze kupić i świniom dać ? No ale jak kto bogaty toniech karmi jęczmień i nie stęka że brak oplacalności

Opublikowano (edytowane)

To dyskusja do innego tematu, ale zacytuję:

Kukurydza, jest szczególnie dobrą paszą, dla prosiąt i warchlaków. Zwierzęta te, cechują się wysokim zapotrzebowaniem energetycznym, a ilość pobieranych przez nie pasz, jest niewielka. Dlatego, tak ważna jest wysoka koncentracja energii w dawce. Przy wczesnym odsadzaniu prosiąt, kukurydza powinna stanowić podstawowy składnik mieszanki paszowej.

W późniejszych okresach tuczu, stosowanie kukurydzy, nie jest już tak istotne. U tuczników, nadmiar energii w mieszance, wynikający z obecności kukurydzy, może być przyczyną zmniejszenia pobrania paszy. Kukurydza, wpływa także negatywnie, na jakość słoniny. Tłuszcz kukurydziany, cechuje się dużym udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych. W słoninie świń karmionych nadmiernymi ilościami kukurydzy, występują duże ilości kwasu linolowego i oleinowego, przez co tłuszcz przybiera żółtawy kolor i staje się „lejący”. W żywieniu tuczników, udział kukurydzy w paszy, nie powinien przekraczać 30%.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

ostatnie zakupy

pszenica 640 netto

pszenżyto 580 netto

kukurydza 630 netto

Opublikowano

szczypka to powiem tak pszenice dobrze kupiles bo u nas płacą 650 netto ,pszenzyto tanio kupiles bo u nas 600 netto , a kukurydze dobrze zapłaciłeś bo u nas tylko 600 netto mazowsze

jeczmien 640 netto

owies 500 netto

zyto 520 netto  wszystko paszowe

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, warchest napisał:

szczypka to powiem tak pszenice dobrze kupiles bo u nas płacą 650 netto ,pszenzyto tanio kupiles bo u nas 600 netto , a kukurydze dobrze zapłaciłeś bo u nas tylko 600 netto mazowsze

jeczmien 640 netto

owies 500 netto

zyto 520 netto  wszystko paszowe

kukurydze mi gosciu przywiózł tirem 40 km transport też swoje kosztował reszte kupiłem u siebie w gminie 

jak ktoś ma zboże paszowe na sprzedaż w SKL to kupię ok 50 ton płacę  w gotówce

Edytowane przez szczypka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v