Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpiszując kontrakt, kalkulujesz ryzyko. Cena rynkowa może być wyższa niż cena z kontraktu. Teraz odwrócę sytuację: podpisałeś z rolnikiem kontrakt na 650 a cena na rynku to 800 - dopłacasz z własnej woli na 800 ??

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Podpiszując kontrakt, kalkulujesz ryzyko. Cena rynkowa może być wyższa niż cena z kontraktu. Teraz odwrócę sytuację: podpisałeś z rolnikiem kontrakt na 650 a cena na rynku to 800 - dopłacasz z własnej woli na 800 ??

No nie, ale idąc Waszym rozumowaniem jak cena poszła do góry to firmę która płaci 650 nazwiecie złodziejem.

Opublikowano

Choćbyś był najbardziej rozgoryczony to nie możesz gościa nazwać oszustem tylko dlatego że płaci mniej. Jego biznes  i daje taką cenę za jaką ktoś wozi. Jak przestaną wozić to cenę podniesie. Tak jest w wielu miejscach.

Oszustem będzie jak  nie wypłaci, lub oszuka na parametrach czy wadze.

Opublikowano

Panie Agrest zostałeś doceniony .😂 Temat jest bardziej złożony gdy wchodzi zwykła uczciwość kupiecka .Na pewno słyszeliscie gdy cena na rynku jest niższa jak na kontrakcie i na wadze podsuwa się aneksik do umowy .Ma to służyć na przyszłość udanej współpracy 

Opublikowano
27 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

No nie, ale idąc Waszym rozumowaniem jak cena poszła do góry to firmę która płaci 650 nazwiecie złodziejem.

Daj spokój jak ktoś podpisał kontrakt po 600 a w skupie jest 700 to kupujący jest złodziejem ich zdaniem a jak podpisał po 600 a w skupie jest po 500 to wtedy jest ok taka ich natura jakby wtedy skupujący chciał im daćcenę rynkową to by też był złodziejem ich zdaniem

Opublikowano

propozycja pszenica 840 netto odbiór z gospodarstwa pszenica konsumpcyjna z możliwością negocjacji ceny w górę

pszenżyto sprzedane 730 netto  odbiór z gospodarstwa

wolę poprzedni rok przy niższych cenach a wyższych plonach

• Like 1
Opublikowano

Jak wyżej napisane  woli poprzedni rok przy niższych cenach a wyższych plonach .

Plony mogą być wysokie , cena nisza stawiam na 640 zł bi i tak może byc na drugi rok , przy dobrych zbiorach , ale koszta będą większe bo nawozy podrożały i zabiegi też droższe , jak wyjdzie kalkulacja to sie okaże .

Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

wolę poprzedni rok przy niższych cenach a wyższych plonach

A to bardzo rzadka opinia :)

Południowy wschód Polski, powiat kraśnicki w lokalnym skupie paszowa pszenica 820 zł brutto.

Opublikowano

Miej 10 lat pod rząd  po 8ton plus podobnie na świecie to po 400 będziesz sprzedawał przez kolejne lata.  

Taki rok u mnie będzie pewnie lepszy bo różnica w cenie skupu pomiędzy zachodem a moim terenem zmalała do 50 góra 100zł. W pozostałe lata jest 150 do nawet 250zł

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak wyżej napisane  woli poprzedni rok przy niższych cenach a wyższych plonach .

Plony mogą być wysokie , cena nisza stawiam na 640 zł bi i tak może byc na drugi rok , przy dobrych zbiorach , ale koszta będą większe bo nawozy podrożały i zabiegi też droższe , jak wyjdzie kalkulacja to sie okaże .

Plony pszenicy będa niskie ,gorsze jak w tym roku  a wszystko za sprawą masowych nalotów mszyc i żółtej karłowatości jęczmienia , walczyłem z mszycami ale jestem pełen obaw  a znam wielu rolników którzy olali temat  i śpią spokojnie   ( do czasu )

Opublikowano

A ja to bym chciał żeby 2011rok trwał wiecznie.  Ale niestety się nie powtórzy.

Opublikowano

Mikołajki już były więc skończycie marzyć.  Temat jest o cenach pszenicy a nie o tym co kto woli a kto jest złodziej bo nie płaci wiecej... powiat Krasnystaw 780 netto paszówka

Opublikowano

Witam. Jak myślicie jak dalej zachowa się cena pszenicy spadnie czy jeszcze podskoczy??? Skup Kowalczyk lubelskie, obniżył ostatnio cenę na 800 brutto spadek o 10 zł

Opublikowano

Do marca się utrzyma potem zapewne spadnie bo ludzie zaczną się pozbywać towaru

Opublikowano

Moim zdaniem duży wpływ będzie miała zima. Jak będzie normalna czyli jeśli nic nie wymarznie to cena pszenicy pójdzie jeszcze troche do góry ,myśle że do 900 netto konsumpcyjna i to wszystko. Dobry jakościowo towar można śmiało trzymać bez obaw. Ja sprzedałem do tej pory dwie gorsze partie a dobry towar trzymam nawet i do czerwca.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v