Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stasiu, po dzwoniłem po ludziach bo chętnie bym kupił kilka transportów paszowki/konsumpcji (16-18 ton transport) i rzeczywiście idzie kupić po np 720/750 za tonę problem w tym że są to ilości po 300-500 kg czyli śmiech, jeśli ktoś ma większe partie każdy krzyczy min 800 (łódzkie. Opolskie. Dolnośląskie) tak wygląda prawda w tej chwili 

Opublikowano

To towar pewnie kradziony jescze nie słyszałem by ktoś takie ilości sprzedawał

Opublikowano

Na Olx takich ofert > 1 tona to 90% ogłoszeń w regionie które mnie interesują... 

Czy kradzione to nie wiem bo nie umiem odróżnieć pszenicy pochodzącej z kradzieży od tej wyprodukowanej przez sprzedającego 

Proponuję nawet zaladunek we własnym zakresie (wysoka wanna) 

Opublikowano (edytowane)

U mnie jeszcze sporo takich zagrodowców ma po 30 arów działki i na zbyciu 1-1,5t pszenicy czy owsa, jak nie trzymają kur na swoje potrzeby albo gołębi. Wcześniej były jeszcze świniaki ale ASF wyczyścił wieś z trzody do 0, nawet świnki morskiej nie uświadczysz żeby się weterynarze ne czepiali.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek01 napisał:

jak wyżej, polecam sprawdzić bo później wychodzi jeszcze dwa tygodnie czekania... Co do cen, centralna wlkp 840 netto Paszowa

Możesz podać jaki skup? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

dokładnie sporo takich, zostawi dla kur i gołębi jak ma a resztę sprzedaje kilkaset kilo czasem, a jak nie ma to też sprzedaje 😄

To ja nie wiem gdzie wy żyjecie  u mnie to najmniejszy małorolny z 10 ton zboża ma niekt poważny nie uprawia 30 arowej działki dajcie spokój

Opublikowano
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

u mnie nie mam tylu palców żeby zliczyć tych co mają max 5-6t zboża a są i mniejsi

U mnie takich skrawków nikt nieobrabia wolą dać w dzierżawę i brać dopłaty albo sprzedać ziemię puki dobra cena

Opublikowano
3 godziny temu, AleksanderX napisał:

złudne twe marzenia by cena ziemi spadła/obszarnicy i tak przelicytują i kupią a te kilkunastoarowe to dla stasia

Ja uważam za błąd myśl, że pole będzie zawsze w cenie w najbliższych xx latach, no ale jak ktoś teraz ma ochotę się zadłużać na 20lat i ryć tylko na to zamiast żyć to jego indywidualna sprawa. Dla mnie zbyt niepewne czasy nastały.

Odnośnie ceny, u mnie lokalnie już prawie po 800netto można sprzedać, myślę że w przyszłym tygodniu będę negocjował dwa auta. Garaż by się przydało zwolnić na zimę...

Opublikowano

... Po co ta dyskusja jak kogoś stać to kupuje za tyle, mi w tym sezonie krowiarz przez miedze wykupił ziemię bo mnie przebił i co z tego? Znalazłem działki w innej lokalizacji z lepszą klasa ziemi za 70% tego co na tej pierwszej trzeba było dać. Niestety jest jeszcze ciągle duża grupa ludzi którzy myślą że za 1ha max można dać 10-20 tys i to już wygórowana cena, no nie panowie te czasy juz nie wrócą! 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v