Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zyto paszowe z odbiorem z gospodarstwa WG / LLU 620 netto.

Chciałem im kukurydzę sprzedać to te się pytają o żyto i pszenicę.

Opublikowano

Myślę że w europie ogólnie nie ma towaru. A skupy posiadające suszarnie czy w ogóle obracające kukurydzą skupiły się głównie na niej, bo teraz jest czas i ostatnia chwila aby nałapać jak najwięcej kukurydzy w okazyjnej cenie.

Przez to można powiedzieć że ceny innych zbóż wyhamowały delikatnie gdyż same młyny nie mają takich mocy przerobowych jak paszarnie i eksporterzy i nie są w stanie tak bardzo nakręcać rynku.

Gdy skończy się zbiór kukurydzy i do gry na wszystkich zbożach wrócą paszarnie i eksporterzy no i młyny konsumpcyjne, dopiero zacznie się jazda kto da więcej. Pewno już w grudniu się to stanie, przed świętami zawsze spożywka drożeje. Więc jest też nadzieja na lepszą cenę wieprza, który dołoży swoje 5 gr. do drożejących zbóż.

Opublikowano
10 godzin temu, Anetka1 napisał:

Stasiu a jak duza jest ta hala

10 tysięcy ton a właściciel Pan Andrzej Kurtys

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Myślę że w europie ogólnie nie ma towaru. A skupy posiadające suszarnie czy w ogóle obracające kukurydzą skupiły się głównie na niej, bo teraz jest czas i ostatnia chwila aby nałapać jak najwięcej kukurydzy w okazyjnej cenie.

Przez to można powiedzieć że ceny innych zbóż wyhamowały delikatnie gdyż same młyny nie mają takich mocy przerobowych jak paszarnie i eksporterzy i nie są w stanie tak bardzo nakręcać rynku.

Gdy skończy się zbiór kukurydzy i do gry na wszystkich zbożach wrócą paszarnie i eksporterzy no i młyny konsumpcyjne, dopiero zacznie się jazda kto da więcej. Pewno już w grudniu się to stanie, przed świętami zawsze spożywka drożeje. Więc jest też nadzieja na lepszą cenę wieprza, który dołoży swoje 5 gr. do drożejących zbóż.

Już od lat świnie na Boże Narodzenie tanieją.

Opublikowano
10 godzin temu, popo73 napisał:

Wipasz podniósł dziś paszową na 800 netto.to zaczyna się dziać.

wipasz ale który, bo jakoś nie wierzę że w zadąbrowiu na podkarpaciu tyle dają

Opublikowano

Żyto paszowe 710 netto ,pszenica pasz 800 netto,pszenica praktycznie od żniw stoi w miejscu ,za to żyto dochodzi do 750 zł przy transakcjach między rolnikami,brak na rynku,podobnie z pszenżytem cena prawie taka sama jak pszenicy,hitem sezonu będzie jęczmień,niektórzy sprzedający wołają już 900,jak tak dalej pójdzie to najtańszym i dostępnym zbożem będzie pszenica,już obecnie moje świnie szamają pszenicę

Opublikowano
3 godziny temu, BENNY82 napisał:

to juz nie jesteś z mazowieckiego? przeprowadziłes sie trollu zaj.....ny?

A

To że masz zwidy to nie moja wina kiedy ja pisałem że jetem z mazowieckiego?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

A

To że masz zwidy to nie moja wina kiedy ja pisałem że jetem z mazowieckiego?

a wymieniasz w wypowiedziach nazwy miejscowosci i dopisujesz u mnie to jak? a zanim edytowałeś posta było napisane" sąsiad hale postawił" a pózniej "  niedaleko mnie gościu hale postawił'..............

Edytowane przez BENNY82
Opublikowano
50 minut temu, BENNY82 napisał:

a wymieniasz w wypowiedziach nazwy miejscowosci i dopisujesz u mnie to jak? a zanim edytowałeś posta było napisane" sąsiad hale postawił" a pózniej "  niedaleko mnie gościu hale postawił'..............

Co Ty bredzisz żadnego posta nie edytowałem Ty już naprawdę masz zwidy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v