Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

wielkich wzrostów też nie ma od stycznia bynajmniej w mojej okolicy. bynajmniej w styczniu było drożej a póżniej spadło

Tylko że zielone światło dostała ukraina także zboża nie zabraknie

Jaka upaina ? zielone światło miała już od dawna i co g...o  , jak były nieznaczne transporty o znikomym znaczeniu to teraz nawet tego może nie być . Po za tym u nich też susza więc może przybliż co z tym zielonym światłem ? Znów ich ruskie laserem zielonym  traktują :) . Połowę bezcłowego limitu przez porty to zaklepały niemcy . W dwóch poprzednich latach do Polski nie wjechały z UA nawet planowane 0,12 mln ton tylko coś 0,06 mln ton bo się nie opłacało  a teraz przy ich suszy to nawet ziarnka nie zobaczymy .

Jeszcze  trzeba będzie tą biedotę niedługo karmić i może nie zboże ale kurczaki to do nich na pewno będziemy pchać a to na styropianie nie rośnie .

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, 20CBR12 napisał:

Z jednym się zgodzę nie ma sensu prowadzic tu dyskusji. To chyba logiczne że pszenicę trzeba siać na kompleksie pszenno-buraczanym, co tu ma do rzeczy ile jest takich gleb w Polsce? Przecież jeśli ktoś zasieje na V klasie to nie jest wina odmiany czy niewłaściwego nawożenia że nie udało się dobrego plonu zrobić, na takich glebach trzeba co innego siać i wtedy kalkulację robić a że unas sieje się w cholere pszenicy na glebach wadliwych to potem panuje przekonanie że 5 ton to już super wynik. 

No i co ci do tego kto ma jaki wynik, ma jaki mu pasuje, chciałbyś żeby inni nie siali i był zawsze niedobór i cena 1000 zł/tonę, wtedy dopiero byś był mądry jak to trzeba umieć gospodarzyć nie.    :P

Opublikowano
2 minuty temu, marks50 napisał:

Jaka upaina ? zielone światło miała już od dawna i co g...o  , jak były nieznaczne transporty o znikomym znaczeniu to teraz nawet tego może nie być . Po za tym u nich też susza więc może przybliż co z tym zielonym światłem ? Znów ich ruskie laserem zielonym  traktują :) . Połowę bezcłowego limitu przez porty to zaklepały niemcy . W dwóch poprzednich latach do Polski nie wjechały z UA nawet planowane 0,12 mln ton tylko coś 0,06 mln ton bo się nie opłacało  a teraz przy ich suszy to nawet ziarnka nie zobaczymy .

Jeszcze  trzeba będzie tą biedotę niedługo karmić i może nie zboże ale kurczaki to do nich na pewno będziemy pchać a to na styropianie nie rośnie .

piszesz susza na  ukrainie  a malina do nas wjeżdza i już położyła cenowo że nam się naszej nie opłaci rwać za 2zł

https://agrobiznes.money.pl/artykul/import-z-ukrainy-ukrainskie-produkty-rolne,245,0,2312437.html

podobnie może być z pszenica, maline już położyli

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał:

O czym ty człowieku piszesz "wiele więcej" co to znaczy 800 ? 900  zł? czy 710 zł . Dla jednego " wiele więc " będzie miało różna znaczenie . Obecnie można podpisywać kontrakty po 720-740 zł a ty propaganda o jakiś 700 zł ? o co kaman . Chyba jesteś jednym z tych naganiaczy co wieścili od 15 stycznia wielkie spadki a teraz siejesz propagandę pod innym szyldem .

Magazynować zboża tym bardziej że nie będzie nadwyżek i nie będzie problemu z upychaniem w magazynie .

Oczywiście, mam 7 kont na agrofoto i 2 na olx. Piszę tu posty i wystawiam fałszywe ogłoszenia naganiając w dół cenę jak tylko się da. Biznes się kręci.

Już widzę te kontrakty :D leć podpisuj bo za parę miesięcy bańka pęknie. W ciągu ostatnich 5 lat ceny w pierwszym półroczu były większe niż w drugim  Myślisz że teraz będzie inaczej? Takie są realia, wątpię żeby przy obecnej sytuacji cena była wiele większa, obserwując dane z ostatnich lat celuję że średnia cena skupu będzie się kręcić między 680-720zł. Magazynowanie to akurat broń obosieczna i dlatego ceny nie będą wywindowane - zapasy. Kto musi to kupi, kto może to znajdzie zamiennik i kolejka chętnych się rozluźni. Tak to działa a Ty się możesz pienić i wyzywać wszystkich od naganiaczy.

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano
15 minut temu, racyl napisał:

piszesz susza na  ukrainie  a malina do nas wjeżdza i już położyła cenowo że nam się naszej nie opłaci rwać za 2zł

https://agrobiznes.money.pl/artykul/import-z-ukrainy-ukrainskie-produkty-rolne,245,0,2312437.html

podobnie może być z pszenica, maline już położyli

Jak nie truskawki to maliny ogarnijcie się chłopy :) Susza w UA jest faktem i co maliny maja do zbóż ? Jak naiwniaki wieżą że mikry eksport maliny z UA może rozsadzić Polską produkcję  to ich problem .

13 minut temu, tumiwisizm napisał:

Oczywiście, mam 7 kont na agrofoto i 2 na olx. Piszę tu posty i wystawiam fałszywe ogłoszenia naganiając w dół cenę jak tylko się da. Biznes się kręci.

Już widzę te kontrakty :D leć podpisuj bo za parę miesięcy bańka pęknie. Takie są realia, wątpię żeby przy obecnej sytuacji cena była wiele większa, obserwując dane z ostatnich lat celuję że średnia cena skupu będzie się kręcić między 680-720zł. Magazynowanie to broń obosieczna i dlatego ceny nie będą wywindowane - zapasy. A Ty się możesz pienić i wyzywać wszystkich od naganiaczy. 

Następny nawiedzony z ogłoszeniami na OLX i telegazecie :) , to nawet się potwierdza że możesz mieć kilka kąt skoro idziesz w zaparte jak nie jeden maniak na forum też zastawił się OLX i na tej podstawie szacował ile zboża jest na rynku :) . Może popatrz ile ogłoszeń na OLX jest maszyn i na tej podstawie stwierdź że przemysł maszynowy w Polsce siądzie :) , a tak w ogóle powiniśmy zaprzestać produkcji żywności bo ile towaru leży na pułkach w marketach itd. :)

Opublikowano

xD Kolego, odsyłam do google żebyś dowiedział się co to ironia i sarkazm.

Stwierdzam na podstawie danych gusu i światowych cen, na olx akurat nie wchodziłem. Nie mam w tym żadnego interesu tylko na chłodno analizuję sytuację. Z resztą, zobaczymy za parę miesięcy

Opublikowano

Jeszcze nikt nie wspominał o  ukraińskiej malinie to już była ukraińska pszenica w Polsce.

Mikry :Dto poczytaj sobie w internecie to się dowiesz ile jest polskiej maliny a ile ukraińskiej

Podjedz do skupu to to sam się przekonasz że płacą 2zł za kilo

Polak za 2zł nie będzie produkował maliny bo nic mu nie zostanie

Właśnie tylko naiwniak myśli że ukraińcy tylko poprzestaną na malinie. mają zgodę to wykorzystają na inne gałęzie rolnictwa

Opublikowano
16 minut temu, tumiwisizm napisał:

xD Kolego, odsyłam do google żebyś dowiedział się co to ironia i sarkazm.

Stwierdzam na podstawie danych gusu i światowych cen, na olx akurat nie wchodziłem. Nie mam w tym żadnego interesu tylko na chłodno analizuję sytuację. Z resztą, zobaczymy za parę miesięcy

Znowu synu błądzisz bo jak byś brał "światowe ceny" to byś pisał o 750 zł (cena giełdowa) za tonę a nie 700 " wiele więcej" :) , gubisz się w swoim trollowaniu . Jak byś na chłodno analizował sytuację to byś wiedział że że susza nie występuje regionalnie , nie tylko w UE ale globalnie , to jest fakt . Na krajowym podwórku to dziś IUNG  doliczył kukurydzę że też została dotknięta suszą ,

41 minut temu, racyl napisał:

Jeszcze nikt nie wspominał o  ukraińskiej malinie to już była ukraińska pszenica w Polsce.

Mikry :Dto poczytaj sobie w internecie to się dowiesz ile jest polskiej maliny a ile ukraińskiej

Podjedz do skupu to to sam się przekonasz że płacą 2zł za kilo

Polak za 2zł nie będzie produkował maliny bo nic mu nie zostanie

Właśnie tylko naiwniak myśli że ukraińcy tylko poprzestaną na malinie. mają zgodę to wykorzystają na inne gałęzie rolnictwa

Pewnie mam czytać w internecie wpisy podobnych tobie :)  i opierać się na bajkach że skoro dużo jest malin to musi być dużo zboża , a na drugim forum doczytam że jest na odwrót :) . Opierajmy się na danych przewozu przez granice a nie na plotkach że ktoś powiedział albo znam kogoś kto był w Ameryce więc wie :) . Albo najlepiej przytocz że w Agrobiznesie powiedzieli to musi być prawda :)

Co z wami że odsyłacie a to wujek google a to do internetów toć ameryki tym nie odkrywacie :)

• Like 1
Opublikowano

@marks50 a kto ci każe czytać wpisy ?

ja mówiłem o poważnych artykułach nie tylko na jednej czy dwóch stronach.

Skontaktuj się ze związkiem sadowników polskich to ci powiedzą w czym tkwi problem ceny maliny.

Zboże jest o wiele łatwiej wyprodukować niż malinę

Rok temu nie było suszy a cena była większa o tej porze teraz wszyscy trąbią susza a cena jest niższa niż  przed rokiem i styczniem obecnego

Jak ma byc drogo to teraz każdy wolałby zrobić zapasy i kupić ile się da po niższej cenie.

Jest jakiś popłoch, wzrost cen ?

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

Skontaktuj się ze związkiem sadowników polskich to ci powiedzą w czym tkwi problem ceny maliny.

Rok temu nie było suszy a cena była większa o tej porze teraz wszyscy trąbią susza a cena jest niższa niż  przed rokiem i styczniem obecnego

Jak ma byc drogo to teraz każdy wolałby zrobić zapasy i kupić ile się da po niższej cenie.

Poczytaj se w internecie :)

Opublikowano

Zastanów się czym są napędzane ceny giełdowe. Szacunkowym bilansem popyt/podaż? Czyli spekulacją! Potem bańka pęka. Śledzę uwaznie temat i zobaczymy jak to będzie ale na rewelacje się nie nastawiaj ;)  Bajek o światowych suszach też nie opowiadaj. 

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

Ależ skąd, nic takiego nie ma miejsca. Bo cwaniaczki wymyślili sobie świetny bat na rolnika zwany kontraktem terminowym. Skupy niski poziom cen zawsze tłumaczą ceną kontraktu na matifie albo cebocie. A tam cenę ustawia wielki, światowy kapitał. Ale tak jak każda bańka spekulacyjna kiedyś pęka, tak takie sztuczne trzymanie ceny nie może trwać wiecznie. Bo z pustego i Salomon nie nasika:D

• Like 2
Opublikowano

Co było rok temu a , co będzie we żniwa to trudno powiedzieć , ja wiem jedno , że w każdej jednej Gminie są skupy lokalne .

To one będą dyktować cenę w żniwa , bardzo wielu gospodarzy będzie sprzedawać prosto pod kombajnu niech nawet po 4 tony każdy sprzeda prosto z pola to są duże ilości na raz a w tedy cena się chwieje tak było jest i będzie .

Opublikowano
5 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Moim zdaniem nie masz racji, bo większość gospodarstw wiekotowarowych osiąga plony pszenicy 8+ 

Jeśli chodzi o statystyki to problem u nas jest struktura gospodarstw 49% to gospodarstwa poniżej 5ha w tym aż 56% tych gospodarstw nie posiada nawet ciągnika a ta sama statystyka dla wszystkich polskich gospodarstw wynosi 68% gospodarstw w pl posiada przynajmniej jeden ciągnik - czyli jak łatwo policzyć pozostali co mają 5+ha praktycznie wszyscy, co z tego wynika? A no tyle że 25% gospodarstw w pl to pseudo rolnicy których tylko interesuje dopłata do hektara i żeby cokolwiek tylko na tym polu rosło żeby kary nie było - nikt w takich gospodarstwach nie myśli o wydajności - taka jest smutna prawda o statystykach GUSu jeśli chodzi o średnią wydajność z ha w pl

W Polsce gospodarstw produkujących na rynek i się z tego utrzymujących jest ok 300 tyś i dlatego nigdy nie będzie dopłat do produkcji

Opublikowano
56 minut temu, galan99 napisał:

Co było rok temu a , co będzie we żniwa to trudno powiedzieć ,:74_japanese_goblin: ja wiem jedno , że w każdej jednej Gminie są skupy lokalne .:74_japanese_goblin:

To one będą dyktować cenę w żniwa , bardzo wielu gospodarzy będzie sprzedawać prosto pod kombajnu niech nawet po 4 tony każdy sprzeda prosto z pola to są duże ilości na raz a w tedy cena się chwieje tak było jest i będzie .

Umnie nie ma:(

Opublikowano
59 minut temu, torpedo napisał:

Ależ skąd, nic takiego nie ma miejsca. Bo cwaniaczki wymyślili sobie świetny bat na rolnika zwany kontraktem terminowym. Skupy niski poziom cen zawsze tłumaczą ceną kontraktu na matifie albo cebocie. A tam cenę ustawia wielki, światowy kapitał. Ale tak jak każda bańka spekulacyjna kiedyś pęka, tak takie sztuczne trzymanie ceny nie może trwać wiecznie. Bo z pustego i Salomon nie nasika:D

W mojej okolicy za starą pszenicę w maju poprzedniego roku więcej płacili niż dzisiaj te 650zł

Opublikowano
3 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Zastanów się czym są napędzane ceny giełdowe. Szacunkowym bilansem popyt/podaż? Czyli spekulacją! Potem bańka pęka. Śledzę uwaznie temat i zobaczymy jak to będzie ale na rewelacje się nie nastawiaj ;)  Bajek o światowych suszach też nie opowiadaj. 

Nie o światowych suszach tylko o światowej suszy i nie opowiadam tylko stwierdzam fakt co jest odzwierciedlone w popycie i podaży . Popyt szybciej rośnie niż podaż co w konsekwencji daje zmniejszenie zapasów , przynajmniej tak twierdzą "spekulanci " :) w swoich raportach i z tym się praktycznie wszyscy zgadzają .

Susza to nie bajki i zaczynając od ameryki płd to tam bida w Brazylii lepiej jest w Argentynie , USA po wymarznięciach borykają się obecnie z susza i co rusz optymistycznie piszą raporty że jak za tydzień popada to sytuacja się powinna poprawić :) . Australia nie może zrobić zasiewów przez suszę i przeczekują ale straty nie do odrobienia . Ruskie poczotkowo zakładali 10 mln ton mniej , ostatnio coś przebąkują że będzie u nich mniej co najmniej 17,5 mln mniej oczywiście przez suszę , Ukraina także susza  i dziś czytałem wzmainkę że zbierają coś około 3 ton , szał po prostu . Dla Europy obcieli kolejny raz prognozę przez suszę o 1 mln ton jedynie lepsze plony w Hiszpanii i na Malcie no tak pomyliłem się bo nie uwzględniłem dużego plonu  na Malcie :) . Problem suszy to nie u mnie za stodołą czy gdzieś pod Poznaniem ale jest to problem globalny  .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał:

Nie o światowych suszach tylko o światowej suszy i nie opowiadam tylko stwierdzam fakt co jest odzwierciedlone w popycie i podaży . Popyt szybciej rośnie niż podaż co w konsekwencji daje zmniejszenie zapasów , przynajmniej tak twierdzą "spekulanci " :) w swoich raportach i z tym się praktycznie wszyscy zgadzają .

Susza to nie bajki i zaczynając od ameryki płd to tam bida w Brazylii lepiej jest w Argentynie , USA po wymarznięciach borykają się obecnie z susza i co rusz optymistycznie piszą raporty że jak za tydzień popada to sytuacja się powinna poprawić :) . Australia nie może zrobić zasiewów przez suszę i przeczekują ale straty nie do odrobienia . Ruskie poczotkowo zakładali 10 mln ton mniej , ostatnio coś przebąkują że będzie u nich mniej co najmniej 17,5 mln mniej oczywiście przez suszę , Ukraina także susza  i dziś czytałem wzmainkę że zbierają coś około 3 ton , szał po prostu . Dla Europy obcieli kolejny raz prognozę przez suszę o 1 mln ton jedynie lepsze plony w Hiszpanii i na Malcie no tak pomyliłem się bo nie uwzględniłem dużego plonu  na Malcie :) . Problem suszy to nie u mnie za stodołą czy gdzieś pod Poznaniem ale jest to problem globalny  .

zanotuje sobie twój nick i jak nie będzie tych podwyżek to cie codziennie będę wyśmiewał na agrofoto

41 minut temu, staszek131415 napisał:

To ropa do końca roku 10 zł?:P

Stasiu potaniała, możesz z powrotem lać pod korek. jest już poniżej 5zł

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Amerykanie zwiekszają wydobycie ropy to bedzie tanieć, chyba ze znowu cos tam zacznie sie dziac z tym Iranem. A co do suszy, to chyba trzeba pomyslec o deszczowniach kogo stac ;). Tylko jak to zrobic jak ktoś ma góry na polach i ani jednego naturalnego zbiornika w okolicy ;D. Chyba trzeba kopac studnie przy kazdym polu :D.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v