Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie tylko susza ale prognozy światowe też są kiepskie . Ruskie prognozują że zbiorą 10 mln ton mniej , w USA najmniejsze zasiewy od stu lat a do tego to co zasiane kiepsko wygląda przez pogodę , jare też później siane niż zazwyczaj . Co się dziej na półkuli południowej to każdy wie .

Giełdy już reagują kierunkiem w górę a u nas cisza , myślą że może jak przemilczą to paru frajerów podpisze kontrakty po niżej 700 zł za tonę :)

Opublikowano
20 godzin temu, marks50 napisał:

Nie tylko susza ale prognozy światowe też są kiepskie . Ruskie prognozują że zbiorą 10 mln ton mniej , w USA najmniejsze zasiewy od stu lat a do tego to co zasiane kiepsko wygląda przez pogodę , jare też później siane niż zazwyczaj . Co się dziej na półkuli południowej to każdy wie .

Giełdy już reagują kierunkiem w górę a u nas cisza , myślą że może jak przemilczą to paru frajerów podpisze kontrakty po niżej 700 zł za tonę :)

To że u Ciebie za stodołą susza nie znaczy że wszędzie tak jest ogólnie zboża rewelacja w tym roku i zbiory zapowiadają się nie gorsze jak w ubiegłym roku także o 700zł to możesz zapomieć

Opublikowano

Stasiu to ze u ciebie za stodołą padało to nie znaczy że wszędzie tak jest,ogólnie zboża cierpią na brak wody i zbiory zapowiadają się gorsze jak w ubiegłym roku także 700 zł może być już w żniwa ,dodam , że Maj  będzie dalej bardzo suchy .

Opublikowano

Część ludzi na tym forum cierpi chyba na manię wielkości ,co znaczy susza w jakimś regionie kraju dla krajowych cen,w 2014 roku susza objeła praktycznie całe Pomorze i część Wielkopolski i nie miało to żadnego wpływu na krajową  cenę,bo cenę dyktują światowi potentaci i nasz rynek musi się dostosować do ich zagrywek,obecny sezon praktycznie znikomy export przez porty i gdyby nie sektor drobiowy to byłoby nie ciekawie z cenami

• Like 1
Opublikowano

To, że zboża dziś "ładnie wyglądają" nie gwarantuje wcale dobrego plonu, do żniw jeszcze 3 miesiące, jak się trafią bez deszczu ?

W USA podają, że tylko 20% upraw jest w stanie bdb i db, zwykle jest to 60%, a boża jare mają opóźnienie w zasiewach o 3 tygodnie. No i powierzchnia zasiewów bardzo mała.

W Rosji na terenach uprawy pszenicy jest jeszcze większa susza niż u nas.

Opublikowano
Śląskie, 4 l/m2 deszczu od końca marca. Pszenica w pobliskim młynie 650 - 660 netto.
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Stasiu to ze u ciebie za stodołą padało to nie znaczy że wszędzie tak jest,ogólnie zboża cierpią na brak wody i zbiory zapowiadają się gorsze jak w ubiegłym roku także 700 zł może być już w żniwa ,dodam , że Maj  będzie dalej bardzo suchy .

No jak będzie to niezla kapusta się w portfelu szykuje ;)

58 minut temu, pawelol111 napisał:

A w 2015 sucho było niemal wszędzie i też rekordów cenowych nie było.

Dokładnie tak było w ubiegłym roku z rzepakiem niby słabe zbiory a cena spada

34 minuty temu, kamil2509 napisał:

lubelskie LCH porządnego deszczu jeszcze tej wiosny nie było, raz na tydzień po 1mm. buraki schodza jak na szachownicy miejscami 4 liscie miejscami nic nie widac

A nie mówiłem by w niedzielę w polu nie robić B|

Zainteresowania zbożem na rynku brak  jak ktoś chce kupić  to sprzedający musi z ceny zjechać dużo jest zwłaszcza żyta i trudno je sprzedać

Opublikowano
17 minut temu, staszek131415 napisał:

No jak będzie to niezla kapusta się w portfelu szykuje ;)

Dnia 1.04.2018 o 08:03, staszek131415 napisał:

Kupiona pszenica po 700 brutto

Staszek zawsze wiedziałem że masz łeb do interesów ale kupować w kwietniu a sprzedawać w żniwa to trochę strzał w kolano :D

Opublikowano

Ja nie sprzedaję ale jak będzie po 700 w żniwa to na pewno sprzedam a w grudniu kupię po 600 ;)

Opublikowano

Już Stasiuniu i jego świta zaczyna swoją propagandę. Misiaki jakoś to do mnie dzwonią i chcą kupować, a nie odwrotnie. U nas przedostatni z wioski wozi. Reszta już dawno posprzedawała. A nigdzie w magazynach skupowych nie ma towaru wyobrazcie sobie. I co ważne, do żniw daleko. Na razie posucha, pózniej może być mokro, tj.w żniwa. I co ma zaraz tanieć, bo misiaki tak chcą? Za niedługo zacznie się propaganda w agropierdach, że towaru wciąż mamy w magazynach. Spróbują nagonki, jaką co poniektórzy koledzy stosują, żeby wykupić resztki z magazynów rolników jak najtaniej. Takich jak staś i reszta kijem poganiajcie i pchajcie jak najdrożej. Pszenica 670 netto, kukurydza 680. Tak jakby wciąż drożeje

Opublikowano

Ja sprzedawałem w tym tygodniu, to nawet nikt na samochód nie zaglądał, co przywiozłem. Walą wszystko na magazyn, pytania, czy mam więcej i czy bym jeszcze przywiózł. Jęczmień silnie poszukiwany.  Wnoski trzeba wyciągnąć samemu. Obie giełdy powoli pną się w górę. Ropa naftowa drożeje, a wraz z nią idzie w górę zazwyczaj cena zbóż.

Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

Już Stasiuniu i jego świta zaczyna swoją propagandę. Misiaki jakoś to do mnie dzwonią i chcą kupować, a nie odwrotnie. U nas przedostatni z wioski wozi. Reszta już dawno posprzedawała. A nigdzie w magazynach skupowych nie ma towaru wyobrazcie sobie. I co ważne, do żniw daleko. Na razie posucha, pózniej może być mokro, tj.w żniwa. I co ma zaraz tanieć, bo misiaki tak chcą? Za niedługo zacznie się propaganda w agropierdach, że towaru wciąż mamy w magazynach. Spróbują nagonki, jaką co poniektórzy koledzy stosują, żeby wykupić resztki z magazynów rolników jak najtaniej. Takich jak staś i reszta kijem poganiajcie i pchajcie jak najdrożej. Pszenica 670 netto, kukurydza 680. Tak jakby wciąż drożeje

To Ty uprawiasz propagande o jakoby ciagle drożejącym zbożu,zresztą w poprzednich postach nikt nawet nie wspomniał o spadku cen, na Pomorzu praktycznie od żniw obowiązuje Twoja cena pszenicy i kuku  a każdy sprzedaje  jak mu pasuje nikt nie zmusza nikogo aby sprzedał danemu kupującemu  , zawsze możesz wystawić na MATIF  i wtedy zgarniesz prawdziwą kasiorę i nie dasz zarobić pośrednikomxD

Opublikowano

A ja tam życzę sobie wysokich plonów i cen zbóż, a Wam  szybkich przyrostów i wysokich cen tuczników. Na szynkę może jeszcze mi starczy a jak nie to coś z promocji z dodatkiem soi i glutaminianu sodu się kupi. No i zachęcam do zakupu dżemu agrestowego, bo klapa totalna się zapowiada:D

Opublikowano

No właśnie dlatego, że zawiązanie na maksa, a zainteresowanie towarem żadne.

Pszenicę sprzedałem kilka tygodni temu w lokalnym skupie po 640 brutto. Kasa już dawno przez pompę opryskiwacza przeszła.:(

Opublikowano
7 godzin temu, JozB napisał:

Pchać to sobie możesz do żniw daleko? Jak jest tak suho u Was to za 2 miesiące jęczmień zimowy będzie  zapasy większość porobiła ogłoszeń pełno i cena lei na dól

6 godzin temu, jahooo napisał:

Ja sprzedawałem w tym tygodniu, to nawet nikt na samochód nie zaglądał, co przywiozłem. Walą wszystko na magazyn, pytania, czy mam więcej i czy bym jeszcze przywiózł. Jęczmień silnie poszukiwany.  Wnoski trzeba wyciągnąć samemu. Obie giełdy powoli pną się w górę. Ropa naftowa drożeje, a wraz z nią idzie w górę zazwyczaj cena zbóż.

Pną się w górę tsa chyba koty na dach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v