Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co tam podwyżki, u kolegów stasia i ws71 muszą być obniżki, bo to zima u nas nie wymroziła, to jakieś gówniane szacunki przedstawią. Nic tam, że będzie biednie ze zbiorami w Argentynie, Brazylii i USA. Jak kolega pisał macie 2,5 miesiąca na sprzedaż, w perspektywie również czerwiec. Nie panikujcie, bo w czerwcu jak nie będzie towaru, to i może być najlepsza cena. Gdyby ten durny Trump nie zaczął wojny handlowej, to nie byłoby na giełdach większej przeceny. A jak komuś nei podoba się cena 650 netto, to proszę na Ukrainę, czy do Niemiec. Tam wam za pół darmo sprzedadzą. Podobno o stasia z forum już wypytują.

A co do 650 netto to warchest taka cena, to była dobre 10 lat temu, a koszty ile Ci się zwiększyły. Każdy chce więcej zarabiać, a Ty będziesz ciągnąć wózek po 650 netto przez następne 10 lat? A jak urodzi 5 ton, to na jakim poziomie będziesz wtedy żył. Lepiej ucz się handlu od stasia i innych jemu podobnych

Opublikowano
32 minuty temu, JozB napisał:

Co tam podwyżki, u kolegów stasia i ws71 muszą być obniżki, bo to zima u nas nie wymroziła, to jakieś gówniane szacunki przedstawią. Nic tam, że będzie biednie ze zbiorami w Argentynie, Brazylii i USA. Jak kolega pisał macie 2,5 miesiąca na sprzedaż, w perspektywie również czerwiec. Nie panikujcie, bo w czerwcu jak nie będzie towaru, to i może być najlepsza cena. Gdyby ten durny Trump nie zaczął wojny handlowej, to nie byłoby na giełdach większej przeceny. A jak komuś nei podoba się cena 650 netto, to proszę na Ukrainę, czy do Niemiec. Tam wam za pół darmo sprzedadzą. Podobno o stasia z forum już wypytują.

A co do 650 netto to warchest taka cena, to była dobre 10 lat temu, a koszty ile Ci się zwiększyły. Każdy chce więcej zarabiać, a Ty będziesz ciągnąć wózek po 650 netto przez następne 10 lat? A jak urodzi 5 ton, to na jakim poziomie będziesz wtedy żył. Lepiej ucz się handlu od stasia i innych jemu podobnych

Oj chłopku roztropku nerwy Ci puszczają? Niepotrzebnie ceny nie są złe zarówno dla sprzedających jak i kupujących jak się utrzyma przez 10 lat to będzie super

Jakby nie było opłacalności to by się ludzie o ziemię nie biliB|

Opublikowano
13 minut temu, robercikj100 napisał:

raczej brutto a z parametrami nie wiem widziałem tylko na bramie dzisiaj. jakieś pare dni wcześniej cena był 10 zł mniejsza

To lipa bo tydzień czy troszkę lepiej temu jak dzwoniłem  mieli 660netto.

Opublikowano
18 minut temu, waldii1 napisał:

To lipa bo tydzień czy troszkę lepiej temu jak dzwoniłem  mieli 660netto.

możliwe że netto nie wiem widziałem tylko cene na bramie. jakiś tydzień czy dwa temu było 670 teraz jest 680 czyli jakby nie patrzeć chyba podnieśli

Opublikowano
12 godzin temu, robercikj100 napisał:

Zamojskie zakłady zbożowe też 10 złotych do góry na 683 za konsumpcje

Cena do niedawna była na słupku 706 brutto czyli spadła Jeżeli patrzyłeś na ich stronę to wprowadza w  błąd bo jej nie aktualizują Na naiwyższą cenę chcieli 28 gl i250 op. i76 wyr. ale mogło się zmienić.

Opublikowano
9 godzin temu, waldii1 napisał:

Ty się módl żeby ASF nie dopadł Twojego gospodarstwa. Bo wtedy to już pozamiatane.

E tam nie będę Bogu zawracał głowy takimi błachostkami B|

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Cena do niedawna była na słupku 706 brutto czyli spadła Jeżeli patrzyłeś na ich stronę to wprowadza w  błąd bo jej nie aktualizują Na naiwyższą cenę chcieli 28 gl i250 op. i76 wyr. ale mogło się zmienić.

700 brutto to było parę miesięcy temu w styczniu czy jakoś tak później cena spadła do tych 670 i teraz znowu do góry idzie na 680 tak przynajmniej ja pamietam

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, JozB napisał:

Niemcy cały czas pilnują wbrew Twoim radą polskiego rynku ,był moment że cena skoczyła do 700 netto to już paszarnie,fermy targały po 700 brutto z transportem z ,,Niemiec" a przy stabilnej cenie  650 -700 raczej każdy powinien być zadowolony zarówno kupujący jak i  sprzedający , średnia cena trzody  od 25 lat trzyma poziom 4,5 -5 zł i wszyscy mają gdzieś rosnące koszty, nie podoba się to zrezygnuj, tak samo skończy się na rynku zbóż,nie pasuje to zmień produkcję na inną,nikt nie zmusza Ciebie do produkcji,żeby z Polski szedł export cena musi przekroczyć 170 euro a na wewnętrzny rynek raczej starczy mam własnego,namieszać może asf jeżeli szybko rozprzestrzeni się na zachód jak i drobiarze którzy narzekają na dopuszczenie ukraińskich jaj i drobiu na rynek europejski

Edytowane przez ws71
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, ws71 napisał:

Niemcy cały czas pilnują wbrew Twoim radą polskiego rynku ,był moment że cena skoczyła do 700 netto to już paszarnie,fermy targały po 700 brutto z transportem z ,,Niemiec" a przy stabilnej cenie  650 -700 raczej każdy powinien być zadowolony zarówno kupujący jak i  sprzedający , średnia cena trzody  od 25 lat trzyma poziom 4,5 -5 zł i wszyscy mają gdzieś rosnące koszty, nie podoba się to zrezygnuj, tak samo skończy się na rynku zbóż,nie pasuje to zmień produkcję na inną,nikt nie zmusza Ciebie do produkcji,żeby z Polski szedł export cena musi przekroczyć 170 euro a na wewnętrzny rynek raczej starczy mam własnego,namieszać może asf jeżeli szybko rozprzestrzeni się na zachód jak i drobiarze którzy narzekają na dopuszczenie ukraińskich jaj i drobiu na rynek europejski

To że cena jest jaka jest to każdy wie także wiemy że podobna jest w Niemczech. Ale chyba sam przyznasz że jednak przez wiele lat stoi praktycznie w miejscu a wszystko inne idzie do góry. A jedyna szansa na zwiększanie opłacalności jest racjonalizacja wydatków i zwiększanie powierzchni zasiewów . Nie wiem moze ciebie będzie cieszyć taka cena nawet przez 50 lat ja jednak wolał bym żeby jedną rosła bo inflacja i inne wydatki na produkcję jakoś w miejscu nie stoją.

Edytowane przez robercikj100
  • Like 1
Opublikowano

Już wam synki chyba pisałem, że mam magazyny pełne,a wszystko rok do przodu pozapłacane. Toż ciebie stasiu za gotówkę mogę teraz wykupić, podobnie jak 80 procent forumowiczów, a ty mi chłopku roztropku wypisujesz, że mi nerwy puszczają, bo chce żeby ceny były co najmniej godziwe? Po prostu nie da się czytać tych durnot, nagabywania do tego, żeby za pół darmo puszczać to, na co się robiło cały rok. I tylko, żeby taki durny stasiu zakupił 10 ton tańszej pszenicy albo ws71, żeby taniej sobie pohandlował. Kwestią główną jest fakt, że wy po prostu lubicie albo a)robić dobrze niemiaszkom za to, że miliony rodaków pozabijali, a następnie wykorzystują nas ekonomicznie(również poprzez ukraińców, bo tam mają swoje interesy), albo obrażacie forumowiczów, bo nie szanujecie ich pracy. Durnoty w postaci pisanych na zamówienie raportów traktujecie jako wyznacznik trenu cenowego, a w zanadrzu katastrofalne zbiory w USA, Brazylii i Argentynie. Pytam się chłopki, ma tanieć, bo po prostu ma, bo mamy na wewnętrzny rynek ,na który rok temu przywoziliśmy towar sprzedany wcześniej niemcom, bo nasza mafia wmawiała nam, że zapasy są, a ich nie było?  GRunt że ceny tucznika stabilne i gospodarstwo stasia prosperuje, a  że nakupił tanio zboża, to niebawem zbuduje kolejną chlewnie na symulatorze

Opublikowano (edytowane)

Ja akurat hoduję trzodę chlewna i co mam powiedzieć 1995 ok 4,4zł/kg  obecnie podobna cena i jakoś trzeba się dostosowac ,albo zrezygnować innego wyjścia nie ma,@JozB  co dziś brałeś cierpisz na rozdwojenie jazni,raz piszesz że prognozy to o kant du.y potłuc a za chwilę cytujesz prognozę o nie urodzaju w USA gdzie pszenica ozima stanowi do 30% areału pszenic,rozumiem że dopłat nie bierzesz,bo duża część pochodzi od Niemców co mordowali Polaków

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Robercik mylisz się ta cena była jeszcze w połowie lutego a ty może na tzw. ogulnoużytkową z gl 26.

Możliwe zadko tamtędy przejeżdżam. Wydawało mi się że jakieś 2 tygodnie temu była tam cena 670 za konsumpcje. Ale skoro tak mówisz to widocznie mi się pomyliło.

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano

Witam szanownych rolników a w zasadzie ich następców uczęszczających w dużej mierze do podstawówek  i gimnazjów  .Zdaje sobie sprawe z tego   gospodarowanie w dzisiejszych czasach ma nowym sprzęcie i w nowoczesnych budynkach jest dla większości frajdą szczególnie dla tych co po szkole maja możliwość  się przejechac nowym ciągnikiem  , ale to chłopaki nie powód żeby uwazać się za eksperta w rolnictwie  , podobnie nie można być ekspertem od rynku zbóż zamiatając na skupie po szkole . Co do cen zbóż to uwazam że obecne ceny to sa nawet za wysokie zważywszy na to że są jeszcze dopłaty do produkcji , a ceny żywca stoja albo są niższe od kilkudziesięciu lat , na dodatek jeszcze technologia uprawy , albo fantazja daje możliwośc zbioru 10 i więcej ton z hektara na VI  klasie

Opublikowano
42 minuty temu, JozB napisał:

Już wam synki chyba pisałem, że mam magazyny pełne,a wszystko rok do przodu pozapłacane. Toż ciebie stasiu za gotówkę mogę teraz wykupić, podobnie jak 80 procent forumowiczów, a ty mi chłopku roztropku wypisujesz, że mi nerwy puszczają, bo chce żeby ceny były co najmniej godziwe? Po prostu nie da się czytać tych durnot, nagabywania do tego, żeby za pół darmo puszczać to, na co się robiło cały rok. I tylko, żeby taki durny stasiu zakupił 10 ton tańszej pszenicy albo ws71, żeby taniej sobie pohandlował. Kwestią główną jest fakt, że wy po prostu lubicie albo a)robić dobrze niemiaszkom za to, że miliony rodaków pozabijali, a następnie wykorzystują nas ekonomicznie(również poprzez ukraińców, bo tam mają swoje interesy), albo obrażacie forumowiczów, bo nie szanujecie ich pracy. Durnoty w postaci pisanych na zamówienie raportów traktujecie jako wyznacznik trenu cenowego, a w zanadrzu katastrofalne zbiory w USA, Brazylii i Argentynie. Pytam się chłopki, ma tanieć, bo po prostu ma, bo mamy na wewnętrzny rynek ,na który rok temu przywoziliśmy towar sprzedany wcześniej niemcom, bo nasza mafia wmawiała nam, że zapasy są, a ich nie było?  GRunt że ceny tucznika stabilne i gospodarstwo stasia prosperuje, a  że nakupił tanio zboża, to niebawem zbuduje kolejną chlewnie na symulatorze

No widzisz i to prosty przykład na to że zboża są za drogie ,magazyny pełne to wszyscy zbożowcy mają nie mówię o tych co zbiory na przyczepach mieszczą ,znajomy w pazdzierniku pszenicę wypychał bo nie miał gdzie kuku sypać a cena kiepska była teraz dziękuje bogu że się pozbyłbo żniwa tuż tuż a cena w miejscu stoi kukurydza pewnie od czerwca wgórę ruszy

Idz Ty Józek do taty niech Ci  wytłumaczy ;) bo fantazjujesz jak przedszkolak

Opublikowano

Nie dawno ktoś tu pisał że ceny od 10 lat na tym samym poziomie a za chwilę ktoś wyskakuje że całe zbiory jeszcze nie sprzedał i nie sprzeda jeśli ceny nie pójdą do góry. Zastanawia mnie tylko za co takie osoby wyprodukował to ziarno jeśli w teorii od 10 lat nie powinny nic sprzedać i w końcu za co zrobią kolejne zasiewy jeśli dalej sprzedawać nie będą? O.o

• Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v