Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, paweljrfarmer napisał:

jare będzie drogie, ale tak za miesiąc; jęczmienia i pszenicy (z wiadomym pochodzeniem i odmianą) praktycznie nie ma; kwalifikat jęczmienia od grudnia +200, najtańszy 1900 netto

sławek skąd jesteś? pewnie odległe lubelskie

15 km od Lublina na południe.3 skupy pod nosem więc jest gdzie wozić

2 godziny temu, JozB napisał:

Gdzie staszek Ci najwięksi twoim zdaniem się znajdują. U mnie też na razie brak zainteresowania pszenicą jarą. Ja w tym roku nie zdążyłem, dlatego sieje jarkę i na szczęście nie muszę kupować po te 90 zl. Jak już któryś rolnik tyle wystawi , to uważany jest za zdziercę. U nas firmy skupowe nawet nie mają cennika na jarkę. PEwnie czekają na przejście mrozów i wtedy cena do góry

800 zł za t po młynku nie jest chyba zła ceną

Opublikowano
20 godzin temu, warchest napisał:

w bb czyli bigbagi po co sypiesz w bigbagi z przyczep to niby jak sypiesz i po co ?

Tak bb to BIG bag kupiłem takie po 1t pszenicy wchodzi i wsypuje prosto z przyczepy przez okienko zsypowe w przyczepach i ustawiam je pod wiatą bo magazyny mi się za małe zrobiły. Idzie to dość szybko średnio w żniwa co piątą przyczepe wiozlem na magazyn bo kombajn by stał 

Opublikowano

Ja sypie w bb prosto z kombajnu - zakładam 2 rury na zęby od tura, zawieszam worek i podjeżdżam pod rurę wysypu - super sprawa jak zboże magazynujesz w innym budynku niż stoi śrutownik

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się podniecać, przy tej okrywie śnieżnej nic zbożu nie będzie, wielkiego wiatru nie zapowiadają. Dzwoniło kilka osób za jarą pszenicą, chyba przewrażliwieni. Nie ma to jak panika na rynku :D

Cóż to za skok na rynku w USA ? Z rana pszenica 4% w górę ? Czyżby jakaś zima ?

https://weather.com/forecast/national/news/2018-02-21-winter-storm-oliver-snow-ice-forecast-west-midwest-northeast-late

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
57 minut temu, jahooo napisał:

Nie ma co się podniecać, przy tej okrywie śnieżnej nic zbożu nie będzie, wielkiego wiatru nie zapowiadają. Dzwoniło kilka osób za jarą pszenicą, chyba przewrażliwieni. Nie ma to jak panika na rynku :D

Cóż to za skok na rynku w USA ? Z rana pszenica 4% w górę ? Czyżby jakaś zima ?

https://weather.com/forecast/national/news/2018-02-21-winter-storm-oliver-snow-ice-forecast-west-midwest-northeast-late

A gdzie Ty widzisz te 4% z rana na gieldach?

Opublikowano (edytowane)

Najprawdopodobniej zrobili aktualizacje na bankierze i przeniesli kontrakt marcowy na majowy. Bo nigdzie indziej na wykresach nie ma skoku nawet 1 dolara. Nie mowiac o 4%

Edytowane przez ahten
Opublikowano

Dajcie spokój trollowi Staszkowi , z jego wiedzą o " lokalnych wymarznięciach " :) Według niego obecny mróz jest tylko "lokalnie" gdzie nie gdzie a  w telewizorni mówią na odwrót ze mróz jest w całej Polsce , lokalnie może być mniejszy w opolskim  , Italiance już trzęsą portkami co dalej ale Stanisław uważa że lokalnie to się jarą przesieje i po kłopocie :)

Opublikowano

Za 20 lat Staszek nabierze trochę doświadczenia, tak jak każdy z nas, nikt się nie urodził nieomylny. Zima w Europie od płw Iberyjskiego po Bałkany, we Włoszech spadki temperatury w okolicy Rzymu nawet do -10 stopni. Może ostatni podmuch zimy, ale za to z przytupem :D

Kiedy unijne agendy ogłaszają kolejne prognozy zbiorów ?

Opublikowano

Unijna pszenica najdroższa od listopada ubiegłego roku

Najbliższa seria unijnej pszenicy podrożała 1,5 eur/t (+0,9%) w piątek, do 163,25 eur/t. W skali tygodnia pszenica umocniła się o 3,75 eur/t (+2,4%).
Stały deficyt wilgoci na dużych obszarach amerykańskich upraw pszenicy ozimej już pod koniec stycznia dał sygnał do zwyżek notowań w Chicago. Unijny kontrakt na pszenicę w małym stopniu skorzystał wtedy z impulsu wzrostowego płynącego zza oceanu ze względu na bijące rekordy siły euro. Miniony tydzień przyniósł blisko 1% przecenę wspólnej waluty, co było elementem prowzrostowym dla notowań w Paryżu.

Dodatkowym czynnikiem zachęcającym do kupowania kontraktów na pszenicę jest mroźna pogoda, która objęła całą Europę. Na wielu obszarach upraw ozimych nie ma dostatecznej ochrony jaką jest warstwa śniegu, stąd silne mNotowania unijnej kukurydzy pozostawały wyjątkowo stabilne.rozy mogą wyrządzić jakieś szkody. Równocześnie rosną także ceny eksportowe rosyjskiej pszenicy, która będąc najtańszą na świecie, stała się wyznacznikiem cen na globalnym rynku tego zboża.

Zastanawia mnie, dlaczego rosną ceny pszenicy z Rosji, czyżby wiedzieli coś, czego my jeszcze nie wiemy ?

Opublikowano (edytowane)

A czym Staś się zajmuje że w wieku 40 lat będzie na emeryturze? Nawet w mundurowce trzeba teraz pracowac do końca a nie 15 czy 20 lat.

A Rosja podnosi ceny bo u nich też jest zima i to nie byle jaka. Już gdzieś widziałem że sprzedają pszenicę po 208 usd+ fracht 15usd.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Dajcie spokój trollowi Staszkowi , z jego wiedzą o " lokalnych wymarznięciach " :) Według niego obecny mróz jest tylko "lokalnie" gdzie nie gdzie a  w telewizorni mówią na odwrót ze mróz jest w całej Polsce , lokalnie może być mniejszy w opolskim  , Italiance już trzęsą portkami co dalej ale Stanisław uważa że lokalnie to się jarą przesieje i po kłopocie :)

Jasne 15 stopni mrozu i cała Europa się żuci po waszą przyczepę pszenicy :Djakim trzeba być naiwwnym by wierzyć w takie cuda

44 minuty temu, waldii1 napisał:

Mój szwagier pracuje koło Essen i tam już drzewa zaczynały kwitnąć a teraz mróz trzyma nawet w dzień. W nocy po -10 A do tego wiatr. Nawet we francji są mrozy i wiatr.

10 stopni to w 2011 w maju było i jakoś nic nie pomarzło

http://www.wspolczesna.pl/wiadomosci/bialystok/art/5764085,atak-zimy-w-maju-2011-region-pod-sniegiem-dzis-przymrozki-do-6c-foto,id,t.html

Edytowane przez staszek131415
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v