Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Handluję od wielu lat ale ostatnio mniej. Coraz mniej konkurencyjni cenowo. Dawno im nic już nie sprzedałem, czasem kupię jakiś nawóz albo ziarno siewne. Ale przedstawiciel dzwoni od czasu do czasu Dziś też dzwonił, ale cena rzepaku z miejscowego skupu.

Opublikowano

Bamber wielki z tego Stasia ze hoho. Nie nasza liga Chlopaki konstruktywny dialog bezcelowy. Brak szacunku DLA innych nawet fakt ze niektorzy zyja za 900 pln miesiecznie to DLA niego powod do szydzenia

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

40zł x 20 ton to 800zł w kieszeni , faktycznie, drobne

800 zł to co niektórzy zasiłku z gminy co miesiąc na głowę w rodzinie mogą wyciągnąć za nic nierobienie. a emeryci na rydzyka po 500 co m wpłacają.

800 zł na dobre gospodarstwo to jest nic ale przy większych partiach zboża można coś na tych zwyżkach uzbierać. ale to działa we dwie strony można i stracić

ciekawe co po tych zapowiadanych mrozach się wydarzy bo u mnie śniegu ni ma -15 i po rzepaku będzie

Opublikowano

Ci co siedzą na 800zł z opieki, to nie gospodarzą. 800zł to oprysk od chwastu na 4-6ha i to nie najtańszy. U mnie podobno też coś drgnęło w górę, dziś cena 660-680 brutto, 10-20zł w górę.

Po niedzieli mogą wystąpić mrozy po -20 w nocy i dość silny wiatr. Mam jeszcze trochę jarej pszenicy, może nie jest to taki zły zaskórniak.

Opublikowano
56 minut temu, BENNY82 napisał:

Bamber wielki z tego Stasia ze hoho. Nie nasza liga Chlopaki konstruktywny dialog bezcelowy. Brak szacunku DLA innych nawet fakt ze niektorzy zyja za 900 pln miesiecznie to DLA niego powod do szydzenia

Ci co żyją za 900zł to nie kupują ziemi po 50 tysi z nikogo nie szydzę  tylko diwi mnie że spodziewacie się znaczących wzrostów przy dobrej  cenie spraedzcie sobie ceny zboża w 2009 roku

Opublikowano

"W gazetach dużo ofert ze zbożem a kupujących    mało ... ." @fistaszku 12345 czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd "wiesz" ilu kupujących ?  No bo jeszcze że "dużo ofert " to mogę założyć że jeszcze możesz posiadać taką gazetę ( w moich gazetach jest wręcz odwrotnie bo ogłoszeń dwa razy więcej niż w tamtym roku i że  /kupię każde zboże/ ) ale jak wytłumaczysz że kupujących mało ? skąd to wiesz ? pracujesz na nasłuchu telefonicznym i podsłuchujesz  wszystkie rozmowy z numerów z ogłoszeń ? skąd wiesz że "kupujących mało " . Gdzie złapałeś trop ? Jakim podążasz śladem ?  :)  Może w KGB rabatajesz ?     Czy  Ci po prostu wewnętrzne głosy w głowie podpowiedziały "  kupujących mało " :)

• Haha 1
Opublikowano

Jeśli już chcecie tak porównywać, to odnieście to do inflacji i średniej pensji. Średnia krajowa za IV kwartał 2017 jest prawie 25% wyższa niż w 2009r IV kw.

Średnia krajowa cena skupu pszenicy za 2009r to 465 zł, cena ON 3,45

Opublikowano

porównuje się siłę nabywczą pieniądza lub towaru np. za ile tuczników (ich wartość) można było kupić ciągnik np 100 km, w poszczególnych latach , i zapewniam wam że te nożyce coraz bardziej się rozwierają, tzn coraz więcej trzeba produkować żeby kupić ten sam towar co lat 20 temu. czyli prosto mówiąc pieniądz jest g....no wart, a nasza praca na roli tak samo.

Opublikowano
14 minut temu, marks50 napisał:

"W gazetach dużo ofert ze zbożem a kupujących    mało ... ." @fistaszku 12345 czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd "wiesz" ilu kupujących ?  No bo jeszcze że "dużo ofert " to mogę założyć że jeszcze możesz posiadać taką gazetę ( w moich gazetach jest wręcz odwrotnie bo ogłoszeń dwa razy więcej niż w tamtym roku i że  /kupię każde zboże/ ) ale jak wytłumaczysz że kupujących mało ? skąd to wiesz ? pracujesz na nasłuchu telefonicznym i podsłuchujesz  wszystkie rozmowy z numerów z ogłoszeń ? skąd wiesz że "kupujących mało " . Gdzie złapałeś trop ? Jakim podążasz śladem ?  :)  Może w KGB rabatajesz ?     Czy  Ci po prostu wewnętrzne głosy w głowie podpowiedziały "  kupujących mało " :)

Widzę że ogłaszają te same osoby czyli kupujący nie akceptuje ceny jaką żąda sprzedający

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Widzę że ogłaszają te same osoby czyli kupujący nie akceptuje ceny jaką żąda sprzedający

A czy przyszło ci do głowy że być może sprzedają zwykli handlarze którzy cały czas robią obrót zbożem /tanio kupić drogo sprzedać / dlatego będą się ogłaszać cały czas nawet jak nie będą mieli towaru ?  Pomyśl logicznie - rolnik może ogłosić się raz , dwa i sprzeda lub nie ale w jakim celu miałby przez cały sezon dawać ogłoszenia skoro nie sprzedaje ? Tak z przyzwyczajenia ? Idąc twoim tropem myślenia to należało by założyć że wszystkie firmy ogłaszające się np.w TV to nic nie sprzedają bo ciągle widzę te same reklamy , jeśli  sprzedali by towar to by się nie reklamowali :)  , jak już chcesz trollować to rób to logicznie bo stajesz się śmieszny i się coraz  bardziej plączesz w swojej logice .

Opublikowano

Znam osobiście większość tych rolników mają tak samo wysokie mniemanie o sobie jak co niektóry na tym forum 50 czy 100 ha a zachowują się jakby pół Europy mieli do wyżywieniaB|

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Znam osobiście większość tych rolników mają tak samo wysokie mniemanie o sobie jak co niektóry na tym forum 50 czy 100 ha a zachowują się jakby pół Europy mieli do wyżywieniaB|

Tak jak to w końcu jest ? "Widzę że ogłaszają te same osoby " :) czy znasz tych rolników "osobiście " :)  oj bo naprawdę zacznę podejrzewać że w KGB rabatajesz :)  Jak dalej chcesz się orać to powiedz co sądzisz o rolnikach którzy "mają wysokie mniemanie o sobie "  jest to zaleta czy wada bo nie wiem o co Ci chodzi ?

Opublikowano

A co to ma do rzeczy ? Pisałem że dokupuję zboże to możesz się domyślać e niewielki

Opublikowano
5 minut temu, artur125 napisał:

to tera nie kupuj, za tydzień stanieje do poziomu z 2009

Już pisałem że do maja nie kupię bo stanieje wróćmy do tematu w maju

Przed chwilą, waldii1 napisał:

Jak Wy możecie pisać że podrożeje jak Stanisław będzie musiał dokupić?

Ile masz tych kur do wykarmienia czy co ty tam trzymasz?

Więcej jak Ty rozumu

Opublikowano
wiecie co ? gówno wiecie i tyle ruski rządzi w Europie w tym sezonie i póki lód nie skuje Bałtyku i Morza czarnego a to raczej nigdy nie nastąpi to będą eksportować i cena będzie dalej chujowa Polska się nie liczy kompletnie !!!! jesteśmy jak ostatni wagon go tego z zaciągniętym ręcznym .
  • Like 1
Opublikowano

Jak nie nakupi tanio zboża, to wszytko przed nim..

4 minuty temu, iron napisał:

wiecie co ? gówno wiecie i tyle ruski rządzi w Europie w tym sezonie i póki lód nie skuje Bałtyku i Morza czarnego a to raczej nigdy nie nastąpi to będą eksportować i cena będzie dalej ch*jowa Polska się nie liczy kompletnie !!!! jesteśmy jak ostatni wagon go tego z zaciągniętym ręcznym .

Myślisz że transport wodny jest jedynym środkiem przewozu zbóż ? Jeśli tak to chyba dowiedziałem się dziś czegos nowego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v