Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i jeśli tu są, drogie Panie,potrzebna mi jest opinia na temat firmy UNEX z Lublina,która skupuje zboże.Jak z wypłacalnością i terminowością ?

Opublikowano

Panowie i jeśli tu są, drogie Panie,potrzebna mi jest opinia na temat firmy UNEX z Lublina,która skupuje zboże.Jak z wypłacalnością i terminowością ?

Chociaż to konkurencja to polecam :) Słyszałem same dobre opinie

Opublikowano

Ponownie szykuje się marny rok na ceny jak te zasrane raporty będą ciągle zawyżane. Nie ma nic w nich wiarygodności, żadnej kontroli. Konsekwencje ponosimy my, a zysk płynie od myszy po wichrzycieli.

Już nie chciało mi się czekać do połowy września. Kukurydza poszła po 725-740 netto. Pszenica ciągle w okolicach 600 netto

Opublikowano

A jakie to są dobre ceny? 800, 900, 1000? Żyjemy w innych realiach niż te kilka lat temu. 8 ton z ha po 600 to 4800. Koszty 3000. Zysk 1800. Teraz większość gospodarstw potrafi tak wyprodukować. I są one skłonne sprzedawać w tych kiepskich cenach o których tak często tu czytam. A skóra sprzedają i dalej funkcjonują to chyba się opłaca. Spekulacja owszem. Ale niektórzy niech zejdą na ziemię z tymi wyimagonowanymi cenami bo one na stałe już nie wrócą.

Opublikowano

Jak pszeniczka jest po 600 zł to dlaczego chleb jest taki drogi, niech ktoś mi wytłumaczy. Dlaczego owa branża również "nie zejdzie na ziemie". Nawozy też powinny być adekwatnie tańsze. Czy się może mylę. Środki ochrony jakoś nie tanieją, tylko drożeją, a wycofują te które były  tańsze i skuteczne. Po co to wszystko. Oczywiście po to by nas dymać. I te śmieszne prognozy z Rosji o rekordach srakich i owakich. 5 mln pszeniczki w tą czy tamtą, to już dla tych durnych agencji materiał do spekulacji i obniżania cen. Na jesień też były rekordy kukurydzy, a dzisiaj w magazynach pustki. Ciekawe ile w tym roku będzie konsumpcji przez te opady. Może parametry pozwolą "godziwie" zarobić w tym sezonie

Opublikowano

wiem około 3 tys  no i zysk 1-2 tys z ha przy cenie 500 a jak 600 to ameryka

jak dodasz do tego spłatę kredytu wraz z odsetkami za ziemię kupioną po 50 tys/ha albo i więcej to wychodzi Afryka

Opublikowano

wiem około 3 tys  no i zysk 1-2 tys z ha przy cenie 500 a jak 600 to ameryka

,...he he a jaki dochód wobec tego mają ci dzierżawcy którzy płacą ( na swoje życzenie ) po 2 - 4 tysiące czynszu ? :mellow:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v