Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na cenyrolnicze.pl lekko w górę a na agrolok.pl w dół -ciekawe.U mnie pszenica paszówka 630-640 netto-transport odbierającego.

jaki rejon i kto tyle płaci?

Opublikowano

zawsze sprzedawałem kukurydze do pobliskich kurników ale w tym roku jeden ma zapasy drugi wstrzymał produkcje wiec musze sprzedac  gdzies dalej i moje pytanie brzmi jak to wyglada technicznie, jesli podstawiaja auta przewaznie jakies firmy transportowe ze spedycji ,czy mam sprawdzic wilgotnosc przy załadunku ,jechac na pobliska wage ,jakie dokumenty podpisywac

Opublikowano

Jeśli umawiasz się z jakąś firmą to poproś o podpisaną przez szefa umowę  na maila z wymaganiami, ceną i deklarowaną ilością. Najczęściej są to takie same wymagania w całym kraju. Dla zbóż to chyba wilg. poniżej 14 i zanieczyszczenia ogółem poniżej 6% z czego 2% mineralne (piasek kamyki). Dla kukurydzy sprawdź na stronie  jakiejś mieszalni.

Ustalacie termin i firma podsyła Ci swoje auto lub ze spedycji. Z kierowcą jedziesz na wagę, a ten wystawia Ci wz-tkę. Przynajmniej w moim przypadku tak to wygląda.

Jak jesteś watowcem to wystawiasz fakturę, jak ryczałtowcem to łaskawie czekasz, że fakturę firma skupująca Ci przyśle :D . A różnie może się zdarzyć.

Opublikowano

ale pierdoly piszecie o wymarznieciach co teraz mozna powiedziec? ? za miesiac tak nie teraz liscie beda rudawe bo byly duze mrozy to jakie maja byc zielone jak w kwietniu?? a jak ciagniesz za liscie a ziemia zamarznieta to sie urwie przeciez. mam pszenice za domem i nic zlego nie widze normalnie wyglada jak na te pore roku....

ja sprzedaje  jeczmien po 595 netto i pszenice  po 620 netto jako pasza odbior kupujacego oczywiscie pszenice mozna bylo ryzykowac jako kons. ale roznica na te chwile 20-30 zl na tonie przy dobrych parametrach a gdyby nie przeszla to wyjdzie taniej niz pasza wiec nie ryzykuje ( bialko 13.5 gluten 32 nie ma jak gestosci zmierzyc a moze byc ponizej wymogu czyli 77)

propozycja na nowe zbiory za 13 bialko 610 netto na gospodarstwo ( Polskie Mlyny)

Opublikowano

Gęstość to najłatwiej zmierzyć samemu. Nasypujesz wyskalowane naczynie np 1 dm3 i ważysz na małej elektronicznej wadze.Jak waży 750g to gęstość 75 

Ja używam miarki do oprysków o poj 2l. Wynik dzielę przez dwa.

Opublikowano

W skrócie tak jak napisałeś ale nie tak całkiem do końca . Naczynie 1dm3 powinno mieć odpowiedni wymiar. Ziarno ma być wpuszczone z odpowiedniego dozownika. W internecie są zdjęcia i filmiki jakie to urządzenie i jak się je stosuje.

Opublikowano

ale pierdoly piszecie o wymarznieciach co teraz mozna powiedziec? ? za miesiac tak nie teraz liscie beda rudawe bo byly duze mrozy to jakie maja byc zielone jak w kwietniu?? a jak ciagniesz za liscie a ziemia zamarznieta to sie urwie przeciez. mam pszenice za domem i nic zlego nie widze normalnie wyglada jak na te pore roku....

ja sprzedaje  jeczmien po 595 netto i pszenice  po 620 netto jako pasza odbior kupujacego oczywiscie pszenice mozna bylo ryzykowac jako kons. ale roznica na te chwile 20-30 zl na tonie przy dobrych parametrach a gdyby nie przeszla to wyjdzie taniej niz pasza wiec nie ryzykuje ( bialko 13.5 gluten 32 nie ma jak gestosci zmierzyc a moze byc ponizej wymogu czyli 77)

propozycja na nowe zbiory za 13 bialko 610 netto na gospodarstwo ( Polskie Mlyn

ja mam ofertę na 640 netto . 12,5 białko, 76 gęstość. czyli taka prawie paszówka tak naprawdę.  tyle że muszę zorganizować transport na 25 km

Opublikowano

anto firma nawet bardzo pewna,kasa tak jak pisze Maciej- mi kiedyś wypłacili na drugi dzień. Tak ogólnie to jak się ugadasz tzn.max 14 dni.

Maciej skąd jesteś bo mi proponują po 630 netto za 3 auta.

Opublikowano

kamil18fmr, kto tyle płaci i jakie parametry?

Chemiko Plon (pytałem telefonicznie)

MaX cena przy białku 14,5% i gęstości 78

Wiadomo jak to jest z handlarzami. Przez telefon gadka szmatka, a dowiesz sie ile dostaniesz na wadze jak cie będzie miał już w garści.

Opublikowano

http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2017/02/02/handel-kwitnie/

A zima jeszcze trochę potrwa, szacuje się, że do końca marca wegetacja roślin nie ruszy, a w lutym mogą być jeszcze opady śniegu i spore mrozy do 5-6 marca.

zzz.com.pl

Cennik skupu pszenicy obowiązujący
od 11.01.2017r.

Pszenica konsumpcyjna:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 652,70 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 640,50 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 610,00 zł/t

• Termin płatności: 30 dni

Pszenica I:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 620,60 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 609,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 580,00 zł/t

Pszenica II:

• cena brutto przy stawce VAT 7% - 599,20 zł/t
  • cena brutto przy stawce VAT 5% - 588,00 zł/t
  • Cena podstawowa netto - 560,00 zł/t

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v