Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

a wiesz ile on mu pali i jakie byś kupił do niego pługi lekkie ziemie 4, 5, 6 klasa mój ma 95 koni

Edytowane przez lukaczmarek
Błędy
Opublikowano

cewki czy cewka ? Może być ten elektromagnez walnięty czy tam zawór . Musisz zobaczyć czy do cewki dochodzi prąd "+" .Znajduję się z prawej strony stojąc za ciągnikiem . Jest pod takim kwadratowym deklem na 4 śruby przykręcony i od tego odchodzi taka rurka . jest to tam pod dołem na pewno zauważysz. koło koła

Opublikowano (edytowane)

wielkie dzięki jutro popatrzę a macie do case 4240 może instrukcje obsługi bo nigdzie niema na necie

mam jeszcze jedno pytanie czy żeby sie dostać i do tego elektrozaworu czy tam cewki od napędu trzeba ściągnąć bak bo gadałem z jednym mechanikiem to powiedział że trzeba ściągnąć bak i że on niema na to czasu

Edytowane przez lukaczmarek
Kup sobie słownik
Opublikowano

Do cewki nic nie zdejmujesz tylko to pokrywę . jest przykręcona na 4 śruby 10 klucz . Sprawdzasz czy tam prąd dochodzi , jak nie to puszczasz kabel z aku i zobacz czy coś przeskakuje tzn go załącza to sobie puść ten kabel przez kabinę i włącznik do tego , cała filozofia, :D A jak jest prąd a nie reaguje to albo się zaciął elektromagnez albo cewka spalona. Cewkę możesz zamówić orginał albo poszukać po sklepach co mają części do gazowni ,lub do tirów . powinni ci dopasować podobną jakaś o podobnej wielkości mocy i średnicy

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam pytanie a dokładniej problem ze swoim Case 4240 po około 2 godzinach ciężkiej pracy ciągnik traci napęd a dokładniej albo ślizga się sprzęgło lub poślizg na tarczkach zmiennika żółw - zając. Obstawiam to drugie rozwiązanie ponieważ dzieje się tak kiedy jest olej rozgrzany. Może z was ktoś już to rozbierał bądź naprawiał ponieważ nie wiem od czego zacząć i jak do tego się zabrać. Wszelkie informacje w tym temacie mile widziane.

Opublikowano

Witam ,

Mam podobny problem jak kolega wyżej . Mionowicie straciłem napęd w case 4240 a objawia się to poslizgiem któregoś sprzegła.. Ciągnik przestał reagować na sprzegło głwne-mechaniczne . Rusza z opóźnieniem tylko na niskich biegach głównie polowych. Nie reaguje na obroty silnika . Co za tym idzie pod obciążneiem w ogóle nie rusza. Mogę go zatrzymac hamulcem (bez wciskania pedału sprzegła) a obroty silnika nie spadają. Tak jak by w którymś miejscu rozłączyło skrzynie z przekłądnią główną. Myślę że to coś z półbiegami ponieważ usterkę poprzediło zacinający się zawór półbiegów ( żółw / zając) .

Czy ktoś wię gdzie znajduję się elektrozawór od pólbiegów ??

Czy mozliwe jest by elektrozawór zacią się w pozycji "środkowej" ?? - chyba mało prawdopodobne ;/

Czy może być to uszkodzenie mechaniczne tarczek półbiegów lub jakiegoś mechanizmu im towarzyszacemu.

Z góry dzięki , jeśli ktoś podejmię się rozwiązania problemu !

Opublikowano

Najprawdopodobniej jest tak jak piszesz tarczki cierne od półbiegu się zużyły. Z tego co się orientuję jest co częsta usterka w tej serii jak i cx, Elektrozawór od półbiegów jest chyba pod kabiną na obudowie skrzyni biegów prosto pod nogami, problem z tym że tam niema okienka, jest tylko z przodu i pod siedzeniem. Często przerabiają to na zwykłą skrzynię 8x4 i jest spokój. zobacz czy na żółwiu dobrze ci ciągnie czy również się ślizga.

Opublikowano

Witam! Mam problem z CASE 4240. Najpierw przestał działać "żłówik" półbiegu a później zatrzymał się "króliczek". Traktor nie jedzie. Sprzęgło główne działa bo bez wciśnięcia go nie wbije się biegu. Przy trzęsieniu kabiną ciągnik na chwilę zaczynał jechać. Doszedłem do wniosku że to sprzęgło półbiegów. Rozpołowiłem ciągnik i nie wiem jak wyciągnąć wałek z sprzęglem połbiegów. Wygląda jak by coś go blokowało.  Tarcze są zużyte. Miał ktoś styczność i wie jak wyciągnąć to sprzęgięłko? 

Opublikowano (edytowane)

witam mam pytanie  czy da sie  wyjąć tylny  podnosnik bez sciagania kabiny  case 4220 

kabina xl

Edytowane przez dejek
Opublikowano

Witam, Mam prozbe czy orientuje sie ktos jakim olejem w case 4240 jest zalana skrzynia kupilem ow ciagnik jest w nim malo oleju w skrzyni a jakiego dolac nie mam pojecia wymienial ktos ? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Opublikowano
5 godzin temu, Perko09 napisał:

Mam pytanie . W którym miejscu znajduje się miarka poziomu oleju skrzyni biegów Case 4230 ?

obok plecaka podnośnika z lewej strony. 

Potrzebuje informacji skąd idzie przewód hydrauliczny do hamulca hydraulicznego przyczepy?

Opublikowano
  Dnia 21.02.2022 o 16:55, Perko09 napisał:

Mam pytanie . W którym miejscu znajduje się miarka poziomu oleju skrzyni biegów Case 4230 ?

obok plecaka podnośnika z lewej strony.

Kobrarj455 czy masz może zdjęcie miejsca tej miarki ?