Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BENNY82 chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem wiec zrobie dla ciebie wyjatek i wytlumacze. Byki sprzedane w srode a odbior ustalilem na sobote, kasa 90% wartosci w piatek bylo na koncie, na tzw. brud odcieli 6%, waga pewna. bylo kilku handlarzy, tych powaznych i nikt nie chcial dolozyc nawet 10gr. Nikt nie proponowal mi 8.4netto. Uzgodnilem 8.2netto (8.85brutto vat 8%- jestem vat-owcem) gdybys zastanawial sie skad tyle brutto. Po wypisaniu faktur kupujacy pokazal mi wiadomosc ze cena idzie w dol 20gr. w zaden sposob nie wplynelo to na wartosc sprzedanych przeze mnie bykow. Wiec k**wa pytam w jaki sposob mnie ojebali????    Zawsze znajdzie sie jakis ĆWOK, taki jak TY ktoremu cos nie pasi. Sprzedaj swoje po 10zl. zycze Tobie i sobie takiej ceny. Niektorzy hodowcy wiedza ze jak sie trafi jeden czy dwa w partii co zatrzyma sie na 550kg to nawet sanbull nie pomoze. Stad waga srednia. na pytanie od krzychuuu dlaczego sprzedalem teraz a nie trzymalem by podrosly odpowiem w ten sposob: Mialem echooo na koncie:) 

poczytaj posty z dnia 13 styczeń 2017r w tym temacie a odpowiedzi znajdziesz dwie ja nie będę się odnosił do tego co napisałeś to że jojo na koncie to rozumiem i nie ma wyjścia. tyle

Opublikowano

Widzę że kilka osób wy.ebali ostro ktos sprzedał 2 sztuki ponad 800 kg a dali mu 8 zł od innego chcieli skitke 11 %  chamstwo w biały dzień

Opublikowano

Przemek28_28 Ubojnia Wiktor. Z wagą okej zawsze ważymy samochód przed i po załadunku. Jedynie co trzeba pilnować to strączki bo chce 8%. Wszędzie mówią o spadkach sam nie wiem czy sprzedawać czy czekać jeszcze.

Opublikowano

Z tymi cenami to chyba żarty ze tanieja. Kolega ze wsi sprzedał do glinki w wtorek 3 mieszance waga 700 to dostał 8 wszystko brutto za hf do 600 kg po 7.5 więc to chyba jakoś blef

Opublikowano

Cena spadła srednio 20 gr na cenie WBC w wiekszosci ubojni.Wydaje mi sie ze niema za duzo towaru bo handlarze sami wstepujo i pytajo czy nic niema na handel

Słuchy mnie doszły, że specjalnie opuszczają cenę tylko po to, bo właśnie brakuje teraz bydła. 

Cena spada - rolnik się martwi żeby nie spadła bardziej, więc nie czeka tylko oddaje. Sprytnie to robią dziady. 

Opublikowano

jeszcze troche nieświadomych w tym kraju zostało co się łapie na takie zagranie,albo Pier...lą że bydło nie idzie a każda ilość kupią

Opublikowano

jeśli brakuje towaru to cena powinna iść w górę a nie w dół...eh;/ biednemu zawsze wiatr w oczy wieje.

To co radzicie? trzymać jeśli pasza jest i z kasą nie pilne?

Jest szansa, że cena wzrośnie? a może będą dalsze spadki bo zaraz wiosna..ludziom będą się kończyły zapasy paszy...każdy zacznie wypychać towar z obory i znowu będzie pretekst, żeby obniżyć-bo tyle bydła będzie do sprzedaży.

Opublikowano

Ja mam teraz 6 byków(od500do 600)i tak z 4 krowy na raz bym to wywalił . Ale bede czekał chodz u mnie już zapasy topnieją w oczach ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v