Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

towaru potrzebują,wywołają panikę ze cena w dół to ludzie zaczną wyprzedawać,co roku to samo

Opublikowano

Sieją panikę bo wiedza ze zaraz ludzie bedą kupować nowe cielaki żeby wziąć dopłatę wiec próbują wyrwać taniej. U kuzyna brał koleś w środę takiego około 200, złamana noga to tez mówił ze tanieją ale ma w boksie 8 takich około 650 kg to chciał dołożyć mu po 15 gr żeby jak to nazwał nie jeździć na prozno

Opublikowano

Do Skiby, bo najbliżej i niby nie oszukują

kiedyś dałem im na próbę 2 letniego 50%sm ponad 800kg ładny byk kierowca mówił że miał być w R. Wybił się na 53% i klasa O. Po przeliczeniu na żywo wyszło 6,70netto. Był to taki średniak z tych co wtedy były do sprzedania kierowca wiedział że to próba jak wyjdzie dobrze to resztę sprzedam. Dzwoniłem i nic mi nie dołożyli wymyślili sobie że nie oszukują tylko że tłusty i dlatego O klasa a i tak dobrze dostałem bo ponad 5tys zł. Pozostałe byki poszły na ogólną po 7.30netto do handlarza.
Opublikowano

Propozycja na żywą 8,00 brutto, mówią ze na wbc wyjdą lepiej. Ta partia juz dogadana, nie bede sie wycofywał. Zobaczymy, jak strace to juz wiecej nigdy nic nie dostaną 

Opublikowano

ja nie mam szczęścia do wbc albo źle żywię bo stale słabo wychodzą. Latem dałem na próbę do Łuniewskich 2 byki słaby hf 27 miesięcy 740kg na żywo propozycja 6.5 netto na wbc po przeliczeniu 6.6netto czyli dobrze. Drugi byk 50%mo 24miesiące 840kg propozycja na żywo 7netto na wbc po przeliczeniu 6.80netto. Wybicie nie wiele lepsze jak ten hf i klasa też O. Dzwoniłem co się stało to tłumaczą się za tłusty i dlatego. Nie wiem o co chodzi chcieli by żeby co 2 dni karmić żeby chude były.

Opublikowano

BENNY82 chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem wiec zrobie dla ciebie wyjatek i wytlumacze. Byki sprzedane w srode a odbior ustalilem na sobote, kasa 90% wartosci w piatek bylo na koncie, na tzw. brud odcieli 6%, waga pewna. bylo kilku handlarzy, tych powaznych i nikt nie chcial dolozyc nawet 10gr. Nikt nie proponowal mi 8.4netto. Uzgodnilem 8.2netto (8.85brutto vat 8%- jestem vat-owcem) gdybys zastanawial sie skad tyle brutto. Po wypisaniu faktur kupujacy pokazal mi wiadomosc ze cena idzie w dol 20gr. w zaden sposob nie wplynelo to na wartosc sprzedanych przeze mnie bykow. Wiec k**wa pytam w jaki sposob mnie ojebali????    Zawsze znajdzie sie jakis ĆWOK, taki jak TY ktoremu cos nie pasi. Sprzedaj swoje po 10zl. zycze Tobie i sobie takiej ceny. Niektorzy hodowcy wiedza ze jak sie trafi jeden czy dwa w partii co zatrzyma sie na 550kg to nawet sanbull nie pomoze. Stad waga srednia. na pytanie od krzychuuu dlaczego sprzedalem teraz a nie trzymalem by podrosly odpowiem w ten sposob: Mialem echooo na koncie:) 

Opublikowano

Wczoraj sprzedałem 16 szt. srednia 735 kg ( 3 mniejsze sztuki mi zaniżyły)  LM i SM nie były to czyso rasowe ale łądne bydło, cena 9.15 brutto termin zapłąty 5 dni

Komu sprzedawales i czy byly z luza ?
Opublikowano

kiedyś w agrobiznesie mówili, że w maju ma się otworzyć nowy rynek zbytu to i cena byłaby może wyższa, ale do maja jeszcze daleko, ja planuję sprzedaż na marzec-kwiecień, bo mam jeszcze czym ich karmić.

Opublikowano

W piątek sprzedana krowa mieszaniec MO-HF 407kg po wybiciu i po 10.90 netto za kg w klasie O a wago żywej nie znam bo ponoć sensor wagi miał awarie a sprzedane do OSI Food Work Chróscina.

A ktoś  jeszcze ktoś da opinie i firmie Slaby-Marczyk ?

Opublikowano

Dlaczego podajecie ceny brutto ? To bez sensu.

Różnica między zasadami ogólnymi, a ryczałtem 1%. W dodatku owe 8% na zasadach ogólnych należy teoretycznie przekazać do US, więc żadna z tego korzyść.

"...mierzenie fujarki razem z kręgosłupem"

Nowy chwyt skupujących na mydlenie oczu wyższą ceną ?

Wracając do tematu Chróścina ma w cenniku, klauzule, że powyżej 24 miesięcy byk jest wyceniany wg tabeli dla krów.

Pomimo, że ubojnia jest zlokalizowana +- 40 km od mojego miejsca zamieszkania to nigdy nie zaryzykowałem im sprzedać na WBC, po za tym sprzedaje wyłącznie w wieku powyżej 24 miesięcy.

Mój oferent obecnie płaci do 7,8 netto, ale jak go znam to nie jest ostatnie słowo.

Opublikowano

Czy ktoś wie coś o firmie "Sołtys" Przemysław Łosak Daleszyce? Gość zalega mi z płatnością za bydło a w telefonie włącza się poczta głosowa. Wcześniej odbierał bydło i nie było żadnych problemów z płatnością!

Opublikowano

Czy ktoś wie coś o firmie "Sołtys" Przemysław Łosak Daleszyce? Gość zalega mi z płatnością za bydło a w telefonie włącza się poczta głosowa. Wcześniej odbierał bydło i nie było żadnych problemów z płatnością!

Długo zalega? To jest najgorsze, że masz pewnego odbiorcę a on nagle zaczyna lecieć w kulki

Opublikowano

ile u was strącają z wagi na tzw.opas? bo mam krowę do sprzedania około 750 kg propozycja od handlarza 5.6zł brutto i 11% strąca, byk ważony hf 730 kg  7.8 zł brutto 8% strączki, nie powiem byk kościsty ale krowa tłusta. Dobra cena? 

Opublikowano (edytowane)

Cytat z serwisu cenyrolnicze.pl 17.01 2017  " średnia cena skupu wymienionego wcześniej byka (żywiec) wzrosła o + 0,03 zł, a wbc o + 0,01 zł/kg." 

ile u was strącają z wagi na tzw.opas? bo mam krowę do sprzedania około 750 kg propozycja od handlarza 5.6zł brutto i 11% strąca, byk ważony hf 730 kg  7.8 zł brutto 8% strączki, nie powiem byk kościsty ale krowa tłusta. Dobra cena? 

Psem go poszczuj i nawet nie gadaj z idiotą

Edytowane przez bykoland
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v