Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie wie ktoś o firmie BEEF-MAREK  marek zbigniew zakrzewski ? Oferują jak dla mnie nierealne ceny na bydło między 7 a 10 zł za żywą wagę . Jak u nich z wypłacalnością bo wagę mam swoją .

Opublikowano

Panowie wie ktoś o firmie BEEF-MAREK marek zbigniew zakrzewski ? Oferują jak dla mnie nierealne ceny na bydło między 7 a 10 zł za żywą wagę . Jak u nich z wypłacalnością bo wagę mam swoją .

U mnie byli i przez telefon mowili ze 8 brutto dadza za jalowke a przyjechali i proponowali po 6.5 w koncu z wielkimi zalami weszli na 6,8 i odjechali bez jalowki.

Opublikowano

Po ile ostatnio dostajecie za jałówki ? W jakiej wadze je sprzedajecie ?

Opublikowano

A wiec tak u teścia byli Ci co daja 8.5 jak ma 600 kg na czysto. Teść ma dwa byki mówi że z oka im daje około 600 kg tamci przyjechali zaproponowali mu cenę 7.8 brutto ale mówią że warzą one około 500 kg gdy ten im mówi że jego zdaniem pod 600 padło od razu pytanie a co były ważone ?  Z takim dziwnym spojrzeniem na siebie . On powiedział że nie to oni to możemy zwazyć i kupić jednak teśc nie sprzedał bo stwierdził że z waga chyba cos nie tak skoro oni twierdza że wązą po 500 kg. Szkoda że nie wpuścił nawet jednego na wagę wtedy było by bardziej widoczne czy ich cena idzie z zaniżana wagą czy tylko sami taki skupującyże na wadze z oka sie nie znają (oszacować) Daje to dużo do myślenia . Jeśli by niby miały te 500 kg dostać po 7.8 zł/kg za Hf to cena super ale...

Opublikowano (edytowane)

na poprzedniej stronie pirałem o wczorajszym handlu jałówek. Z jakich stron jesteś?

pow . Lubartów . Pośrednicy z moich stron głównie do Łukowa biorą .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak jak napisałem - z lokalnymi pośrednikami , a ci , z tego co wiem , to do Łukowa odstawiają . Drobny hodowca jestem , w tej chwili jedna jałówkę będę miał i tak się zastanawiam jakie ceny . W bykach jestem w miarę obeznany , a właśnie z jałówkami nie specjalnie , a że lubię wiedzieć to pytam. B)

Opublikowano

Co do agrostaru to u mnie tez mieli co tygodniowe skupy ale nie mieli co kupowac bo namnozylo sie mnustwo handlarzy . Placili niezle nawet waga byla pewna kasa zawsze w terminie nikogo nie robili w chu...ale jakos nikt im teraz nie sprzedaje w okolicy a zaczelo sie jak na emeryture odeszedl glowny klasyfikator zywych bydlakow Marianek. Nikomu nie chcialo sie wozic kazdy wolal jak przyjada na podworko i zabiora niby oni tez zaczeli pozniej jezdzic ale widac za pozno zaczeli udogadniac klientom

Opublikowano

U nas też kiedyś mieli stały skup. Co tydzień przyjmowali nawet po 40 sztuk, trzeba się było zapisywać. I tak jak piszesz kolego robi narobiło się handlarzy i trochę ich wyparli. Do nas przyjeżdża Roman i nigdy nie było problemów z wagą i płatnością. Teraz przyjeżdżają jak jest przynajmniej 5 sztuk w okolicy i zabierają z gospodarstwa. Waga pewna przynajmniej w moim przypadku, ogólnie polecam.

Opublikowano

Może ktoś kto handluje z Agrostarem powie coś więcej o współpracy? Jak z wypłacalnością, do ilu dni płacą, mają samochody z wagami czy tylko ogólna waga?

Opublikowano (edytowane)

u mnie może i małe,ale u znajomych odbierają krowy to co miesiąc auto i zawsze kasa wcześniej

Widzę kolego moje strony wiec zapytam gdzie odstawiasz i jak z ich wiarygodnościa. Mam na sprzedaz 4szt mieszance. Jeden praktycznie klon Tempera (wpisz w google to bedzie pierszy temper Simental)z katalogu waga lekko 750kg na czysto pozostale 3 po 700 kg netto. Ile mozna wiac za takie sztuki i kto najlepiej placi w rejonie północnej wlkp.

Edytowane przez janczar810
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v