Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Watpie aby zakazali uboju ,zbyt duze pieniadze wchodza w gre i za sporo maja do stracenia ci pOSŁY. 

Tylko sam sie dziwie jak tak glupi pomysl przyszedl im do glowy- przychodzi tylko jedno wytlumaczenie ktos cos kupił/sprzedal cos staniala/zdrozalo  i ktos zarobil/stracil miliony!!!

Opublikowano

Ja mam nadzieje ze to tylko gadanie o tym uboju i zwierzetach futrrkowych... Skoro raz zakaz uboju zostal uznany za niekonstytucyjny to chyba tym razem nie bedzie inaczej. Jednak gdy o tym glosno moga przegłosować cos innego

Opublikowano

Ma każdy bydla w uj 2 auta dziennie spokojnie zbierają gdzie normalnie żeby jedno zebrać muszą nagonic 2x tyle drogi. zostało im miejsca na 2 więc jutro mają być. Jak dobry mieszaniec do 750 kg max 8.5 brutto, ogólnie byczki piękne nie brzuchate i dupki napakowane heh jeden chyba bardziej hf bo kościsty  w plecach ładny, ale za to dupka jakby prześcieradło na kiju powiesił zobaczymy...

jednego z rana postaram się zważyć, puszczać od razu pierwszego czy później ? Dwa zostawię na po świętach najwyżej Sylwester będzie o suchym pysku jak zjadą

Opublikowano (edytowane)

Cena dziś krowa Max 5.6 netto byk mięsny 7.4 netto( ale czysta rasa) ceny w Urbanek i DabPol

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Mieszance 8 szt 691-785 brutto 7.7-8.5zł brutto 6% potrącenia. Szału nie ma, ale przynajmniej waga 100%. 

Tak jak ktoś mówił z oka można się przejechać, jeden średniak krótki ale mega szeroki oceniał na 700-720 a dał 785 dwa razy z wagi zganiali bo nie wierzyl. Spisane w oborze każdy ocena i cena, a na wadze który dał lepiej to poprawił nie mam zarzutów Agromir. Resztę mówił żeby dawać,  a jak nie to może w marcu coś ruszy 

Opublikowano
19 godzin temu, pedro2 napisał:

Ma każdy bydla w uj 2 auta dziennie spokojnie zbierają gdzie normalnie żeby jedno zebrać muszą nagonic 2x tyle drogi. zostało im miejsca na 2 więc jutro mają być. Jak dobry mieszaniec do 750 kg max 8.5 brutto, ogólnie byczki piękne nie brzuchate i dupki napakowane heh jeden chyba bardziej hf bo kościsty  w plecach ładny, ale za to dupka jakby prześcieradło na kiju powiesił zobaczymy...

jednego z rana postaram się zważyć, puszczać od razu pierwszego czy później ? Dwa zostawię na po świętach najwyżej Sylwester będzie o suchym pysku jak zjadą

Te które mam zważone zawsze idą później nigdy pierwsze , czasem drugi, czasem ostatni

Opublikowano

Poszła jałówka MM 613 kg po 7,50zł wszystko brutto Łódzkie. Miał pełne auto, ludzie sprzedają na potęgę przed świętami z tego co mówił. I tak jak ktoś już pisał ceny zazwyczaj podskakują pomiędzy nowym rokiem a trzema królami, brakuje wtedy bydła bo ludzie nie chcą obór wietrzyć i z tego co kierowca mówił średni 20 gr dokładają.

Opublikowano

w czwartek poszły 2 szt. MM 810 i 850 kg po 8,1  - waga i cena brutto  2 tygodnie temu byłoby 40-50 gr więcej , u nas bydła nie ma zbyt dużo ale i tak ceny poleciały

pow. lubelski

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.12.2017 o 09:40, radekz200 napisał:

w dabpol byki wczoraj 8,6 brutto przez dzien by tyle polecialy

a oni mają dobrą wagę? ważyłeś przed oddaniem na swojej?

Wczoraj poszło 7 szt mieszańców łączna waga 5380 kg , po 8,6 brutto, dwie jałówki mm po 600 kg po 7 zł.

Ja jak oddaje to ważymy albo na mojej albo całkowitą samochodu u sąsiada. Bo już tyle znam tych przypadków z wagą, że głowa boli. Ale wiadomo potem skąd się biorą te super ceny czasami.

Edytowane przez olkosio
Opublikowano

U mnie co był to rano miał pełen samochód i mówi że na dziś ma 3 transporty a to lokalny odbiorca nie firma nie wiadomo jaka więc wszyscy sprzedaja na to wychodzi 

Opublikowano
5 godzin temu, nikolas29 napisał:

kto ci tyle dał za jalowke??????????? kamil2111

A co za dużo ? ja wczoraj sprzedałem jałówkę 639 kg po 7,70 .

Opublikowano

szukal bydla w tamtym roku w mojej okolicy jezdzil z naganiaczem ,ja nie sprzedałem bo cena mi nie odpowiadala,ale jak bral od znajomego to placil mu z vatem na miejscu,kreca się w mojej okolicy bo widze ich auto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v