Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

tyran33 mi ich nie szkoda :) jak dla mnie powinni placic jeszcze więcej za te 'cielaki na doplaty' :) potem za to można taniej kupić takiego 3 miesięcznego w sierpniu.

Jaka teraz cena za hf w wlkp ? Chodzi mi o żywa wage

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Przecież nie ma żadnej różnicy w cenie cielat przed skladaniem o dopłaty i po. Przez cały rok te same ceny

jest duża różnica, wystarczy olx poobserwowac, nie mówiąc już o tym ze teraz można dużo wynegocjowac a w marcu to nie było rozmowy bo każdy pośrednik był pewny że towar i tak sprzeda

Opublikowano

Obserwuje olx i na giełdach i ceny takie same. A i negocjacje podobne

micgal to zyjesz w jakiejs oazie. w maju niedosc ze byki dorosle walnely na leb na szyje z dobrom zlotowke na kilogramie u mnie do poziomu 6,30- 6,40 za kg HF to jeszcze handlarze za tygodniowego  zapyzalego HF krzyczeli 1000-1200 zl a za ncb 1500-1600 o mm to juz nawet niewspominam. jak mu powiedziales ze chyba zgupial to  odpowiadal ze niechcesz pan to nie bierz ja i tak zachwile go sprzedam a wy macie doplaty do bydla to krzywdy niemacie. A teraz w zadnym ogloszeniu nawet nieznajdziesz zeby ktokolwiek chcial za HF wiecej jak 800 zl a widze mase ogloszen nawet 650 zl.  wiec cielaki sa o 400-600 zl tansze niz w maju. ale banda frajerow na rynkach sobie wtedy  wydzierala cielaki od handlarzy bo na doplaty i musi miec komplet. Teraz niech idioci placzom bo niedosc ze sami niepoliczyli to jeszcze rozwalili rynek.

ale jak znam zycie bedzie kolejny nabor  na doplaty i bedzie to samo. skonczy to sie dopiero za 2 lata jak jeden z drugim sprzeda byka w maju( bo wtedu mu zapewne dojdzie) za nedzne grosze i powie ze sie nieoplaci.

ale na teraz uszlyszal doplata wiec zidiocial.

Opublikowano

A ja bym wszystkie te dopłaty,prowy,młode rolniki i inne ch*je muje wsadził do jednego wora,podzielił na hektary i tyle :)kto by chciał to by się rozwijał a reszta by przejadła i przepiła i też interes ny sie kręcił ;)

Opublikowano

A ja bym wszystkie te dopłaty,prowy,młode rolniki i inne ch*je muje wsadził do jednego wora,podzielił na hektary i tyle :)kto by chciał to by się rozwijał a reszta by przejadła i przepiła i też interes ny sie kręcił ;)

dokładnie, zrobic tylko JPO i koniec

a jaki porzadek by mozna dzieki temu zrobic w agencjach  :D

no i na polu kazdy by miał co by chciał a nie co łunia dotuje w sztuczny sposób

Opublikowano

tyran33 mi ich nie szkoda :) jak dla mnie powinni placic jeszcze więcej za te 'cielaki na doplaty' :) potem za to można taniej kupić takiego 3 miesięcznego w sierpniu.

Jaka teraz cena za hf w wlkp ? Chodzi mi o żywa wage

Góral wczoraj brał od kolegi i podobno po 7,5, a MM po 7,8 ale ile w tym prawdy to nie wiem bo faktury nie widziałem , no i nie wiadomo jak ważyli

Przecież nie ma żadnej różnicy w cenie cielat przed skladaniem o dopłaty i po. Przez cały rok te same ceny

oj jest i to spora a w dostępności już nie wspomnę

Opublikowano

Wczoraj sprzedane dwie jałówki te co w galeri mam czarna waga wbc 258kg 14.60 brutto czerwona 178kg 14 brutto krowy jedna 342kg 13 brutto druga 275 12.50 brutto

Opublikowano

Obserwuje olx i na giełdach i ceny takie same. A i negocjacje podobne

ale negocjacje to pewnie nie na "giełdach", w sensie masz na myśli tablice ogłoszeń i negocjacje z ogłoszeniodawcą?

Opublikowano

W moich stronach cena na cielaki taka sama była jak kupowałem w lutym i  w lipcu (wysoka ), a jaka jest różnica czy ciele kupione w marcu czy w sierpniu skoro i tak 2 razy do sztuki jest dopłata . W innych województwach gdzie jest dużo HF teraz cielaki ogłaszają dużo taniej .Szwagier sprzedał dwa byki 8.30 brutto ,660kg,740kg

Opublikowano

Zimą miesne sprzedawałem o 20% drożej w ciągu kilunastu minut a hfy o 50% drożej w przewciągu doby. Teraz jak wrzuce na olx prawie nikt nie dzwoni, tylko jakieś grymasy wiec wszystko idzie do handlarza, ceny stabilne tylko muszą miec min. 50kg

Opublikowano

dokładnie, zrobic tylko JPO i koniec

a jaki porzadek by mozna dzieki temu zrobic w agencjach  :D

no i na polu kazdy by miał co by chciał a nie co łunia dotuje w sztuczny sposób

Chyba nie wiesz co piszesz. 

Po pierwsze ile jest osób które mają ziemię i pobierają dopłaty (oddane w dzierżawę na właśnie takich warunkach) to nie wiem czy wzbogacił by się taki zwykły rolnik czy dalej dla psełdorolników szła by kasa

Po drugie ceny ziemi poszły by w górę

Po trzecie dopłaty dodatkowe jak np. do bydła, czy do wybranych upraw regulują podaż/popyt na rynku, utrzymują niszowe uprawy- jak by tak było to każdy by pier... trzymać krowy (nawet ja), siał by tylko kuku albo zboża przez co na rynku byłoby jeszcze więcej niż jest teraz a cena była by dużo niższa raz że jest zadurza podaż dwa że rolnik dostawał by lekkie pieniądze w postaci JPO

Po czwarte ceny artykułów do produkcji z automatu idą w górę- i myślicie że bierzecie dużą kasę a i tak oddacie ją przedsiębiorcy

Więc wszystko co jest w dopłatach bezpośrednich ma na celu "jakąś tam" regulację rynku, a programy rozwojowe są skierowane do danej grupy ludzi a nie do takich psełdocwaniaków

Dla mnie powinny całą kasę z dopłat bezpośrednich przenieść na programy rozwojowe i wtedy będzie bardziej uczciwie, bo z tej kasy już nie będą korzystać rolnicy którzy tylko na papierku mają ha, jedynie problem był by z przedsiębiorcami (całą branża produkująca dla rolnictwa) ale sądzę że i oni bijąc się o klienta schodzili by z marży

Opublikowano (edytowane)

gdyby w tej chwili wprowadzic tylko JPO w konkretnej stawce tak 400-500 euro to wiesz co by sie stało ? 

wiekszosc przestała by cokolwiek robic bo po co ?  :D

a wiec towaru na rynku by nie było za wiele  :D

tylko by orali/talerzowali i na tym koniec  :D

Edytowane przez ozzborn
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v