Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No aż mnie zaciekawiło . To który zakład padłe skupuje ? Mam wrażenie że niektórym to lekarz by się przydał , bo takie pierdoły pociskają że ...

Opublikowano

Panowie co do cen to w zeszłym tyg sprzedałem 2 byki i 3 jałówki na WBC

1 byk 370 kg mięsa cena 14 netto

2 byk 350 /14

3 jałówka 320/13

4 jałówka 300/13

5 jałówka 300/12,60

Opublikowano
25 minut temu, slawek2301 napisał:

dobrze że napisałeś  że był na,ebany ,,, jaki miał stan takie walił głupoty a następny wierzy i powtarza ,.Znam takich co też zarabiali po pięćset zł . ale w gębie , już nie handlują . bo zbankrutowali . Następna ciekawostka co do po urazówki , pokaż mi zakład który  płaci jak za normalną sztukę , jeżeli opowiadasz takie rzeczy poprzyj to dowodami . po urazówka każda jedna ma jakiś defekt jak nie obita to rozdarta , po za tym każda ma PH co już ją dyskwalifikuje jako pełno wartościowy towar. następna sprawa jak tak , ładnie ci znajomy ojca opowiadał to na co  czekasz ? bierz się za handel i nie narzekaj też będziesz zarabiał pięćset , ale chyba 500+.Jeżeli coś się pisze to trzeba mieć trochę wyobraźni i wiedzy na ten temat . POZDRAWIAM .... a co do cen to w tym tygodniu cena poszła 20 gr do dołu , być może dla tego że towaru jest do bólu a być może zaczął się spadek

Jasne kur*a a dwa domy i trzy nowe samochody to mu z nieba spadły. Każdy zakład płaci za pourazówke jak za normalną sztuke oczywiście poubojowo. Ile wyda miesa takie są pieniądze. Jak złamie się noga to odrzuca się popsute, a jak pękła macica to co mogło się w mięsie popsuć????????  Wziąłbym się za handel ale chwilowo nie mam na to czasu i pieniędzy a co będzie  kiedyś czas pokaże. Nie pisz bzdur bo każdy wie ze za 100 zł tam nikt nie jeździ wystarczy pomyśleć loczicznie. Także nie pisz jak nie masz " wyobraźni i wiedzy na ten temat"

• Like 1
Opublikowano

Ojciec jak był ze znojomym ( Handlarz 20 sztuk może więcej tygodniowo ) Było 13 sztuk jego 7 naszych wtedy i ojciec widział ile netto wychodziło mu i wahało  się między -50 do 400 zł na sztuce w sumie jakoś ponad 3,5 k wychodziło za 13 sztuk Sporo? możliwe tyle że ma pracownika koszt jego 750 zł, ponad  2 tyś kilometrów tygodniowo solówkąprzy spalaniu około 20 l/100 km czyli 400 l paliwa to koszt około 1600-1800 zł paliwo to przykładowy tydzień ten który wiem i czy znów tkie kokosy wiadomo  może gorszy tydzien nie wnikam a i  900 za sprzedaż naszych po ubojowo i transport czyli różnie bywa  a Wracając do Cen w przyszłym tygodniu jedzie najprawdopodobniej 8 2 w o po 14 netto reszta R może u 14,2/14,5 netto powtawiam zdjęcia i wrzuce wybicia jak pojadą 

Opublikowano
9 minut temu, zetorki12 napisał:

No aż mnie zaciekawiło . To który zakład padłe skupuje ? Mam wrażenie że niektórym to lekarz by się przydał , bo takie pierdoły pociskają że ...

Jak jesteś zainteresowany napisz na priv to pogadamy

5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Właśnie tak jest że ktoś puści bajkę że nawet zdechle sztuki kupują na ubojni. Tak samo jak pracowałem w paszarni że do granulek dajemy gumę albo piach żeby była ciezsza pasza:)

a co robią z tymi co podrzynają?

Opublikowano

U mnie 6 z luzu i 2 z łańcucha

Sołtys u mnie przelew z GÓRY i nawet nie mam rozmowy jak ma być inaczej, nie poszedł by po moich warunkach to poszło by do kogo innego, każdy dawał podobna kwotę, plus minus kilka groszy ale potrącenia większe, więc jak ktos mi dołozy 10 gr i da 6% to na jedno wychodzi ;)

Waga ostatnimi czasy u mnie tylko ogólna, nawet z łańcucha, jak ktoś się nie zgadza to bajbaj....

Opublikowano

mk9422 częściowo masz rację , ale krowa z pękniętą macicą nie jest po urazowa ,( sam mówisz że spokojnie wytrzymała weekend ) i idzie normalnie , chyba że się wykrwawi i leży wtedy święty boże nie pomoże . po urazówka jest wtedy jak coś złamie , leży kilka dni po wycieleniu czy chorobie i wtedy nie ma opcji żeby jakikolwiek zakład zapłacił tak jak za normalną . zawsze może zadzwonić na zakład i przekonasz sie wtedy jak i ile płacą , po co ci pośrednik spróbuj sam. A tamtemu panu dobrze że podziękowałeś bo to jak wcześniej pisałem był pajac nie kupiec

Opublikowano
3 minuty temu, Mikruss napisał:

U mnie 6 z luzu i 2 z łańcucha

Sołtys u mnie przelew z GÓRY i nawet nie mam rozmowy jak ma być inaczej, nie poszedł by po moich warunkach to poszło by do kogo innego, każdy dawał podobna kwotę, plus minus kilka groszy ale potrącenia większe, więc jak ktos mi dołozy 10 gr i da 6% to na jedno wychodzi ;)

Waga ostatnimi czasy u mnie tylko ogólna, nawet z łańcucha, jak ktoś się nie zgadza to bajbaj....

wewrześniu im sprzedawałem to tak było, załadowali bydlaki i czekali za stodołą ze mną i braćmi oczywiście aż przyjdzie przelew dopiero dostali paszporty i odjechali, jako ciekawostkę podam,ze byli po bydło dzień wcześniej dobrze po południu i im nie sprzedałem to następnego dnia już prezd 6 rano tel że są pod domem^_^

Opublikowano

Myślisz ze ubojnia da mi, który odstawia 10-15 szt rocznie taką samą cene, co handlarzowi który odstawia bydło w setkach? Poza tym od handlarza wezmą  każdą sztukę ode mnie nie.

Opublikowano

Przeczytałem dwie ostatnie strony i jestem przerażony. Ja pierwsze szt będę sprzedawał może za miesiąc ,ale już postanowiłem ze wszystko idzie na WBC do wybranej już firmy Maja przyjechać zabrać i reszta należny do nich Nawet warzył nie będę przed sprzedażą mimo ze wagę mam  

Opublikowano

lekarz to by sie tobie przydal,podzynaja glowe krew odchodzi i idzie normalnie nie jedna sztuka w transporcie padnie ze samego stresu,przekarmiona jak by wszystkie mialy isc do kontenera to by z torbami poszli masarnia sie z nimi inaczej liczy ktos musi im dostarczac bydlo

Opublikowano
18 minut temu, debrzyna napisał:

Przeczytałem dwie ostatnie strony i jestem przerażony. Ja pierwsze szt będę sprzedawał może za miesiąc ,ale już postanowiłem ze wszystko idzie na WBC do wybranej już firmy Maja przyjechać zabrać i reszta należny do nich Nawet warzył nie będę przed sprzedażą mimo ze wagę mam  

To jeszcze przedtem skocz do Castoramy kup gumowy młotek i się w łeb jebnij. 

Opublikowano (edytowane)

Ojj już skończcie tą wojnę. Jak by miało to coś zmienić. 

Wylewamy brudy na siebie, a czytają to też osoby trzecie. Lepiej zachować niektóre sensacje dla siebie. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Ja z góry zakładam, ze każdy patrzy aby tylko opier... luźna gadka smichy cichy ale trzeźwy umysł trzeba zachować. Od 4 lat brali od Anny z BBI  w tym roku zaczęli ważyć na samochodzie jalwke wpędzilismy wyświetlacz mieli tak ustawiony ze trzeba było z boku zajść  550 kg patrzę a gość stoi na samochodzie i perfidnie ciągnie za linkę do góry, 590kg i 10gr w górę.

A jak jest z tymi pilotami, ze niby trzyma w kieszeni i jak byk wchodzi to cos tam pyka i jest -, możliwe? :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v