Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

koledzy mam wrazenie ze wy na tym forum zamiast informowac o aktualnych cenach naprawde jak to jeden z kolegow powiedzial bajki piszecie i koncert zyczen robicie. Panowie z bykami jest krach cenowy spadly na leb na szyje i spadaja dalej gdzie wy te ceny 7 zl czy 7,5 dostajecie w mojej okolicy HF 6 zl-6,2 max a nawet nie ktorzy daja ponizej 6 zlotych mieszance 6,5 gora za miesny 6,8- 7 ale wibitna sztuka. zeby nie byc goloslowny zamieszczam adres strony z cenami z roznych punktow skupu i to co wy wypisujecie ile to niby dostajecie za HF to nawet realnie nie jest stanie dostac sie za SM szczegolnie prosze o komentarz od bajkopisarzy z wielkopolski jezeli dostajecie wiecej to wrzucie skan faktury albo podajcie namiar i telefon tych dobroczyncow co wam placa gory zlota za byki moze sie z ktoryms skontaktuje, o ile oczywiccie istnieje naprawde a nie dla przechwalek na forum

strona :   https://rolnicy.jimdo.com/ceny-skupu-bydla-i-trzody/

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

klaso o 12.4 netto caly czas wienc handlarze walo w ciula pendzic ich

kolego ja pedze ich od marca w marcu cena  byla za hF 6.8-7 a teraz 6,2 i z tego co wiem do zniw ma byc poziom 5,5 to jak dlugo mam pedzic?????

mnie poprostu denerwuje pisanie na forum klamstw ze HF ktosc przedal po 7 zlotych jak nikt teraz takiej ceny zwlaszcza w wielkopolsce za SM niedostanie chyba ze super byk. poprostu ja wchodze na forum aby zorientowac sie jaka cena jaka koniunktura ale widze ze na forum kazdy zawyrza cene o 50-60 groszy niz naprawde dostaje. A jezeli dostaje to prosze imie nazwisko i numer komory handlarza i ja natychmiast tam dzwonie aby sprzedac swoje byki

klaso o 12.4 netto caly czas wienc handlarze walo w ciula pendzic ich

Bykow jest obecnie jak gnoju w dodatku ludzie sprzedaja byki ktore kupili 2 lata temu na doplaty teraz byki pokonczyly 24 miesiace doplaty juz niema wiec kazdy sprzedaje a cena w dol a bedzie jeszcze gorzej bo teraz doplata wzrosla i ludzie masowo kupuja cielaki i wszadzaja gdzie sie da nawet do domu)))) wiec strach pomyslec co bedzie za 2 lata chyba bedzie krach a nie zarobek.

A co do forum prosze o udciwosc  prawdziwa cene a nie popisywanie sie kto ile dostal mimo ze dostal owiele mniej

Opublikowano

Jeśli chcesz info kto odbierał to pisz priv chetnie podam dane odbiorcy(chociaż juz napisałem)

Jeśli chodzi o sztuki to nie licząc HO-nie mylić z hf to sztuki były naprawdę ładne a zwłaszcza jałówka, za podobne sztuki w połowie marca ten sam odbiorca dał mi od 7,8 do 8,05,-netto/kg

Opublikowano

W świętokrzyskim jeszcze są normalne ceny ale zobaczymy za kilka tygodni. Wujek ostatnio sprzedał czarno-białego za 7,5 my mamy 2 mieszańce simentala na czerwiec i ciekawe jaka będzie cena obecnie 8+ za takie.

Opublikowano

Sprzedałem dziś krówke 750 kg po 6zł. Wczoraj pomagałem sasiadowi przy załadunku byków dostał po 7zl za hf-y , waga srednio 750kg ładne jak na ta rase, wiek 2 lata, przynajmiej na paszporcie. Odbiorca ten sam co u mnie.

Opublikowano

7,5 to nie taka zła cena

tyran. Ja słyszałem że po żniwach to za darmo będą brać, a później to trzeba będzie dopłacać , żeby wzięli...

Tak masz racje MARIUSZ'u handlarze wmawiają nam to od dawna,że bydła pełno a w  tygodniu min 2 tel za bydłem

Opublikowano

wielkopolskie mieszance SM i MM 7.5 netto   śr. waga 790  netto cena słaba ale taki czas

powiec mi kto ci dal za mieszanca 7,5 w wielkopolsce to zadzwonie , poprostu niema takich cen

Opublikowano

7,5 to nie taka zła cena

Tak masz racje MARIUSZ'u handlarze wmawiają nam to od dawna,że bydła pełno a w  tygodniu min 2 tel za bydłem

koledzy wmawiaja nie wmawiaja w wielkopolsce podstawowe info o cenach jest w pismie i na stronie internetowej wiesci rolnicze klikni sobie i tam zeczywiscie ceny wyzsze sa ale nastepnie zadzwon do kogokolwiek z tej listy to nikt ci nie da takiej ceny co tam przy jego firmie figuruje   i denerwuje mnie ze mowisz ze gdzies ceny sa na poziomie 7, 5 naprawde realne ceny  sa ujete na stronie jeszcze raz pisze  https://rolnicy.jimdo.com/ceny-skupu-bydla-i-trzody  jezeli ktokolwiek daje wiecej za HF i mieszance pisz kto i wrzucaj telefony handlarzy podziel sie ta wiedza tajemna ja mam do sprzedania ale nikt niechce mi dac za HF 7 zlotych a za mieszanca 7,5mowie 6,4 to max za super HF i 6,8 za ieszanca miesnego i po ciezkich negocjaciach

Opublikowano

Dlatego kazdy co pisze na tym forum ze w wielkopolsce za HF dostal 6,8- 7 zl a za mieszanca 7,5 poprostu klamie i tyle jezeli nie to niech wrzuci telefon handlarza ktory mu tyle nawalil zadzwonie do niego i napisze na forum ile fktycznie dany handlarz proponuje a ja widze ze tu kazdy pisze waga byka i cena z kapelusza ( oczywiscie kupujacy zawsze tajny)  i to mnie mega denerwuje

Opublikowano

koledzy wmawiaja nie wmawiaja w wielkopolsce podstawowe info o cenach jest w pismie i na stronie internetowej wiesci rolnicze klikni sobie i tam zeczywiscie ceny wyzsze sa ale nastepnie zadzwon do kogokolwiek z tej listy to nikt ci nie da takiej ceny co tam przy jego firmie figuruje   i denerwuje mnie ze mowisz ze gdzies ceny sa na poziomie 7, 5 naprawde realne ceny  sa ujete na stronie jeszcze raz pisze  https://rolnicy.jimdo.com/ceny-skupu-bydla-i-trzody  jezeli ktokolwiek daje wiecej za HF i mieszance pisz kto i wrzucaj telefony handlarzy podziel sie ta wiedza tajemna ja mam do sprzedania ale nikt niechce mi dac za HF 7 zlotych a za mieszanca 7,5mowie 6,4 to max za super HF i 6,8 za ieszanca miesnego i po ciezkich negocjaciach

Pisałem juz wcześniej odezwij sie na priv podam Ci nr tel

a z tą stroną to cóś mi trolem jebie

Opublikowano

Po co tak reklamujesz uparcie tą stronę? Masz w tym jakiś interes???

nie reklamuje strony tylko podaje zrodla gdzie sa prawdziwe ceny transakcyjne zeby inni urzytkownicy mogli sobie porownac jak sie wielkopolsce placi w jakim konkretnie skupie bo masz tam telefony do danych handlarzy a nie jakies ceny  z kapelusza wziete ktore sie tu podaje nie podajac kto tyle zaplacil

Opublikowano

tyran do Biernackiego 

pomijam wiarygodnosc Biernackiego z placeniem za HF wyjsciowe 6,2 mieszance 6,6 bo dzwonilem

Opublikowano

co do krowek sie nie wypowiadam bo nie mam ale za HF wyjsciowa cena 6,2 kazdy moze zadzwonic jak mi nie wierzy, no za super HF 6,4 i to max co proponuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v