Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopy do cholery dzwonić to można po pizze albo panienki z agencji.Wsiadasz w auto rano i jedziesz do Lipków skup jest do około 9 .tam niema żadnych kierowników czy dyrektorów skupuje tyko szef lub szefowa i wyjaśniasz sprawę

Opublikowano

Koledzy byłem chyba z 5 lat temu w podobnej sytuacji a więc świnki sprzedane i termin 14 dni ale zawsze było że kasa była wcześniej jak termin ale wówczas termin zbliżał się a kasy brak więc zadzwoniłem tam gdzie odstawiałem i potwierdziła mi Pani że przelew poszedł  następnego dnia przelew nadal nie został zaksięgowany kolejny raz pojechałem do rzeźni i zaczęliśmy sprawdzać i co się okazało pani księgowa wprowadzając numer mojego konta przeklepała się o jedną cyferkę i kasa poszła do obcej osoby dobrze że tamta osoba nie podjęła tych pieniędzy do by księgowa musiała zwracać, różne są sytuacje więc najlepiej w miarę szybko rozwiązywać

Opublikowano

tak dla informacji-masarnie kupuje poltusze z ubojni po 9 zl-takiej ceny to  ladnych lat nie bylo, surowy boczek 17 zl, zeberka 14 -cena zakupu w hurcie.

czyli uczciwa cena sprzedazy dla rolnika za wbc  w rzezni powinna wynosic ok.7,5 zl, czyli reszta idzie do posrednika i ubojni.

z wieloletniego doswiadczenia moge powiedzie ze branza "swinska" wchodzi w okres schylkowy, coraz mniejszy ruch w biznesie, coraz mniej ludzie je wieprzowine, kiedys ruch "na swieta" byl  przynajmniej 2 razy wiekszy niz normalnie , przygotowanie towaru szlo pelna para 3 tyg przed swietami[a potem ludzie narzekali ze stare] teraz wystarczy 1 tyg calodobowej produkcji, za kilkanascie lat kielbase to beda tylko stare dziadki jak ja jesc. B) takie czasy ze potezne kontrole weterynarii "przypadkowo " zbiegly sie z wybuchem afery z brazylijskim miesem, podobno[to informacja z drugich ust] cos znalezli.

Branza swinska schylkowa??? chyba tylko na polskiej wsi ty wiesz ile pultusz glemboko mrozonych za grosze z Dani i Hiszpani do nas jedzie to sie w pale nie miesci. dlatego po co ma ktos kupic od ciebie swiniaka kupic jak moze padline za pol ceny a w sklepie reklamuje " polska zdrowa zywnos". Co do tuczu kontraktowego to komornik bedzie mial duzo roboty bo ludziska popodpisuja wieloletnie umowy nabiora kredytow a za chwile jak sie polski urzad skarbowy " uczczelni" to nikt w papcie nie bedzie pasowal. Przypominam ze tucz kontraktowy to nie dzialalnosc rolnicza tylko uslugi takie same jak usluga kombajnem a wiec kazdy winien placic 19% podatku dochodowego i zarejestrowac dzialalnosc w zus ( skladka minimalna1150). Narazie skarbowka tego nie egzekwuje ale jak zacznie to bedzie ogien dym bo albo zlicytuje komornik  za zerwanie umowy kontraktowej albo za nieplacenie podatku naleznego panstwu

Opublikowano

Koledzy byłem chyba z 5 lat temu w podobnej sytuacji a więc świnki sprzedane i termin 14 dni ale zawsze było że kasa była wcześniej jak termin ale wówczas termin zbliżał się a kasy brak więc zadzwoniłem tam gdzie odstawiałem i potwierdziła mi Pani że przelew poszedł następnego dnia przelew nadal nie został zaksięgowany kolejny raz pojechałem do rzeźni i zaczęliśmy sprawdzać i co się okazało pani księgowa wprowadzając numer mojego konta przeklepała się o jedną cyferkę i kasa poszła do obcej osoby dobrze że tamta osoba nie podjęła tych pieniędzy do by księgowa musiała zwracać, różne są sytuacje więc najlepiej w miarę szybko rozwiązywać

To była tylko dobra wola tej osoby że zwróciła te pieniądze wpłacającemu.

Opublikowano

To była tylko dobra wola tej osoby że zwróciła te pieniądze wpłacającemu.

Nie dobra wola tylko prawo a dokładnie to tak to wygląda-

W takim przypadku jak najszybciej należy skontaktować się z bankiem. Od statusu zlecenia płatniczego zależy bowiem możliwość jego cofnięcia lub anulowania. Jeżeli transakcja nie została jeszcze zatwierdzona przez bank i oczekuje na realizację, dokonanie korekty lub cofnięcie dyspozycji nie będzie problemem.

Jeżeli jednak transakcja została zaakceptowana, a przelew zrealizowany, wtedy za pośrednictwem banku należy wystosować do osoby, która w wyniku błędu otrzymała pieniądze, wezwanie do zapłaty, które wysyłane jest za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W takim wezwaniu należy:

• określić kwotę podlegającą zwrotowi,
  • podać termin zwrotu,
  • określić rachunek, na który należy dokonać zwrotu.

Ważne!

Określenie terminu dokonania przelewu zwrotnego jest istotne, ponieważ od tej daty można naliczać odsetki za nieterminowy zwrot pieniędzy.

Jeżeli osoba, do której błędnie trafiły pieniądze nie chce ich zwrócić – wtedy należy skierować sprawę do sądu, występując z powództwem o zapłatę. Praktyka pokazuje jednak, że większość osób bezpodstawnie wzbogaconych bez zastrzeżeń dokonuje zwrotu i sprawa rozwiązuje się szybko i polubownie.

Banki są zobowiązane do nie ujawniania danych klientów. Dlatego też, po zgłoszeniu dokonania błędnego przelewu, bank dokona wszystkich formalności w imieniu zgłaszającego.

Ważne!

Jeżeli to Ty otrzymałeś bezpodstawnie środki, nie licz że jest to wygrana na loterii – prędzej czy później ktoś się po te pieniądze zgłosi!

Opublikowano

Nie wiem jak aktualnie wygląda sytuacja, ale wtedy nawet z "mojego" banku nie chcieli rozmawiać z osobą z drugiego banku która błędnie zrobiła przelew. Kolega pracujący w banku powiedział że przelew zanim zostanie zrobiony powyżej sumy xxx musi być zaakceptowany przez drugiego pracownika.

Opublikowano (edytowane)

Co w tym ciekawego?

Wszystko przerzucone na rolnika,państwo ma gdzieś,mieszkam w parku krajobrazowym,utrzymanie trzody tylko na ściółce,dziki łaża jak święte krowy,wokół lasy i to co jest w projekcie,praktycznie wyklucza hodowlę na terenie naszego powiatu+ pomysły Inspekcji typu podwójne ogrodzenie,zakaz zbioru słomy z pól sasiadujących z lasami.ISN-1,88 +1 eurocent

Edytowane przez ws71
Opublikowano (edytowane)

A sprzedaje ktoś do ubojni Mej...er J. z gm.Grzegorzew? Jakieś opinie?

Bo Mej...er A. jest chyba bardziej znany...

18szt. 5,5 + vat.

Edytowane przez Nowy81
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v