Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam taka sytuacje, ze  ostatnie trzy  wyniki z mleczarni to 1095 wynik z dnia 12.07 oraz 1252-wynik z dnia 20.07 i 989 wynik z dnia 26.07 nic nie wskazuje na taka wysoką somatyke. woziłem dzisiaj próbkę mleka do badania w pobliskim gabinecie weterynaryjnym i wyszedł wynik 185tys. i kto mi to wytłumaczy? dzwoniłem do nich i sie zakrywali tym, że źle pobrałem próbke :D co wy o tym sądzicie? mleko i tak juz pozaklasowe... 

Opublikowano

ja mam taka sytuacje, ze  ostatnie trzy  wyniki z mleczarni to 1095 wynik z dnia 12.07 oraz 1252-wynik z dnia 20.07 i 989 wynik z dnia 26.07 nic nie wskazuje na taka wysoką somatyke. woziłem dzisiaj próbkę mleka do badania w pobliskim gabinecie weterynaryjnym i wyszedł wynik 185tys. i kto mi to wytłumaczy? dzwoniłem do nich i sie zakrywali tym, że źle pobrałem próbke :D co wy o tym sądzicie? mleko i tak juz pozaklasowe... 

Mleczarnia zrobiła ciebie w balona,albo kierowca ciężarówki, poprał próbę od rolnika którą taką somatyczne ma w swoim stadzie.Taki wyniki pokazuję,że 1/3 krów ma zapalenia kliniczne i podkliniczne,ale chyba nie masz zapaleń jak wynik który zrobiłeś pokazuję,że masz zdrowe stado.Jaka mleczarnia ??

Opublikowano

każda krowę sprawdzałem na palecie kilkakrotnie wszystko ok. filtr od dojarki czysty itp. żywienie się nie zmienia, krowy chodzą po pastwisku, a mleczarnia to spomlek o/mlynary

Opublikowano

każda krowę sprawdzałem na palecie kilkakrotnie wszystko ok. filtr od dojarki czysty itp. żywienie się nie zmienia, krowy chodzą po pastwisku, a mleczarnia to spomlek o/mlynary

z własnego doświadczenia wiem, że płyny nie zawsze są skuteczne. Były u nas sytuacje, że na

tacce do testowania mleka nic nie wykrywało, a w laboratorium wyniki były na poziomie 700 tyś i sporo większych. Najlepsze jest to, że dwa różne płyny nie pokazywały takiego stanu zapalenia, ale już połączenie 2 płynów pokazywało komórki somatyczne w większym bądź mniejszym stopniu.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Naprawdę dziwne. Tylko glosno powiedz ze wieziesz. Zawieź jeszcze probkę, wtedy kiedy mleczarnia bierze na klasy. I wtedy będzie wiadomo na 100%. U mnie wyniki pokrywają się z federacją, czasami wioze do niezależnego lab i wtedy tez jest ok, ale jesli robię prywatnie to zawsze wtedy jak kierowca bierze próbki na mikrobiologie.
* wyszło masło maslane bo nie odczytałam Twojej ostatniej odpowiedzi. ;)

Opublikowano

Może zalazłeś kierowcy za skórę i "dobarwia"...
u mnie ostatnio palety z nawozem za blisko płyty postawili nikogo nie było na drugi dzień miałem siać nie chciało się przestawić i burak za to że musiał ze skosa podjechać nie wyłączył zbiornika.

Opublikowano

Po pierwszym wyniku myślałem ze kierowca coś namieszal, ale następne dwie klasy brali zupełnie inni kierowcy. powiedzcie mi czy kierowca ma prawo przed pobraniem próby włączyć mieszadło aby wymieszać mleko?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

U mnie zawsze miesza przed braniem próby. A jak Ci próbę bierze? Z kapnika na samochodzie czy łapie sam ze zbiornika?

Opublikowano

To dzwoń do mleczarni, mieszadło bezwzględnie powinien włączać i to na tyle żeby mleko w zbiorniku krazylo... U mnie zajezdza od razu idzie włącza mieszadło i dopiero się rozkłada. Ale czy z tego powodu somatyka to bym nie powiedział, jedynie parametry mogą być niższe z tego co słyszałem

Opublikowano

A w Mlekovicie wcześniej Kurpie Baranowo jeszcze nigdy nikt mieszadła nie uruchomił przed pobraniem próby. Czasem rurką zamieszają i tyle. Mieszadło włącza się co 20-30 min więc nie ma szans na jakieś odstojenie się śmietany.
Ile Mlekpol płaci teraz za ok 10 tyś L/msc, że piszecie o słabiźnie?

Opublikowano

W Mlekpolu kiero przed pobraniem musi włączyć mieszadło ponieważ później może mieć problem z rozliczeniem parametrów mleka na samochodzie tj podejrzenie kombinowania itd. a mimo tego że będzie włączał u każdego mieszadło to i tak się zdarza że są problemy i odchyły od normy. 

Opublikowano

Jeżeli pobiera pipetą ,to właśnie w niemieszanym mleku komórek somatycznych może być mniej . Wraz z tłuszczem ,komórki somatyczne idą do góry . 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Czyli teoretycznie może być więcej. 

Opublikowano

Myślę ,że odwrotnie ,ponieważ pipeta sięga poniżej warstwy tłuszczu wraz z komórkami somatycznymi . Mieszanie mleka przez kierowcę ,daje bardziej miarodajny wynik jeśli chodzi o parametry mleka ,ale i również somatykę . Oczywiście w przypadku pobierania mleka wspomnianą pipetą . 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Meg, czy tak czy tak, to w zasadzie nie powinno być jakiś ogromnych różnic. A kolega xpaxpa ma dość sporą rozbieżność bo w mleczarni milion, a na płytkach i u weta nie ma dwustu tysięcy. Ja myślę, że bez ingerencji kogoś to takie rzeczy raczej się nie dzieją. 

Opublikowano

Ja jednak ścigał bym za to instruktora, też oddaję do spomleku i mleko też wozili do młynar, średnią bakterii miałem 25 tyś jeden wynik zrobili 4 mln (poprzedni odbiór i następny po 30 tyś) napisałem pismo ale weterynaria się nie zgodziła na usunięcie wyniku, rozmawiałem z dyrektorem on też niby nic nie mógł zrobić, mleko oczywiście ze średnią 105 tyś nie przeszło i urwali z ceny 15 gr, w nagrodę dostali wypowiedzenie i po zabawie. Chociaż najciekawszą informacją jest to że drugiej mleczarni w tym samym dniu wyszło 50 tyś OLD.

Opublikowano

w mlynarach jest tak ze jest jeden instruktor, który obecnie jest na urlopie. kierownika skupu w ogóle nie ma, nie wiadomo z kim rozmawiać. a słyszałem ze może nawet weterynaria się tym zająć.. prawda ?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

w mlynarach jest tak ze jest jeden instruktor, który obecnie jest na urlopie. kierownika skupu w ogóle nie ma, nie wiadomo z kim rozmawiać. a słyszałem ze może nawet weterynaria się tym zająć.. prawda ?

Dobrze słyszałeś. Ale skoro w zbiorniku nie masz tych milionowych komórek to nie masz się o co martwić. PIW zbada mleko i będzie wiadomo. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v