Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polmlek od maja wprowadzil non gmo i ani grosza nie doplaca... ZLODZIEJE. Tylko tyle , ze tego chyba nie sprawdzaja, ale dla spokoju daje wszystko non gmo... Wiec jak wam cos doplaca to i tak macie dobrze.

Opublikowano
56 minut temu, chaner123 napisał:

to dziwne bo ja się dowiedziałem że u nas w Oddział Lubawa dodatek do NO GMO 7gr. Narazie tylko 2 dużych dostawców nie podpisało deklaracji

mi powiedzieli że 2 grosze przy podpisywaniu deklaracji 

Opublikowano
43 minuty temu, Grabos1981 napisał:

Piątnica też w sumie do żywienia non gmo nic nie dopłaca. A przecież od na się to zaczęło.

Jeszcze Ci mało? :P a nie mieliście przypadkiem 10gr? Gdyby Piątnica  sie nie wybiła przed szereg to nie bylo by nigdzie non gmo. Ale u was przy tej cenie to jest do przebolenia

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Ewidwncja pasz jest od dawna, więc to żadna nowość. W moim przypadku przy 7 groszacu to już by się bilansowało. 

W centrali żadnej ewidencji pasz nie ma i dla tych co nie podpiszą deklaracji nadal nie będzie, dla mnie żeby wyrównać koszt soi bez gmo(tak wiem, niektórzy kombinują z rzepakiem itd.) to musieliby dopłacić 9 gr, a wiem że niektórzy dają dużo więcej w stosunku do sprzedanych litrów, na dodatek trzeba kupować droższy rzepak ponieważ ten najtańszy czyt. Ukraiński jest niepewny i sprzedawcy nie poświadczają że jest on bez GMO więc suma sumarum, jak nie dadzą przynajmniej 10 gr to żaden większy gospodarz im tego nie podpisze bo nie dość że droższa Soja, rzepak, to jeszcze będą cię kontrolować,  oczywiście taki co potrafi trochę logicznie myśleć, zresztą to pewne specjalna zagrywka żeby tylko mali dostawcy podpisali co nie dają soi, dla mleczarni żaden koszt a zawsze to lepiej wygląda jak chociaż część dostawców będzie karmiło bez pasz gmo

Opublikowano

A to dziwne, bo weterynaria od kilku lat przy kontroli żąda ewidencji pasz, którą się prowadzi. Rok temu z Baranowa przysłali kartkę na nowy rok, żeby robić ewidencję pasz wg ich wzoru. Do tego co się pisało doszedł numer partii i data przydatności, trwałości. 

Opublikowano

U mnie w centrali instruktor jak rozwoził faktury i te instrukcje to powiedział że prawie każdy mu mówi że nie będzie podpisywał za dodatkowe 4 gr

Opublikowano

W Wysokiem Mazowieckiem podpisalo bardzo duzo osob poszla informacja ze do konca grudnia maja to zrobic wszyscy a jak bedzie niewiem .odbieralem fakture 8 to zaraz po fakturze kazdy szedl podpisac. Rzepak z kosowa mam z deklaracja non gmo kupowalem przez agrolok 911brutto

Opublikowano

Czyli widocznie zależnie od tego kto co chce uzyskać, mi powiedział wyraźnie że jest dobrowolne a większość dużych dostawców którym wozi faktury nie zamierza podpisywać

Opublikowano

no ja też odbierałem 8 fakturę to wszyscy walili do kolejki , niektórzy chyba do końca nawet nie wiedzieli za czym ta kolejka ;) a co do ceny to zobaczymy jak to wyjdzie bo u mnie na fakturze na dole tam gdzie są wypisane składowe ceny wpisane też jest non gmo, a przecież to jeszcze nie weszło, dziwne aż muszę zobaczyć na wcześniejszych fakturach

Opublikowano

4 gr za non gmo doplacaja kilka miesięcy  ja deklarcji przy fakturze nie podpisalem to sie nie kalkuluje soja 800 stówek droższa i papierologia mam to gdzies jak nie zrobią obowiązku nic nie podpisuje niech  latają do mnie specjalnie po moje mleko z gmo i gdyby nie Piątnica nie bylo by tego zamieszania z gmo.

Opublikowano
12 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Niejasno napisałeś. Deklarację trzeba podpisać i to dorzucą 4 grosze czy jak się nie podpisze to zabiorą 4 grosze? Te drobniaki mają pokryć koszty soi non gmo? Z ch...em się na głowy pozamieniali.

W tej chwili doplacali 4 gr do non gmo i nikt cie nie sprawdzał teraz albo podpisujesz deklaracje ze stosujesz non gmo i dostajesz 4 gr albo nie podpisujesz i 4 gr taniej

Opublikowano (edytowane)

Piątnica wycofała się z dopłaty 2gr do stad pod oceną PFHBiPM. Teraz każdy dostawca  od 01.12.2017 dostanie 2gr do ltra mleka bez znaczenia czy jest pod oceną czy nie. W końcu jest sprawiedliwie

Edytowane przez czareczek85
brak litery
Opublikowano
32 minuty temu, hassi37 napisał:

W tej chwili doplacali 4 gr do non gmo i nikt cie nie sprawdzał teraz albo podpisujesz deklaracje ze stosujesz non gmo i dostajesz 4 gr albo nie podpisujesz i 4 gr taniej

W Baranowie nic nie dopłacali za non gmo a części rolników już od kwietnia musi tak żywić.

Opublikowano
17 minut temu, kr9292 napisał:

A proopos oceny czy to prawda ze Grajewo ma plany prowadzić ją swoim hodowcom?

na tą chwilę jest to dobrowolne i jest dopłata do litra mleka. o ile się nie mylę to 2gr. Osobiście bardzo chętnie bym przystąpił i cały czas próbuję ojca przekonać do tej oceny ale mam za małą siłę przebicia. Jestem jak najbardziej za tym aby mlekpol to wprowadził w gospodarstwach. Od razu lecę i pierwszy się wpisuję na listę ^_^

Opublikowano

Oby znów inne mleczarnie nie poszły w ślad za Piątnicą likwidując dopłatę do oceny.

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

A proopos oceny czy to prawda ze Grajewo ma plany prowadzić ją swoim hodowcom?

Skąd takie info? Grajewo chce prowadzić ocenę samodzielnie bez tego cyrku jaki dzieje się w federacji? O to chodzi? 

Opublikowano
3 minuty temu, criskp86 napisał:

Tak dobrze widzisz ;) cena prawdziwa ;)

Nie uwierzę póki nie zobaczę :P Złotówkę premii dostaliście czy jak? 

2 godziny temu, czareczek85 napisał:

Piątnica wycofała się z dopłaty 2gr do stad pod oceną PFHBiPM. Teraz każdy dostawca  od 01.12.2017 dostanie 2gr do ltra mleka bez znaczenia czy jest pod oceną czy nie. W końcu jest sprawiedliwie

Te 2gr to było pokrycie kosztów oceny, a więc będziecie mieli po równo, ale nie sprawiedliwie (jak to mawiał W. Cejrowski)

Opublikowano
10 godzin temu, mk9422 napisał:

Skąd takie info? Grajewo chce prowadzić ocenę samodzielnie bez tego cyrku jaki dzieje się w federacji? O to chodzi? 

Tak tak o to chodzi. 

Opublikowano (edytowane)

Polmlek powiat Ostrowski . Bi. 3.20 , tł. 4.20 (srednio wiarygodne, choc w ostatnim czasie duzo wycielen i 1/3 pierwiastki w stadzie) cena 1.64 brutto- vat bez żadnych premii ilosc 45 tyś. No i cena indywidualna. 

Edytowane przez Cycek333111
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v