Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Zaczekaj aż ,,niemki'' czy ,,dunki'' zaczną się cielić bo narazie to  jeszcze je zwożą. Produkcja mniejsza bo dużo gospodarstw zaprzestało produkcji po suchym 2015 roku i słabej cenie w 2016. Ale to wszystko zostanie szybko nadgonione, nawet przeskoczymy poprzedni poziom gdy te jałówki zaczną produkować mleko

Edytowane przez mk9422
Opublikowano

Kargo nic nie słyszałeś? Pracowała u niego młoda dziewczyna i coś było, możesz się domyślić więcej nie powiem.

czareczek trochę go broniłeś ostatnio. Tak jak już w grudniu pisałem pokazał prawdziwą twarz, z resztą jak sami piszą o nim porywczy, do bicia skacze często na zebraniach, to jest szczera prawda. Znam go od dawna ma rodzinę u nas, kiedyś co niedziela pod sklepem był. patrząc na to co osiągnął i na wywiady których udziela-ma facet łeb, trudno uwierzyć w to jaki jest naprawdę nie znając go osobiście.

Krzysztof B. ma wyrok z 2014 r. za pobicie jakiegoś przedsiębiorcy z Łomży, który przyjechał do niego po pieniądze na mat. budowlane. Faceta pobili razem z działaczem Federacji Krzysztofem P. Dostali grzywny i się wykręcili. Podobno apelowali, ale sąd im nie odpuścił. Teraz mówicie, że była też jakaś Ukrainka. O "miłosnych podbojach" Krzyśka w krzakach albo na kostkach podczas wystaw krążą po kraju legendy. Faceta z Baby Jagi by wywalili bo wstyd przynosi, a on wiceprezydentem Federacji jest.

Opublikowano

Zaczekaj aż ,,niemki'' czy ,,dunki'' zaczną się cielić bo narazie to  jeszcze je zwożą. Produkcja mniejsza bo dużo gospodarstw zaprzestało produkcji po suchym 2015 roku i słabej cenie w 2016. Ale to wszystko zostanie szybko nadgonione, nawet przeskoczymy poprzedni poziom gdy te jałówki zaczną produkować mleko

Nie wiem czy tak je cały czas zwożą, w Niemczech cena na pierwiastki spadła, bo Gorączka Q atakuje i całe stada idą pod nóż. Ostatnio miałam ofertę na pierwiastki po 7 z kawałkiem i chyba jednak nie zaryzykuję. Poczekam, aż moje dojdą.  ;)

Opublikowano

Te dunki i niemki szybciej wyjadą do pieca niż tu przyjechały.

Opublikowano

Niby plus ale mleko w proszku odtluszczone kolejna -10 ostatnio -15 więc w dwie aukcje -25% także proszek zaczyna być problemem przez te rezerwy spekulacje trwają w najlepsze

Opublikowano

Jak ktoś ma pojęcie o hodowli to sobie poradzi, ale wiele osób nie potrafi zrobić tego dobrze. Wet mówił jak to jeden kupił z 10 holenderek to kilka zaraz na stawy wyleciało. Pazerne firmy i przewożą je w 8-9 msc ciąży a rolnicy to kupują. Niedługo potem inne też pojechały.

Opublikowano

W większości gospodarstw taka krowa wytrzyma maks 3 miesiące. To już nie zabawa.

- żywione tmr,

- w nowym gospodarstwie kompletnie oleją temat kwasicy,

-  oleją "truskawy" między racicami,

- zejdzie mocznik <100 i papa

A nawet jak potrafisz hodować to i tak wychodzą problemy - mam wydajność powyżej 10 tyś ale nie mam wozu i żeby takie sztuki nie łapały kwasicy to się trzeba nalatać. 

Opublikowano

doja pod 40 na dzien wiec czy warte to chyba tak

Tak napewno, może jedna z wielu tyle dala razy czy dwa to wszystko jak średnio z nich doją po 35kg to super by było.
Opublikowano

Żeby pierwiastka dawała ponad 40 l to musi być późno zacielana. Ja zacielam w 13 miesiącach (jeśli w grzbiecie ma 135 cm minimum) i jak daje 35 to już jest super.

Opublikowano

Tak napewno, może jedna z wielu tyle dala razy czy dwa to wszystko jak średnio z nich doją po 35kg to super by było.

niby po co mam klamac ?nie mowie ze sa super bo nie sa ,swoje doja nie ktore do 50l na dobe ,

Opublikowano

A ja dalej nie dostałem sms z Mlekovity tak jak poprzednio. Wszyscy dostali te ankiety do wypełnienia czy nieliczni?

Oby ta cena się utrzymała, bo dopiero się cielić zaczynają to by coś więcej zostałoz tej wypłaty.

A do mnie dziś przyszłą deklaracja o ilości miesięcznych dostaw, że stosuję dobrą praktykę rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną i na koniec że nie stosuję pasz zawierających GMO... i Pani kierownik skupu twierdzi że mamy miesiąc na wykorzystanie zapasów pasz z gmo, podobno cała Mlekovita przechodzi na non gmo (chociaż mi się tak nie wydaje) nie wiedziała też w jaki sposób będzie to kontrolowane i powiedziała że nic nie dołożą za to bo takie wymogi rynek na nich wymusza

Opublikowano

a ja mam aukcje na simentale dziś w Austrii

jaka firma pośredniczy? Był u mnie w piątek Pan który mi załatwiał miesiąc temu simentale to mówił że cena ostro w górę poszła. Daj odpowiedź tu lub na pw.

Thomas2135 weterynarka opowiadała jak była na odbiorze sztuk u rolnika ,to jałówki cieliły się na samochodzie. Z kupionych chyba 15 zostały mu 2, jak to powiedziała "z jałowego przeprowadzili je w gnój" 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v