Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie słyszałem wśród znajomych by ktoś kupował taki pellet. Głupota byłoby truć siebie na własnym podwórku i wdychać klej.. Nie mówiąc już o spieku przy słabym pellecie.

Opublikowano (edytowane)

Ja stałem obok takiej suszarni w trakcie rozpalania.pomielony MDF z dodatkiem guwnolitu żeby się trzymał kupy, śmierdziało jakbyś dentke z rometa wrzucił do pieca. Już widzę że ja grupie jest wysyp zdjęc z żerującym wciornastkiem albo pvy...niby człowiek co roku to samo robi a 'delej nie wi ';p 

Żeby nie było obok kawałka 0.7 ha było 40 ha rzepaku także i pewnie to popierd..szkodnik 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Witam , panowie może głupie pytanie , pryskał ktoś tytoń odżywkami po ogłowieniu  żeby zrobił jeszcze większy liść ? Mówimy o ciemnym tytoniu 

Opublikowano
33 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

W jasnym jak przechodzą deszcze to liście wierzchołkowe urosną bez odżywek. A w tym roku jak panuje susza że liście same usychają to i odżywki nie pomogą.

Tjw. Szkoda pryskać jeśli nie bd deszczu, u siebie na jasnym też widze że te wierzchołki drobne pokulone będą w tym roku jak nie popada 

• Like 1
Opublikowano
Aroo22 napisał:

Dlaczego mniej? Z tego co widzę w Gminie Obsza i okolicy nie widać by miało być mniej. 

To pojedź kolego w stronę Gminy Potok Lipin i zobaczysz tytonie co maja niecały metr wysokosci

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest chyba mniej areału o jakieś 0.5 ha jak w tamtym roku ale ilość kontenerów wyjdzie podobna.jutro zrywamy 19.

Średnio,mając kiszkę na kosze dwie po 96 wieszaków i jedną 120 Mullera wychodziło na ha 5 kontenera.

Opublikowano

U mnie sporą robotę robią sąsiedzi którzy mają obok nas tytoń, od poprzedniego sezonu notorycznie "sprawdzają" wszystko co nowe posadzone.dlatego u mnie na wiosce taki wysyp topazu w tym roku, w przyszłym pewnie powszechnie wejdzie Ruby lub amelia.a tak to bidny bym się nie wyrabiał że zbiorem.....

Opublikowano (edytowane)

Ładnie wychodzi ale musi być zrywana jak w zegarku.jest posadzona ja polach gdzie jest 4-5 raz tytoń, bardziej jest wyrośnięte względem np rubiego.jeblem się jednym basenem Ina jednej działce mam dwie odmiany Ruby i Amelie ale tempo dojrzewania mają identyczne.ruby jest lekko marniejszy przy niej.kolor po wysuszeniu zbliżony ale to co rwane lekko przejrzałe w 4 klasie z innych odmian to podobnie wyglądająca Martina w 3-2 (bo aż tak się nie psuje).na polach osłoniętych od wiatru jeszcze się rzuciła sucha plamistość a grzybowka mocna była robiona. Infinito luna i miedz systemiczna.

Na topazie to wszyscy się u nas prawie przejechali w tym roku,mocno atakuje go kartoflanka i wciornastek u większości albo już zjadło go albo jest tak zielony że nie wiadomo czy go rwać czy nie a już się kwiat zaczyna mocno sypać i będą ubytki w klasie bi wszystko usypuje się na liście 

Opublikowano
Dnia 2.08.2024 o 09:24, tabaccco napisał:

odnośnie pana Grzyba ktoś tam pisał że grudzień powyplacal , to nie prawda jeszcze grudzień wisi

Grupie wypłacił a indywidualnym jeszcze nie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.07.2024 o 09:26, 19seba napisał:

Witam , panowie może głupie pytanie , pryskał ktoś tytoń odżywkami po ogłowieniu  żeby zrobił jeszcze większy liść ? Mówimy o ciemnym tytoniu 

Po ogłowieniu w ciemnym zalecany jest np. Fazor i to wystarczy , liście będą treściwsze i grubsze po co ich na ostatni zbiór jeszcze odżywiać .

Piszecie że sucho w tytoniu , u mnie w lipcu 105 l na m2 z tym że rozkład był zły od 20 czerwca do 11 lipca ani kropli . Wczoraj 10 l na m2 .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Fazoruje tytoń , ale przy pendymetalinie tytoń był bardziej treściwy i do tego rósł , po fazorze już nie ma tej wagi. Wilgoci teraz jest bo dwa dni padało , pytałem z ciekawości bo nigdy nie próbowałem odżywek po ogławianiu a myślałem że po tym fazorze jeszcze coś go ruszy 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.07.2024 o 15:12, basserman89 napisał:

Pm końcem września podobno.rok wcześniej, zaczęli szybko i nie było sprzedajacych.cala reszta jeździ po polach albo czasem ogląda to co już wysuszone ale nikt otwarcie nie mówi kiedy ruszą.

A agrotab albo LT wiesz coś ?

Jakie macie sposoby na załadunek kartonów z tytoniem na platformę? Używa ktoś jakichś ręcznych paleciaków jak u kociska na filmie?

Edytowane przez Miran