Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U was w okolicy też ludzie mają takie problemy z rozsada? Co drugi u nas nie może skończyć bo 'cos tam'.u siebie to chyba byśmy pobili rekord sadzenia od poniedziałku ponad ha dziennie dwurzrdową talerzową i jeszcze trzeba w między czasie przekazać bo pada żeby nie przerastał.

Dwa dni po posadzeniu niecałe i drutowiec już grasuje...

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

U was polało bo widziałem na mapach pogody u mnie zero deszczu a na drutowce stosuję 5-6 l na ha i głęboko agregat , są uszkodzenia nie powiem ale 1-3 % 

Jaka nazwa tego srodka

Opublikowano

Może ktoś polecić jakiś pielnik kierowany z gwiazdami . Jest tego trochę na rynku. Z tych tańszych to na przykład ten z Żulic, z Kurowa KAMTECH, jest też niebieski AD ROL. Solan raczej odpada ze względu na cenę. Co byście polecili ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Może ktoś polecić jakiś pielnik kierowany z gwiazdami . Jest tego trochę na rynku. Z tych tańszych to na przykład ten z Żulic, z Kurowa KAMTECH, jest też niebieski AD ROL. Solan raczej odpada ze względu na cenę. Co byście polecili ?

Ja powiem tak. Nie porównywałbym tego z zulic do kamtech czy ad rol... A Solan to już w ogóle inna liga. Przyjrzyj się na spawy tego niebieskiego i sam ocen czy warto płacić takie pieniądze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

Ja powiem tak. Nie porównywałbym tego z zulic do kamtech czy ad rol... A Solan to już w ogóle inna liga. Przyjrzyj się na spawy tego niebieskiego i sam ocen czy warto płacić takie pieniądze. 

Co masz na myśli że byś nie porównywał? Który byś wybrał z tych opisanych ? Czy może coś jeszcze innego ?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja mam adrola, dopiero jeden sezon przepracował ale spełnia zadanie. Nie mam na razie zastrzeżeń. 

IMG_20220211_123311.jpg

Jeśli chodzi o kierowanie nim , dobrze się steruje ? Ogólnie nie mam na gospodarstwie takiego sterowanego. Jest różnica w pracy takim a takim bez sterowania ? Myślę też nad tym z Kurowa tylko w okolicy ciężko aby ktoś miał go. 

Edytowane przez Miran
Opublikowano

Na tym sterowanym nie musisz mieć idealnie "jak od gpsa"posadzone operator zawsze nawet jak źle pojedziesz skoryguje kierownica ułozenie pielnika względem roslin,na tych niestetowanych delikatny ruch kierownica nie w tą stronę i jak masz gwiazdy założone to z tylu potrafi już rosliny wyrywać.jazda ciągnikiem cały dzień i zaglądanie do tylu "pilnowanie przodu"też w kość daje.

W solanie chyba największa wadą jest to że gwiazdy są jednak daleko ustawione.moglyby pracować bliżej wałkow i łap.jak jest od sąsiada mocno pochyło to ciężko idzie obróbka z gwiazdami.mozesz nim popier...po polu jak kultywatorem bez obaw że coś urwiesz spawy są mocne a sama konstrukcja taka że bez problemu po lekkiej przerobce założysz "dodatki" jak talerze tnące wałki strunowe lub podsiewacz do nawozu innego tańszego producenta i bd.dobrze się sprawować.znajomy rok czy dwa lata temu kupił "gołego "solana i tak już drogo zaplacił i tak podkładał podzespołów że to dosłownie "tytoniowy potwór ".co prawda wygląda jak 60 latka po dwudziestu przeszczepach ale robotę robi.brakuje tylko żeby część r.amy była przesuwna na siłowniku kamerka z podglądem na redliny i tablet w ciagniku...

Opublikowano

Steruje się lekko. Dzięki temu można jeździć szybciej i dokładniej pielić. Blachy osłonowe też robią fajną robotę. Wałki strunowe też mam ale odkręcone. 

Opublikowano
5 godzin temu, Miran napisał:

Jeśli chodzi o kierowanie nim , dobrze się steruje ? Ogólnie nie mam na gospodarstwie takiego sterowanego. Jest różnica w pracy takim a takim bez sterowania ? Myślę też nad tym z Kurowa tylko w okolicy ciężko aby ktoś miał go. 

Kolega z Babic ma z kurowa 3 sezon 

Opublikowano
15 godzin temu, Miran napisał:

Co masz na myśli że byś nie porównywał? Który byś wybrał z tych opisanych ? Czy może coś jeszcze innego ?

Ten z Żulic to garażowa robota. Sam możesz sobie taki zrobić. Najlepszy będzie Solan, ale cena też wysoka. Zastanowiłbym nad tym adrolem i kamtechem. Najtaniej wyjdzie zrobić sobie samemu ze starego wieloraka do buraków. Wtedy zamykasz się w 5 tysiącach a robotę zrobi taką jak solan.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, toma188199 napisał:

Kolega z Babic ma z kurowa 3 sezon 

Chwali sobie? W sumie podobna cena i tego AD ROL i tego z Kurowa. 

@grapen23 w sumie to ten z Żulic robi teraz na własnej ramie i nie wygląda to tak źle, przynajmniej na zdjęciu. Solan raczej odpada ze względu na cenę. Podstawowa wersja około 20 tys...

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)

Łuczak 4 sezon śmiga , jedynie regulacja dawki nawozu mogła by być lepsza i regulacja pochyłu gwiazd powinna być a tak poza tym śmiga ,koła pompowane lekko idzie ziemi nie ubija

20230525_101806.jpg

20230525_101921.jpg

Edytowane przez mixolss
Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Chwali sobie? W sumie podobna cena i tego AD ROL i tego z Kurowa. 

@grapen23 w sumie to ten z Żulic robi teraz na własnej ramie i nie wygląda to tak źle, przynajmniej na zdjęciu. Solan raczej odpada ze względu na cenę. Podstawowa wersja około 20 tys...

Owszem robi na własnej ramię, ale przybliż zdjęcie i zerknij na spawy :)

Opublikowano
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

Owszem robi na własnej ramię, ale przybliż zdjęcie i zerknij na spawy :)

Maszyna musi być solidna.nawet w solanie profile na których są gwiazdy widać że po d*pie dostaja.klepał u mnie w okolicach taki jeden "fach majster" sadzarki gdy powoli ludzie odchodzili od ręcznego sadzenia i cenowo wychodziło chyba z 200 zł różnicy między pierwszymi sadzarkami talerzowymi firmy agromax.żadna sadzarka od fachajstra nie była w stanie posadzić hektara a w jednym przypadku wieżyczka z maszyny została przy ciagniku a sadzący na krzesełkach kilka metrów dalej.. ciągnik zjechał do gospodarstwa a resztę "osprzętu" taczką zwieźli do gospodarstwa.

Opublikowano
15 godzin temu, basserman89 napisał:

Maszyna musi być solidna.nawet w solanie profile na których są gwiazdy widać że po d*pie dostaja.klepał u mnie w okolicach taki jeden "fach majster" sadzarki gdy powoli ludzie odchodzili od ręcznego sadzenia i cenowo wychodziło chyba z 200 zł różnicy między pierwszymi sadzarkami talerzowymi firmy agromax.żadna sadzarka od fachajstra nie była w stanie posadzić hektara a w jednym przypadku wieżyczka z maszyny została przy ciagniku a sadzący na krzesełkach kilka metrów dalej.. ciągnik zjechał do gospodarstwa a resztę "osprzętu" taczką zwieźli do gospodarstwa.

Znajomy ma Solana. Dokładnie go oglądałem i jest masywny aż nadto. C330 nawet nie ma sensu do tego podpinać a Ferdek bez obciążników przy wyjeżdżaniu pod górkę niebo widzi. Ja sobie sam zrobiłem. Koszt 5 tys. Chodzi 4 lata bez awarii, ale wyszedł mi trochę za masywny bo do c330 też się nie nadaje. 

Opublikowano

U siebie pracujemy 360 3p z pielnikiem solana i jest ok ,z bajerami ale bez podsiewacza kosztował wtedy chyba 12 600 ,ale to już tą wersja gdzie sekcje są pływające i nie jest tak na sztywno pospawany.somsiad teraz kupił tego niebieskiego ze zdjęć powyżej i 330 podnosi go bez problemu ,zobaczymy jak bd się sprawował w ciezższych warunkach po deszczu itd.u siebie tylko dokupiliśmy wałki strunowe w tarnogrodzie obròcilismy mocowanie i pasują,te solanowskie jakoś 5-6 razy drożej wychodziły.jeszcze jakoś w tamtym roku czy dwa lata temu niedaleko mnie z lbl gospodarz sadził tytoń to solana ruskiem tarchal i po deszczach widać było że mocy brakuje i trakcji ciagnik nie trzyma z taką masą na podnisniku, no i nie wszystkie łapy były zapięte. Nam zostalo jeszcze dzień dwa niecale sadzenia i trzeba będzie dosiać azotu bo u somsiada zielenszy i zruszyc trochę ziemię bo ostatnie deszcze lekko już uklepaly ziemię.

Opublikowano
Dnia 21.05.2023 o 14:09, basserman89 napisał:

U nas 3p nie dawał rady z nawozem i osoba na tyle, trzeba było dołożyć obciążenie na przód 130kg około ale za to Ferdek lepiej sobie radził kolega brał i o dziwo go nie podnosiło mowa o solanie

Opublikowano

JA MAM TRZECI ROK Z KUROWA SAM PIELNIK BEZ DOZOWNIKÓW NAWOZU WAŻY 450 WYKONANIE NICZYM NIE RÓŻNI SIE OD SOLANA MA SĄSIAD NAWET LEPIEJ GWIAZDY SĄ ZARAZ ZA BLACHAMI NO I CENA BYŁA O WIELE MNIEJSZA GUMOWE KÓLKA LEKKO SIĘ STERUJE